Spring naar inhoud

Bloeiende heide in ‘t Gooi

Onverhard pad (deels)

Geweldig

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Bussumerheideroute (groen), 9,2 km

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Vervroegd ommetje voor september

De heide bloeit vroeg en uitbundig dit jaar! We schrijven een vervroegd ommetje van de maand september zodat iedereen nog van de mooie heide kan genieten. In Noord-Holland zijn er meerdere plekken waar heide bloeit, zoals in Bergen of in Schoorl. Die routes bewaren we voor een ander jaar. Vandaag is de Wester- en Bussummerheide aan de beurt.

image

- Het paars knalt je tegemoet. -

Onder de weg door

We zijn vroeg opgestaan en parkeren onze auto bij het St. Janskerkhof. Ondanks dat de zon al lang op is, staan er nog maar twee auto’s. Wij hebben vaker langs deze plek gewandeld en weten dat we naar beneden moeten lopen door het fietstunneltje onder de Hilversumseweg door. Maar als je minder bekend bent staat het duidelijk aangegeven. De groene pijlen zijn al snel gevonden en voordat we het weten staan we foto’s te nemen van de heide.

image

- Mooie paadjes, paarse heide en prachtige bomen. -

Als je wilt beginnen met koffie of een lunch bij restaurant La Place, kun je de groene pijlen naar rechts volgen. Wij kiezen ervoor om het rondje linksom te doen.

Al snel wandelen we een hek door om in het begrazingsgebied terecht te komen. Het spreekt vanzelf dat honden hier aan de lijn moeten.

image

- Er zijn ook delen waar wat meer bomen staan en iets minder heide. -

Vogels en reeën spotten

Er vliegen kleine vogeltjes, al kwetterend, voor ons uit. Soms landen ze met z’n allen in een boom. Het zijn zwaluwen en die zijn altijd leuk om naar te kijken. De kleine luchtacrobaten maken capriolen in de lucht.

Het is echt genieten zo vroeg op de heide. We komen bijna geen mensen tegen, alleen hardlopers. Als Adriaan zich even bezighoudt met een paddenstoel en ik, nadat ik verder ben gelopen weer terugloop, roept een hardloper iets onverstaanbaars tegen mij. Ik kijk achterom en sta oog in oog met een ree, die er gelijk vandoor gaat. Adriaan baalt dat hij hem niet gezien heeft.

image

- Een parasol paddestoel. -

Treuzelen op de heide

We komen langs een plek waar een deel van het pad is weggeslagen. Komt zeker door al de regen van de afgelopen tijd, of door storm Poly. Gelukkig is het pad breed genoeg.

image

- Zomaar een stuk van het pad af. -

We wandelen door, maar schieten niet erg op. Om de haverklap zien we een mooie plek die op de foto moet. Wij hebben hier ook weleens in andere jaargetijden gelopen en dan is het er ook mooi, maar als de heide en de lijsterbes bloeien, dan knallen de kleuren je tegemoet. Het is wel jammer dat de krentenbomen met hun witte fragiele bloemetjes in april bloeien, want anders was het helemaal een spektakel geweest.

image

- Overal van dit soort doorkijkjes.-

Reeën in het boekweit

Na een heel stuk rechtdoor gelopen te hebben, moeten we afslaan naar links richting knooppunt 36. Er is rechts echter een hele mooie plek met een veld met boekweit waarin allerlei dieren zich verstoppen. Adriaan wil ook reeën zien en daarom wijken we af van de route.

image

- Op sommige plekken bloeit wat minder heide, maar het is overal mooi. -

Er staat ook al iemand anders te fotograferen, die ons vertelt dat er twee reeën het boekweit veldje in zijn gegaan. Er vliegt een hele familie lijsters rond. Daar zijn we eerst druk mee, totdat we twee oren boven het veldje uit zien komen.

We wachten tot we een ons wegen en de fotografe houdt het voor gezien, maar wij blijven staan. Ons geduld wordt beloond, want één van de reeën komt het veldje uitlopen. Wat zijn het toch gracieuze dieren.

image

- Kijk daar staat ze hoor tussen het boekweit. -

Nu nog reeën op de heide

Helemaal gelukkig lopen we verder, deze wandeling kan voor ons niet meer stuk. We lopen richting de bosrand en zeggen tegen elkaar: “Nu nog een ree op de heide.” Na een stukje gelopen te hebben zien we dichtbij de bosrand een ree met een kalfje staan. Wat een dag! Een vrouw, die dichtbij ons loopt met haar hondje, vertelt dat ze daar vaker staan en dat ze niet eens wegrennen als ze haar fiets pakt.

image

- Moeder ree slaat op de vlucht. -

We hebben hoop dat we dichterbij kunnen komen om foto’s te maken. Natuurlijk blijven we wel op afstand, Adriaan heeft immers een telelens en ik een verrekijker. Er komt echter vanaf de bosrand een persoon met een telefoon dicht bij de twee reeën. Waardoor ze het hazenpad kiezen.

Maar we hebben ze toch gezien en de foto’s zijn aardig gelukt.

image

- Het kalfje heeft minder haast en kijkt even links en rechts of ze kan oversteken. -

Omroeptoren van Hilversum

image

- In de verte zien we de omroeptoren van Hilversum en een lijsterbes. -

Wij verbazen ons erover dat op veel plekken de omroeptoren van Hilversum te zien is, maar dat is ook geen wonder want de toren is inmiddels 196 meter hoog.

De Omroeptoren of Telecomtoren van Hilversum is een straalverbindingstoren met zendmast. De eerste 70 meter hoge stalen omroeptoren werd in 1958-1959 gebouwd ten behoeve van de televisie-uitzendingen. In 1973 werd de stalen toren vervangen door de huidige betontoren. De 142 meter hoge toren werd in 2001 met een stalen vakwerkmast verhoogd tot 196 meter. De verhoging was nodig voor de introductie van digitale televisie.

Bussummerheide

We vervolgen onze weg richting wandelkeuzepunt 35. Daar verlaat je de Westerheide om vervolgens naar de Bussummerheide te wandelen.

Er zijn daar allemaal onofficiële paadjes ontstaan. Je moet het meest linker paadje nemen om bij wandelkeuzepunt 35 uit te komen. Neem je echter een ander paadje dan kom je ook bij de Nieuwe Crailoseweg uit en kun je gewoon rechtsaf slaan.

Dit is het minst mooie stuk van de wandeling. Je loopt over een bospad. Links van het pad is een hondenschool, die je niet ziet maar wel hoort. Gelukkig is het maar een klein stukje en voordat je het weet sla je af naar links door een hek en ben je het hondengeblaf vergeten.

Het hek gaat maar een klein stukje open en Adriaan komt er bijna niet doorheen met zijn grote rugzak, maar het is ons gelukt. We zijn weer in een begrazingsgebied. Wie weet komen we Schotse Hooglanders tegen.

image

- Op de Westerheide zagen we al Schotse Hooglanders. -

Lange Heul

Op de Bussummerheide ligt een langgerekte heuvel, die met zijn lengte van ongeveer 1800 meter en hoogteverschil ten opzichte van de heidevelden opvalt in het landschap. De heuvel is ontstaan in de laatste ijstijd, en bestaat uit fijn zand dat door de wind is afgezet. Er zijn tekenen van verdwenen grafheuvels uit de bronstijd.

image

- Paadjes en een prachtig uitzicht op de krentenboompjes. -

Vlak bij de Lange Heul, zoals de heuvel heet, ligt een urnenveld uit de ijzertijd. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat op deze plek in de 12e/13e eeuw ooit mensen gewoond hebben. Bij opgravingen is een plattegrond van een boerderij ontdekt.

Het wordt steeds drukker op de heide, iedereen wil natuurlijk van het mooie paarse landschap genieten. We wandelen nu flink door, omdat we in het begin zo getreuzeld hebben.

image

- Welk paadje zullen we nemen? -

Restaurant café Heidezicht

We lopen dwars over de heide richting wandelkeuzepunt 79. Dit keuzepunt staat achter een hek, maar je moet om de wandeling te vervolgen voor het hek blijven. Als je echter wat wil drinken of eten kun je hier een klein stukje van de route afwijken. Als je door het hek loopt kom je uit bij restaurant café Heidezicht. Ze zijn geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur van maandag t/m donderdag en van vrijdag t/m zondag van 10.00 uur tot 20.00 uur.

image

- Het bos is ook mooi, maar wel wat minder kleurrijk. -

Wij lopen verder en komen na weer een stuk prachtige heide uit in een bos, om verderop weer uit te komen op de Westerheide.

Schotse Hooglanders

In het begin zagen we al een aantal Schotse Hooglanders onder de beschutting van de bomen liggen. Op de terugweg zien we weer een stel naast het pad liggen. Adriaan lukt het om een foto te maken, waarop het net lijkt alsof de Hooglander tussen de heide ligt. Wij hebben erg genoten van deze wandeling. Nu jullie nog.

image

- Deze Schotse Hooglander lag vlak langs het pad. -

Extra info

image

- Nog eentje dan. -

Afstand: 9,2 km

Link naar de route: Bussumerheideroute (groen)

De route start bij startpunt St. Janskerkhof Hilversumseweg, 1251 EW Laren, waar je goed kunt parkeren als je op tijd bent. Start bij wandelstartpunt 61 en volg de groene pijlen naar: 66, 67, 36, 35, 37, 74, 79, 78, 77, 68, 66 en weer terug naar 61.

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 201123 in.
  • 9.20 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt St. Janskerkhof

Naar
Startpunt St. Janskerkhof

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt st. janskerkhof

0.16 km
0.1 km
2.31 km
0.88 km
0.66 km
0.27 km
1.43 km
1.17 km
0.69 km
1.16 km
0.22 km

Startpunt st. janskerkhof

0.16 km