Spring naar inhoud

Sint-Agatharoute

Verboden voor honden

Goed

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

De route gaat via het Aagtenpark door de parkachtige rand van de (Wijker)Broekpolder. Over de snelweg heen ga je naar de Sint-Aagtendijk, een oude zeedijk, die aan de oostzijde het water van het Wijkermeer - wat in open verbinding stond met de Schermer en het IJ - moest tegenhouden, tot de inpoldering van het Wijkermeer in de periode 1856-1877.

De route loopt om Fort aan de Sint Aagtendijk heen. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het verdedigbaar aardwerk kwam in 1895 gereed, het bomvrije gebouw in 1899. In oorlogstijd moest het fort de toegangsweg, de Sint Aagtendijk, en de westkade van de Zuidwijkermeerpolder verdedigen.

Terug bij het startpunt gaat de route verder naar het centrum van Beverwijk. Daarbij kom je langs de Grote Kerk, met de Wijkertoren uit 1475. Deze kerk is gebouwd op de plaats waar volgens een legende de heilige Agatha is verschenen. In de Breestraat (nr.93) kun je de Sint-Agathakerk bezoeken. Geniet daar van de bijzondere akoestiek in het ronde gebouw met koepeldak.

Deze route is niet met één kleur pijlen gemarkeerd. Volg dus de routebeschrijving van keuzepunt naar keuzepunt.

Sint Agatha in Beverwijk

In 885 na Christus werd Godfried de Noorman vermoord. Hij was een Deens Vikinghoofdman en één van de zeekoningen die met zijn mannen plunderend rondtrokken. Met zijn dood eindigde een periode waarin de Noormannen het in Kennemerland voor het zeggen hadden. Radboud, de bisschop van Utrecht wilde een claim leggen op de bezittingen en stelde een goederenlijst op in de periode 896-953. In die goederenlijst wordt de plaatsnaam Beverhem voor het eerst genoemd.

In de 10e eeuw moet een groot deel van het grondgebied in handen zijn gekomen van de abdij van Egmond, zoals blijkt uit een kaart uit 1540 en de administratie van de abdij. In die tijd werd de naam van het kerkdorp aan Sint Agatha gewijd: Sint-Aagtenkerke. De van oorsprong Germaanse plaatsnaam werd vervangen door een christelijke naam, wat wel vaker gebeurde. Maar in de volksmond is de naam Beverhem blijven voortbestaan. In 1276 kreeg de plaats marktrechten, verleend door Graaf Floris V van Holland, en werd voor het eerst de toevoeging -hem vervangen door -wijk. Zo is de naam Beverwijk ontstaan.

Het kerkdorp Sint-Aagtenkerke was in de Middeleeuwen een doel voor pelgrims, omdat de heilige Agatha hier zou zijn verschenen aan een maagd uit Velsen, die op de vlucht was voor Rorik, een Noorman die de macht kreeg over Kennemerland. Op de plaats waar de heilige Agatha verscheen, bevond zich toen al enige tijd een houten kerk of kapel. In 1575 wordt de bestaande kerk vervangen door een nieuw gebouw; de Grote Kerk met haar Wijkertoren, die kenmerkend is voor de skyline van Beverwijk.

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 14217 in.
  • 11.83 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Aagtenpark Beverwijk

Van & Naar
Startpunt Aagtenpark Beverwijk

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt aagtenpark beverwijk

0.66 km
    2.32 km
      0.9 km
        0.61 km
          0.94 km
          0.24 km
            0.38 km
              1.1 km

                Startpunt aagtenpark beverwijk

                0.66 km

                  Startpunt aagtenpark beverwijk

                  1.06 km
                    0.78 km
                      0.61 km
                        0.72 km
                          0.97 km
                            0.52 km
                              0.78 km

                                Startpunt aagtenpark beverwijk

                                1.06 km