De leukste wandelingen met de hond

De leukste wandelingen met de hond afbeelding

Als hondeneigenaar kun je op veel mooie wandelingen door onze provincie je hond gewoon aangelijnd meenemen. Wanneer je echter het volgende icoontje bij een route op deze website ziet aangegeven zijn honden verboden op het wandelpad.

Icoontje honden niet toegestaan // honden_niet_toegestaan.jpg (21 K) 

Om je te helpen met het vinden van een mooie route die je samen met je hond kunt lopen hebben we vijf leuke wandelingen voor je op een rijtje gezet: 

De route loopt om de restanten van Kasteel Oud Haerlem uit 1248. Wie goed kijkt, ontdekt in het open veld ten westen van het spoor de restanten. De onregelmatige golvingen in het weiland verraden de omtrekken van het voormalige kasteel. Aan de noordkant doemen de contouren op van het nog bestaande Kasteel Assumburg.
 

De route is een korte rondwandeling door de Oudorperhout, een uniek stukje weidelandschap, aangewezen als natuurgebied. Je steekt de prachtige, met kasseien bestrate Munikenweg over, die Floris V eind 13de eeuw liet aanleggen langs het voormalige riviertje de Rekere. De vier molens langs de Hoornse Vaart geven de route een Hollands tintje.

De geelgemarkeerde Westerkliefroute loopt naar de waddenkant van de westelijke keileemheuvel van Wieringen, om daarna door te steken naar het kliffengebied. Westerklief heeft zijn naam te danken aan de tijd dat Wieringen een eiland was. De zeegolven bonkten tegen de keileembulten aan, waardoor er een soort kliffen (kliefen) ontstonden. Door landbewerking zijn de meeste kliffen verdwenen, maar enkele restanten zijn nog te zien aan het Wieringerrandkanaal achter de buurtschappen.

Het Ommetje Graft-De Rijp (groen) is een verkenning van de Kamerhop, de kanaaldorpen Oost- en West-Graftdijk, de Graftermeer en de schilderachtige dorpen Graft en De Rijp.