De vijf mooiste boswandelingen in Noord-Holland

De vijf mooiste boswandelingen in Noord-Holland afbeelding

Wandelnetwerk Noord-Holland heeft de mooiste routes in Noord-Holland voor je op een rijtje gezet. 

1. Heilooërbos

Prachtige dikke bomen met mossige stammen sieren dit eeuwenoude bos van landgoed Nijenburg. Het landgoed is tegenwoordig in het bezit van Natuurmonumenten en is nu, in al zijn herfstkleurenpracht en paddenstoelen, eigenlijk het mooist om te bezoeken. De gele route vanaf wandelstartpunt Nijenburg leidt je over onverharde paden tussen de oude loofbomen door. Honden mogen het hele jaar los in een groot deel van het bos.

Routebeschrijving

2. Bergerbos

Tegen de duinrand aan ligt een van de grootste en oudste bossen in de omgeving van Alkmaar: het Bergerbos. Dit sprookjesachtige bos met statige lanen en onverharde slingerpaadjes staat vol met grillige eiken en oude dennen. Van 15 juni tot 15 maart mogen honden hier bijna overal loslopen.

Routebeschrijving

3. Dijkgatbos en Robbenoordbos

Het Dijkgatbos is een vrij jong natuurgebied aan de rand van het IJsselmeer. Bijna niemand kent dit stukje Noord-Holland, waardoor je er in alle rust een wandeling kan maken. Zwarte elzen, zachte berken en heel veel paddenstoelen sieren het natuurgebied. Ook reeën en vossen worden hier regelmatig gespot. Vlak bij het Dijkgatbos ligt het Robbenoordbos, voor als je een extra lange struintocht wil maken. Honden zijn aangelijnd welkom.

Routebeschrijving

4. Noord-Hollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is een uniek natuurgebied en stiltegebied. Hier liggen de breedste duinen van Nederland, op sommige plekken wel vijf kilometer breed. Het rondje bosreservaat brengt je langs de mooiste plekjes, door een dennenbos, een meertje met een vogelkijkhut en een uitgestrekt eikenbos. De duinen zijn in beheer bij waterleidingbedrijf PWN. Om er te wandelen heb je een toegangskaart nodig. Je kunt die kopen bij de slagboom aan de verschillende ingangen tot het wandelgebied of online. De route is gemarkeerd met groene driehoekjes.

Routebeschrijving

5. Purmerbos

De populieren, essen, eiken en beuken doen het goed op de vruchtbare kleigrond van het Purmerbos, aan de oostkant van Purmerend. Vanaf de bosrand kijk je uit over de polder. Volg de groene pijlen voor een rondje Purmerbos van circa tien kilometer. 

Routebeschrijving