Spring naar inhoud

Alkmaar Prachtstad

Honden deels los

Beoordeel deze route

Oranje route vanaf startpunt Alkmaar Station

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Startpunt Alkmaar Station

Omdat het tijdens de lockdown drukker in de natuur is dan in de stad, rijden we vandaag naar Alkmaar. Wij combineren een rondje om de stad met een uitstapje naar het Waagplein en terug.

We parkeren de auto achter het station. Bij het oranje kunstwerk staat het knooppuntenpaaltje nummer 21. Met de rug naar het station, ga je daar rechtsaf.

Op het eerste stuk zijn geen pijlen te vinden, maar wij weten de weg en we hebben de app van Wandelnetwerk Noord-Holland bij de hand. Deze wandeling begint gelijk met het onvermijdelijke minder fraaie stuk langs de weg.

image

Wat een heerlijk spiegeltje weer.

Als je bij een drukke weg uitkomt moet je naar rechts. Wij kiezen ervoor om aan de overkant langs het water te lopen. Hier op de brug maken we foto’s van het mooie spiegelende water en het uitzicht op de stad.

Het is ijskoud vandaag en de bruggen zijn behoorlijk glad. Gelukkig lukt het ons om niet te vallen.

De Bolwerken

Na een stukje wandelen komen we bij de bolwerken. Het is nu een park. We ontdekken de tweede oranje pijl van vandaag, dus we gaan goed. Er staan prachtige bomen. Hieraan hangen bordjes, voor het geval je niet weet wat voor boom het is. Er zijn ook bollen geplant, dus binnenkort staat er vast van alles in bloei. Dit is een heel mooi stuk Alkmaar, maar toch gaan wij ter hoogte van het eerste bruggetje naar links.

image

Bolwerk is een prachtig park om heerlijk te wandelen en zitten.


De binnenstad

We lopen om de Grote Sint-Laurenskerk heen. Deze middeleeuwse kerk werd in 1470-1518 gebouwd en is ontworpen door de familie Keldermans.

Het is het grootste en hoogste kerkgebouw van Alkmaar en werd onder velen het sieraad van de stad genoemd.

image

De Sint-Laurenskerk.

We hebben een mooie dag uitgekozen om te gaan wandelen, maar we zijn nog maar net de binnenstad ingelopen of het begint te hagelen. Dat is het voordeel van lopen in een stad. Er is altijd wel een portiekje om te schuilen. Adriaan heeft geen last van de hagel; die is in zijn element en maakt de ene na de andere foto.

image

De prachtige pandjes naast de kerk.

Als het ophoudt met hagelen, lopen we verder de Langestraat in. Het is zondagochtend en daarom is het niet vreemd dat alle winkels dicht zijn, maar door de lockdown is dat nu natuurlijk elke dag zo. We lopen deze straat in vanwege het prachtige oude stadhuis, dat nu vooral gebruikt wordt als trouwlocatie. Wat een mooi gebouw!

image

Detail van het prachtige oude stadhuis.


Rondje om het Waagplein

We lopen de Langestraat bijna helemaal uit en gaan bij de Houttil linksaf. Na een klein stukje lopen komen we bij het Waagplein uit. Op het Waagplein is in de zomer de kaasmarkt. In de Waag is het Hollands Kaasmuseum en de VVV gevestigd. Er is nu helemaal niets. Een leeg plein, met opgestapelde terrasstoelen. Voor de Waag staat een lelijke paarse container. We zagen er ook al één bij de kerk staan. Het blijken openbare toiletten te zijn, die jammer genoeg dicht zijn op het moment.

image

De Waag, en het Waagplein dat ik nog nooit zo leeg heb gezien.

Wij steken het Waagplein schuin over en vervolgen onze weg de Schapenbrug over. Daar gaan we langs de gracht naar rechts en vervolgens naar links. Mooie oude huizen weerspiegelen in het water, zo ook het huis met de kogel. Het pand is op één muur na volledig uit hout opgetrokken. Het huis dankt de naam aan de kogel die tijdens het Beleg van Alkmaar in het huis is ingeslagen. De kogel is later in de linkerhoek van de gevel aan de gracht geplaatst.

Ommetje van de maand februari 2021 - groene pandje // _aw36679-hdr-edit.jpg (291 K)

Het groene pandje naast de brug is het huis met de kogel.

Wat is Alkmaar mooi en wat een mooie pandjes. Vanaf de Kuipersbrug maken we een prachtige foto van de Waag.

image

Mooi zo hè, de Waag?

We kunnen wel eeuwig in dit buurtje blijven om van al die mooie pandjes foto’s te maken, maar we zijn aan het wandelen. We lopen door de Appelsteeg. Via het Fnidsen en nog weer een brug, komen we uit op het Mient. We hebben bewust een rondje gelopen. Als we de Langestraat waren uitgelopen, waren we hier namelijk ook uitgekomen, maar dan hadden we een prachtig stukje Alkmaar gemist.

image

Het Fnidsen is één van mijn favoriete winkelstraatjes.

Wij lopen naar de Vismarkt, die eigenlijk niet bij de route hoort. We hebben vandaag geen tijd meegekregen en de vismarkt is zo bijzonder mooi, dat we daar tijd voor maken. We lopen weer verder richting de Oude Gracht en ook daar zien we prachtige pandjes. Ook hier kunnen we het af en toe niet laten een zijstraatje in te lopen.

image

Nog eentje dan van de binnenstad.


De molen van Piet

Bij de extra info heb ik het rondje door de stad precies beschreven. Als je het helemaal goed doet, kom je weer bij de Bolwerken uit. Dichtbij de molen van Piet.

De molen van Piet (officiële naam De Groot) is een ronde stenen stelling- en korenmolen. In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, die onder in de molen een woning liet maken. De familienaam Piet bleef in de volksmond aan de molen verbonden, en de officiële naam De Groot wordt nog nauwelijks gebruikt.

image

De molen van Piet.

Na de Molen van Piet loop je nog een klein stukje langs het Bolwerk. Bij knoopput 32 moet je de brug over en de weg oversteken. Aan de overkant van de weg raken wij de pijlen kwijt. Het is de bedoeling dat je niet rechts langs de huizen loopt, maar een beetje in het midden blijft.

image

Dit beeld is gemaakt door Mattia Ilić en maakt deel uit van de paardenparade; een kunst- en cultuurroute door Alkmaar, Graft- De Rijp, Schermer, Bergen en Heiloo.


De Alkmaarderhout

Als je rechtdoor loopt, kom je in de Alkmaarderhout uit. Dit is een van de oudste parken van Alkmaar. Het is prachtig ingericht met mooie hoge bomen en leuke bruggetjes.

image

Leuk zo’n stadspark!

Inmiddels hebben wij trek gekregen en gaan we bij de stadsboerderij De Hout op een bankje zitten. Wij hebben zelf ons brood meegenomen, maar in het centrum zijn genoeg winkels/restaurants die ontbijt of lunch verkopen om mee te nemen.

image

Aan de overkant zien we de Cadettenschool. Dat heeft niets met brood te maken. Vroeger was het een school voor jongens die opgeleid werden tot beroepsofficier. Nu is het een deel van het ziekenhuis.

De dieren van de stadsboerderij mogen gevoerd worden met brood, groente of fruit. Wij hebben nog nooit zulke dikke lama’s gezien. Zij zijn het bewijs dat je van brood wel dik wordt, als je er maar genoeg van eet.

Het is ook geen wonder. De één na de ander komt langs met lekkers voor de dieren en als er even niemand komt, kijken de lama’s het brood uit onze mond.

image

De dikke lama’s bij de stadsboerderij.

Na de lunch gaan we weer verder achter de oranje pijlen aan. Ze zijn opnieuw goed aangegeven. Het is bijna jammer dat we op een gegeven moment het mooie park moeten verlaten, maar anders komen we nooit terug bij de auto.


De Geestmolen

Nu volgt er een wat minder mooi stuk, maar we komen nog wel langs een paar hoogtepunten. We lopen onder het spoor door en komen na een klein stukje lopen bij de Geestmolen uit. De molen bemaalde vroeger de 170 hectare grote Geestmolenpolder.

Doordat in het begin van de jaren zestig de nieuwbouwwijk De Hoef is verrezen, heeft de molen nu geen landschappelijke functie meer.

image

De Geestmolen tussen de niet meer zo nieuwe nieuwbouw.

Na de molen lopen we weer verder langs de weg. Verderop wandelen we langs het water. We maken nog een paar foto’s van spiegelende bootjes en zien nog een aantal kerstballen in een boom hangen.


Molen de Eendracht

Voordat we bij de auto zijn, komen we langs molen de Eendracht die we natuurlijk van alle kanten op de foto zetten. De Eendracht is een poldermolen uit 1771. Het is de laatst overgebleven stenen poldermolen in Noord-Holland.

image

Molen de Eendracht.

De hele weg hebben we lopen zoeken naar sneeuwklokjes, maar in de parken zijn we ze nog niet tegengekomen. Als we bijna bij de auto zijn, zien we ze staan bij iemand in de tuin.

Het voorjaar komt eraan!

image

Zo mooi dit. Het begin van de Langestraat.


Extra info

De route start op de parkeerplaats Kruseman van Eltenweg 1, 1817 BC Alkmaar.
Het is betaald parkeren op dit terrein. Per uur betaal je € 2,06 en het maximaal dagtarief is € 9,39.

Tip: Parkeer gratis bij Winkelcentrum de Hoef, Van Ostadelaan, 1816 JJ Alkmaar. Vandaaruit loop je naar knooppunt 13 bij de Geestmolen en pak je de route op.

Afstand: 5,85 km, maar met de mooie omweg door de stad 8 km.

Link naar de route zonder ommetje naar het centrum:

https://wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/oranje-route-vanaf-startpunt-alkmaar-station/340/#

Je volgt vanaf de parkeerplaats de oranje pijlen en de knooppunten: 21, 20, 19, 32, 30, 6, 16, 18, 13, 14, 22 en weer terug naar 21.

Tussen knooppunt 20 en 19 liepen wij de binnenstad in. Hieronder volgt de beschrijving:

  • Ter hoogte van de Bergerbrug bij knooppunt 20 linksaf Zevenhuizen in.

  • Rechtdoor de Gasthuisstraat in.

  • Loop links om de Sint-Laurentiuskerk heen en sla linksaf de Langestaat (winkelstraat) in.

  • Loop rechtdoor en ga vlak voor het einde van de straat linksaf de Houttil in.

  • Je komt langs de Waag en het Waagplein, waar normaal terrasjes zijn en in de zomer de kaasmarkt.

  • Loop schuin over het plein richting de Schapenbrug en ga over de brug.

  • Sla meteen rechtsaf. Je loopt nu op de Voordam.

  • Loop langs het water en ga linksaf, dit is de Zijdam.

  • Loop rechtdoor en ga de rechtsaf de Kuipersbrug over.

  • Loop rechtdoor door de appelsteeg.

  • Neem de eerste straat rechts, het Fnidsen.

  • Ga rechtdoor over de Bathbrug.

  • Vervolgens linksaf de Mient.

  • Loop rechtdoor tot aan de Oude Gracht.

  • Ga daar de brug over en ga daar rechtsaf.

  • Loop rechtdoor langs de Oude Gracht tot aan Ritsevoort.

  • Ga Linksaf Ritsevoort in.

  • Rechtsaf de Vrouwenstraat in.

  • Loop de vrouwenstraat uit en pak links het wandelpad weer op.

  • Je bent beland bij knooppunt 19 bij de Nassaubrug.

image

Deze straat heet Zevenhuizen. De volgende keer loop ik het straatje in waar ik naar zit te kijken.

Meer wandelen in Noord-Holland
www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 131023 in.
  • 5.84 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Station Alkmaar

Naar
Startpunt Station Alkmaar

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt station alkmaar

1.3 km
    0.45 km
      0.26 km
        0.82 km

        Startpunt westerhout

        0.03 km

        Startpunt westerhout

        0.09 km
          0.56 km
            0.78 km
              0.28 km
              1.06 km

                Startpunt station alkmaar

                0.22 km