Bergen: kunstenaarsdorp aan de kust van Noord-Holland!

Route door Westphilwandelt (7,08 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Startpunt Zwarte weg (Duinvermaak)

Op een mooie lenteochtend, oh nee het is nog steeds winter, rijden we naar kunstenaarsdorp Bergen. Bergen is een prachtig dorp. En dat weten meer mensen. Wanneer we op vrijdag om 9:50 uur het parkeerterrein bij restaurant Duinvermaak op rijden, is het terrein al bijna vol. Bergen is een geliefde spot voor mountainbikers. Voor 10 uur mogen ze op veel paden door de duinen crossen. Ik denk dat we voor een wandeling daarom net even te vroeg zijn.

Het eerste knooppunt is snel gevonden. We lopen via de Breelaan naar het dorp. Het duurt niet lang of we staan alweer met de fototoestellen in de aanslag. Wat een leuke straat en wat een mooie huizen.

image

Wow wat een huis!

Het centrum en de Ruïnekerk

Het is niet ver lopen naar het centrum. Op het plein mist een groene pijl. Het is de bedoeling dat je bij Breelaan 3 rechtsaf gaat en vervolgens links het smalle pad inloopt. We komen uit bij de Ruïnekerk, die natuurlijk van alle kanten op de foto moet. We wijken even af van de route en lopen door de kerkpoort om de ruïne van de andere kant te

bekijken. De kerk heeft een rijke geschiedenis. Zo werd er in 1799 tijdens de Slag van Bergen zwaar gevochten rond de kerk. Wanden met kogelgaten en –inslagen herinneren hier nog aan.

image

De Ruïnekerk van Bergen, die vaak is verwoest en gerestaureerd.

In het dorp hangt een gezellige sfeer. Het is duidelijk dat mensen hier afspreken om onder het genot van een koffie-to-go bij te praten. Er is geen één bankje meer vrij. Het geeft niet, wij zijn net begonnen en hebben nog geen behoefte aan rust.

image

Prachtig pandje aan de overkant van de Ruïnekerk.

Langs het Kerkepad, een midgetgolfbaan en het Merelhof

Hoe we na de Ruïnekerk verder moeten is een raadsel. Het helpt niet als een auto geparkeerd staat voor de bordjes met pijlen. Gelukkig hebben we de app van Wandelnetwerk Noord-Holland op de telefoon en vervolgen we onze route het Kerkepad in.

We komen langs een midgetgolfbaan en het Merelhof. Een hofje met schattige kleine huisjes. Deze zijn ooit gebouwd voor bejaarden, maar het zou ons niet verbazen als er nu ook jongere mensen wonen. We gaan verder achter de groene pijlen aan.

image

Het Merelhof een prachtige plek met lieve kleine huisjes.

We mogen al bijna het bos in. Toch lopen wij nog even door om Museum Kranenburgh te fotograferen. Wanneer musea weer open zijn, is dit museum is echt een bezoek waard!

image

Museum Kranenburgh, een echte aanrader om te bezoeken.

Het bos rondom Bergen

In het bos is het hartstikke rustig. We horen een specht en goudhaantjes en zien een Roodborst en koolmezen. We lopen door lange statige lanen met hoge bomen en bruggetjes. We genieten volop.

image

Wat een leuke bruggetjes.

We lopen het bos uit en zien een groot weiland. De knooppuntenpaal is hier niet te missen.

image

Deze paal zie je in ieder geval niet over het hoofd.

We slaan rechtsaf en wandelen verderop links het bos weer in. Het staat hier vol met sneeuwklokjes. We pakken onze camera’s voor een fotomoment. Wisten jullie dat sneeuwklokjes symbool staan voor hoop, opnieuw ontwaken en lenteverwachting?

image

Sneeuwklokjes, in de volksmond ook wel ‘vroegopjes’ genoemd.

Het Oude Hof

Langs het water lopen we nogmaals door een prachtige laan met bomen. Aan de overkant zien we een mooi huis spiegelen in het water. Het is het Oude Hof uit 1643, een idyllisch landgoed met bouwkundig waardevolle elementen, zoals bruggen over grachten, een boenstoepje en een slangenmuur waar vroeger leifruit aan groeide. Er is nu een ontmoetings- en belevingsplek gevestigd van de organisatie blooming.

image

Er is niet zo heel veel van het Oude Hof te zien.

image

Een perfect spiegeltje.

Na het bos lopen we richting de Voert, een natuurgebied van Natuurmonumenten. Er is nu nog niet veel te zien, maar volgens Natuurmonumenten zijn het bloemrijke weilanden.

Langs de route komen we veel bankjes tegen om rustig van al het moois om je heen te genieten.

image

De Voert, op de hoek bij het Wierdijkje.

Het Wierdijkje. Je zal er maar wonen.

We vervolgen onze weg en lopen het Wierdijkje op. Aan deze straat staan prachtige huizen. De één nog mooier of bijzonderder dan de andere. Het is duidelijk dat in de kunst veel geld te verdienen valt. Veel huizen hebben grote ramen om te genieten van het uitzicht. Je zal ze maar moeten lappen. Verderop lopen we langs een tuin met beelden die te koop zijn. Niet iedereen woont hier in een gigantische villa.

image

Deze beelden zijn te koop.

Het Wierdijkje gaat naar rechts, maar wij wandelen een stukje rechtdoor naar een grasveld met picknicktafel en bankje. Hier kijk je uit over het voormalige Gat van Bergen. Op deze plek spoelde enkele duizenden jaren geleden de zee nog aan je voeten.

image

Het Gat van Bergen.

Ondertussen hebben we honger gekregen. Op deze mooie plek eten we dan ook ons meegebrachte broodje. Als we uitgegeten zijn, vervolgen we onze weg en komen we bij de Eeuwige Laan uit. Met gevaar voor eigen leven maakt Adriaan een foto van de mooie, maar toch wel drukke weg.

image

De Eeuwigelaan.

De duinen van PWN

Aan de overkant van de weg gaan we de duinen van waterleidingsbedrijf PWN in. Dit laatste stuk van de wandeling hebben we al vaker gelopen, maar dat maakt het niet minder mooi.

image

De duinen van waterleidingsbedrijf PWN zijn prachtig.

We wandelen langs kale duinen, heide en grillig gevormde bomen. Dit ommetje is erg geschikt om in de zomer te ondernemen. Dan staat de heide in bloei en brengt het je langs prachtig paarsgekleurde velden.

image

Grillig gevormde bomen.

Voordat we er erg in hebben, komen we aan bij knooppunt 71. Om weer uit te komen bij restaurant Duinvermaak, moeten wij daar de paarse pijl volgen. We hebben zo lang de groene pijlen gevolgd, dat dit even omschakelen is.

image

Ook als de heide niet bloeit is het er mooi.

Wij slaan linksaf het brede zandpad in. Er vliegt iets door de lucht. Het is een vleermuis, die is vast een beetje in de war. Vlak bij de auto komen we paarse krokussen tegen. Het is nog geen lente, maar het voelt wel zo.

image

Als de krokussen er zijn, is het bijna lente.

Extra info

image

Het pad naar de parkeerplaats van restaurant Duinvermaak.

De route gaat deels door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Om dit gebied te bezoeken, heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie.

Link naar de route als je in het centrum wil parkeren:
https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/groene-route-vanaf-startpunt- bergen-centrum/411/

Wij parkeerden (gratis) bij restaurant Duinvermaak: Breelaan 132, 1861 GH Bergen.

Volg vanaf de parkeerplaats de groene pijlen, behalve aan het begin en het eind van de route. Je loopt langs de volgende knooppunten: 82, 57 (grijze pijl), 68, 58, 69, 30, 70, 73, 72, 71 en via de paarse pijl weer terug naar 82.

Mijn route:
https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/routes/134059 

Afstand: 6,23 km, maar als je bij Duinvermaak parkeert: 7,08 km.

Meer wandelen in Noord-Holland
www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 135377 in.
 • 7.08 km

Route PDF

Download PDF

Van & Naar
Startpunt Zwarte weg (Duinvermaak) 

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel om meer te zien
VanNaarTrajectlengteMarkering(en)KenmerkenMeldingen

Startpunt Zwarte weg (Duinvermaak)

0.12 km
 • Geel
 • Paars
 • Zeegroen

  Startpunt Bergen Centrum

  0.94 km
  • Grijs

   Startpunt Bergen Centrum

   0.08 km
   • Blauw
   • Groen
   • Paars
   • Rood

    0.49 km
    • Groen
    • Paars
    • Rood

     0.1 km
     • Rood
     • Groen

      0.94 km
      • Rood
      • Groen
      • Onverhard pad (deels)
      • --nf9==kenmerken

      0.78 km
      • Blauw
      • Groen

       1.41 km
       • Groen
       • Oranje
       • Paars

        1.36 km
        • Groen
        • Onverhard pad (deels)

        Startpunt Zwarte weg (Duinvermaak)

        0.87 km
        • Paars