Spring naar inhoud

Naar de bollen (Julianadorp)

Beoordeel deze route

In streken waar de bloembollen bloeien, is er de rest van het jaar vaak weinig te beleven. Niet in Julianadorp waar je mooie duinen hebt en lege, brede stranden met strandpaviljoens die vriendelijke geprijsde consumpties serveren. 

Tekst en foto's Joop Duijs


ommetje apr 2018 - paal 90 // ommetje_apr_2018_001.jpg (115 K)

Begin vorige eeuw kwamen de eerste bollenboeren uit Zuid- Holland naar de Noordkop, zoals het noorden van Noord-Holland ook wel wordt genoemd. Gelokt door de lage grondprijzen, goede grondkwaliteit en veel minder virusverspreidende bladluizen kregen de bollentelers echter pas na de Tweede Wereldoorlog eigenlijk de wind in de zeilen. De bloembollen gedijen hier door de ligging aan de Noordzeekust uitstekend. Veel zonneschijn en net wat koeler dan elders in ons land door de bijna altijd aanwezige wind, die er mede voor zorgt dat er maar weinig insecten zijn.

ommetje apr 2018 - maagdelijke duinen // ommetje_apr_2018_002.jpg (86 K)ommetje apr 2018 - julianadorp aan zee // ommetje_apr_2018_003.jpg (83 K)ommetje apr 2018 - tankwal // ommetje_apr_2018_004.jpg (109 K)

Maagdelijke duinen vanaf de start; Julianadorp aan Zee; Tankwal uit de laatste wereldoorlog.

Bewoners van de streken waar bloembollen worden geteeld, mopperen wel eens dat hun omgeving maar een maand mooi is: als de bloembollen bloeien. De andere elf is de omgeving een kale, open vlakte waar de wind vrij spel heeft. En veel werk levert het ook niet meer op, want bloembollentelers zijn altijd op zoek naar verbeteringen en goedkopere manier van werken.

Zo was het planten van de bollen vroeger in het najaar bijvoorbeeld allemaal handwerk, tegenwoordig wordt al het werk gedaan door geavanceerde plantmachines. Daardoor kunnen twintig man nu het werk doen waar er vroeger honderdtwintig voor nodig waren. Soms is verbeteren echt geen hogere wiskunde, maar gewoon een kwestie van je boerenverstand gebruiken. Zo kwam er een bollenboer in de jaren tachtig op het idee zijn grond onder water te zetten. Hij kwam erop omdat de Wieringermeer aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers onder water was gezet en er daarna zonder problemen met zieke gewassen geteeld kon worden. Deze milieuvriendelijke manier van ziektebestrijding wordt inmiddels door alle telers toegepast. De velden waar nu sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, irissen, blauwe druifjes, tulpen, lelies, gladiolen bloeien kunnen daarom straks zomaar onder water staan.

ommetje apr 2018 - duinen en bloembollenvelden // ommetje_apr_2018_005.jpg (104 K)ommetje apr 2018 - oase // ommetje_apr_2018_006.jpg (128 K)ommetje apr 2018 - narcissen // ommetje_apr_2018_007.jpg (95 K)

Duinen en bloembollenvelden. Maar alleen in april en mei; Oase in een paradijselijke omgeving; Narcissen langs de trekvaart.

Inderdaad geen fraai gezicht en daarom reisden we naar de streek tussen Callantsoog en Den Helder die deze weken als een Mondriaan-schilderij ligt ingelijst tussen de Noordzee en het Noord-Hollands Kanaal. Daar valt namelijk ook de andere maanden van het jaar enorm veel te genieten. Prachtige, bijna lege stranden met mooie, vriendelijk geprijsde strandpaviljoens. Die het hele jaar worden bezocht door de bezoekers van meerdere moderne en van alle comfort voorziene campings en bungalowparken. Om heerlijk te fietsen of wandelen bijvoorbeeld. Dat laatste doen wij ook. We lopen eerst de mooie, bijna maagdelijke Helderse Duinen in, waar we bijna onder de voet worden gerend door een roedel honden van een uitlaatservice en volgen van de schrik bekomen een stil schelpenpad dat ons in Julianadorp aan Zee brengt. Eigenlijk een groot recreatiepark, waar we ook een tankwal passeren die de Duitsers hier nog hebben aangelegd. Ze verloren de oorlog, maar hebben inmiddels op vreedzame wijze toch weer het dorp 'bezet'. We zien zelfs hun vlag wapperen en Duits is hier de voertaal.

Het dorp uit komen we de eerste bollenvelden tegen. Als straks de boel weer is uitgebloeid, worden de bloemen gekopt, de bollen gerooid, de plantenrestanten op het land verbrand waarna de bollen met de hand worden gepeld. Vervolgens worden ze in schuren op hoge temperatuur gedroogd en ontsmet. In de herfst worden ze weer gepoot waarna er op het land stro wordt verspreid en ingereden om de bollen tegen de vorst te beschermen.

Maar nu eerst nog een paar weken genieten van de kleurenpracht. We wandelen langs de bloembollenvelden naar Julianadorp via een graspad en passeren het terrein van tuindersvereniging Ooghduyne, een groene oase in de toch al paradijselijke omgeving. Want als we verder gaan, wandelen we over het terrein van het gelijknamige, bijzonder fraaie beach resort van Landal. Met o.a. een prachtig overdekt zwembad, 9 holes golfbaan en 284 villa's en 50 appartementen. Na een nieuwbouwwijk en meerdere fraaie villa's te zijn gepasseerd, wandelen we met aan weerszijden een prachtig, veelkleurig bloementapijt terug naar de kust. Ze bloeien maar kort, dus snel gaan want de boel is zo weer kaal.

ommetje apr 2018 - parkeerplaats // ommetje_apr_2018_008.jpg (82 K)ommetje apr 2018 - cafetaria duinzicht // ommetje_apr_2018_009.jpg (94 K)

Verwijzing naar de parkeerplaats waar je begint en eindigt; Cafetaria Duinzicht waar je kunt parkeren en de wandeling kunt beginnen en eindigen.

Elk jaar wordt eind april/begin mei de jaarlijkse Bloeiend Zijpe Wandeldag georganiseerd. Een unieke gelegenheid die je alleen die dag de gelegenheid geeft over het bollenland van de bollenkwekers te wandelen en te fietsen. De wandelroute gaat voor 90% over onverhard boerenland en plekjes waar je normaal gesproken nooit kan komen. Onderweg kan je even rusten bij gezellige koek-en-zopies die worden gerund door de families van de bollenkwekers.

Verdere informatie op www.bloeiendzijpe.nl

Je kunt ook op eigen gelegenheid van de bollenvelden en het hele jaar van de unieke omgeving genieten via Wandelnetwerk Noord- Holland. Start bij Cafetaria Duinzicht, Callantsogervaart 1a, Julianadorp. Vanaf de parkeerplaats steek je over naar Strandslag Drooghe Weert, waar u paaltje 1 van het Wandelnetwerk Noord-Holland vindt. Ga vervolgens via 32-31-91-59-90-37-33-34-30 terug naar 1.

Paarse route vanaf startpunt Julianadorp aan Zee (9 km)

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 96906 in.
  • 6.15 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Punt 1

Naar
Punt 1

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt julianadorp aan zee

0.28 km

    Startpunt de zandloper

    0.12 km

      Startpunt de zandloper

      0.61 km
        0.69 km
          0.65 km
            0.61 km
              1.35 km
                1.84 km