Spring naar inhoud

Wandelnetwerk Amstelland: het Fortenpad

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Goed

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Fortenpad blauw (8,02 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Een nieuw stuk wandelnetwerk

Het nieuwe Wandelnetwerk Amstelland is officieel geopend! Er is hard gewerkt aan het uitzetten van routes in: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Natuurlijk is het ommetje van de maand april een onderdeel van dit nieuwe wandelnetwerk.

Ommetje van de maand april 2021 - meertje // _aw39840-hdr.jpg (271 K)

Doorkijkje naar het Fort aan de Drecht.

Het pannenkoekenfort

De lente is begonnen, maar tijdens deze wandeling krijgen we de zon haast niet te zien. Je kunt niet altijd alles hebben. We starten de wandeling bij de TOP (Toeristisch Overstappunt) Fort aan de Drecht. De TOP bevat interessante informatie over de omgeving en wandelmogelijkheden.

Het fort aan de Drecht maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingsring rond Amsterdam die grotendeels tussen 1881 en 1914 is gebouwd. In 1996 is de Stelling op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Tegenwoordig zijn meerdere bedrijven in het fort gevestigd, waaronder een pannenkoekenrestaurant. Momenteel is deze door corona nog gesloten. De poort voor het fort is dicht, dus we beginnen gelijk aan de wandeling.

Wat fijn dat er geen pijlen of knooppuntpalen ontbreken vandaag. Dat is wel een groot voordeel van een nieuw wandelnetwerk. We lopen zonder te zoeken achter de blauwe pijlen aan. Het enige oponthoud veroorzaken we zelf, want er moeten natuurlijk wel foto’s gemaakt worden onderweg.

Afzien over het fietspad

We lopen om het fort heen langs een fietspad, op zoek naar een goed doorkijkje naar het fort. Overal wordt het riet weggehaald, maar hier niet. Het is even behelpen, maar het is toch gelukt. We zien ook nog een fazant lopen. Altijd leuk!

image

Als je wind tegen hebt, kun je de wandeling beter andersom doen.

Het fietspad richting Vrouwenakker is best lang en we hebben een koude wind tegen. We lopen langs een weiland, waar op het moment niet zoveel te zien is. Aan de overkant van de weg loopt het Amstel-Drechtkanaal. Deze waterweg verbindt de rivier Drecht en het Aarkanaal met de Amstel.

We kunnen ons voorstellen dat hier in april meer vogels te zien zijn. Er staan opvallend veel eendenmanden in het weiland. Nu zien we een paar eenden en een kievit. Verderop horen we de geluiden van een scholekster. Daar krijg je gelijk een lentegevoel van! Wij zijn blij als we bij knooppunt 35 rechtsaf richting de Kwakel lopen.

image

Brug bij Vrouwenakker.

De Kwakel

De Kwakel is een dorp dat sinds 1576 deel uitmaakt van de gemeente Uithoorn. Het valt ons op dat in dit dorp de meeste huizen omringd zijn door water. Veel huizen hebben dan ook een privé bruggetje.

image

Er staan veel mooie huizen en boerderijen in de Kwakel.

We lopen langs een huis met een plastic reiger en ooievaar in de tuin. Er staat een echte reiger tussen. Het is echt een grappig gezicht! We proberen er snel een foto van te maken. Helaas loopt er iemand langs het huis en verlaat de reiger de plek tussen zijn plastic maatjes.

image

Een prachtige plek om te wonen!

image

Veel water en een eigen bruggetje.

Fort bij de Kwakel

Na een lang recht stuk, wandelen we linksaf over een bruggetje achter de blauwe pijlen aan. We naderen het Fort bij de Kwakel. Er staat een tafel op een bruggetje. Toch staat nergens aangegeven dat we niet bij het fort mogen komen. We wagen het erop!

image

Gelukkig geen dichte poort voor dit fort.

Het Fort bij De Kwakel is gebouwd in 1906. Ook deze is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In 1972 is het fort in particuliere handen gekomen. Aan de omliggende gracht zijn in die tijd verschillende woningen gebouwd. In het Fort is een horecagelegenheid gerealiseerd. Het fort staat daarnaast bekend om haar sportieve activiteiten. Zomers is er ruimte voor beachvolleybal en ’s winters kun je op meerdere plekken schaatsen.

image

Detail van het fort.

Het fort bij De Kwakel had als doel het oostelijke deel van de ringdijk van de Zuiderlegmeerpolder en het riviertje de Kleine Drecht te verdedigen. Daarnaast kon het de troepen uit Vrouwenakker dekking geven, wanneer deze zich terug zouden moeten trekken.

image

Fort bij de Kwakel is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

image

De fortwachterswoning.

De Vuurlijn

Na ons bezoek aan het fort lopen we verder door het dorp. Na een stukje wandelen, komen we bij een grasdijk. Hier mogen we overheen lopen. De meeste wandelaars lopen beneden langs de straat, maar wij willen over de Vuurlijn lopen die deel uitmaakte van de verdedigingslinie. Het wordt ons niet makkelijk gemaakt, want om de haverklap moeten we over een hek klimmen en er is ook een deel dat we niet mogen betreden, omdat het gras net ingezaaid is.

image

Het begin van de Vuurlijn.

Wij blijven stug doorlopen en wijken alleen van de route bij het net ingezaaide gras. Wij zien waarschijnlijk iets meer dan de mensen die beneden langs de dijk lopen. Als we naar rechts kijken zien we natuur, naar links een nieuwbouwwijk.

image

Leuk bruggetje.

Het Zijdelmeer

Na een tijdje steken we een drukke weg over. Bij knooppunt 29 komen we uit bij een natuurgebied met als middelpunt het Zijdelmeer. Dit is een van de oudste veenwateren in Hollands laagveen die vroeger in open verbinding met de Amstel stond.

image

Het pad kan een beetje modderig zijn.

Het terrein aan de noordoever van het meer staat aangeduid als 'Zijdelse Zomp' en bestaat uit broekbos, ruigte en rietland. Allerlei zeldzame planten zoals bijvoorbeeld de ratelaar, de echte koekoeksbloem en de rietorchis voelen zich er thuis. Ook veel vogelsoorten verblijven graag in de buurt van het Zijdelmeer. We zien een ooievaarsnest, maar nog geen ooievaars. Wel veel Canadese-, nijl- en grauwe ganzen. Dit stuk van de wandeling had wat mij betreft wel wat langer mogen zijn, maar we moeten natuurlijk terug naar het Fort.

image

Even zitten om te genieten van het uitzicht.

De laatste loodjes

Toch is het laatste stuk ook erg leuk. We lopen langs een strook riet over een paadje dat langs huizen loopt, maar daar merk je eigenlijk niet zoveel van.

image

Bruggetje naar het fort.

Voordat we het weten zijn we terug bij het Fort aan de Drecht. We hoopten dat de poort nu open stond, maar dat was niet het geval. We maken een paar foto’s van het mooie fort.

image

Nog even een doorkijkje naar het Fort aan de Drecht.

Extra info

image

Er zit een gaatje in de poort van het Fort, zo kunnen we toch nog een foto maken van de voorkant.

Link naar de route: https://wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/fortenpad-blauw/135252/

Wij parkeerden bij het Fort aan de Drecht: Grevelingen, 1423 DM Uithoorn

Je volgt vanaf de parkeerplaats de blauwe pijlen Je komt langs de volgende knooppunten: 21, 22, 35, 33, 25, 29, 27 en weer terug naar 21.

Afstand: 8,02 km

Meer wandelen in Noord-Holland

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 140259 in.
  • 8.02 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Fort aan de Drecht Uithoorn (toeristisch overstappunt)

Naar
Startpunt Fort aan de Drecht Uithoorn (toeristisch overstappunt)

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt fort aan de drecht uithoorn (toeristisch overstappunt)

0.22 km
    2.39 km
    1.7 km
    1.25 km
    0.81 km
    0.49 km

    Startpunt fort aan de drecht uithoorn (toeristisch overstappunt)

    1.16 km