Startpunt Zorgvrij (toeristisch overstappunt) 47 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Oranje route vanaf startpunt Zorgvrij
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.76km
Rode route vanaf startpunt Zorgvrij
Onverhard pad (deels)
5.53km
Blauwe route vanaf startpunt Zorgvrij
Onverhard pad (deels)
6.35km
Paarse route vanaf startpunt Zorgvrij
7.02km
Buitenhuizenroute
Onverhard pad (deels)
9.44km

Vanaf Boerderij Zorgvrij – met Pannenkoekenboerderij Onder de Platanen en speeltuin – vertrekken vier wandelroutes door recreatiegebied Spaarnwoude: een veelzijdig gebied van bossen, polderlandschappen, veenweidegebieden, moerassen en water. U loopt zowel over verharde als onverharde paden.

De rode route komt langs Villa Zomerdijk en Het Buitenhuis, beide met terras. Bij Villa Zomerdijk steekt de route Zijkanaal B over. 

De blauwe route geeft mooi uitzicht over de golfbaan (met horeca). Vervolgens wordt het groen van het golfterrein ingewisseld voor het blauw van Zijkanaal C, een zijtak van het Noordzeekanaal naar Spaarndam.

De paarse wandelroute steekt Zijkanaal B en de A9 over en loopt vrijwel helemaal om de Westbroekplas heen. Via de groen dooraderde woonwijk van Velserbroek keert u terug naar Zorgvrij.

De oranje route komt langs Fort benoorden Spaarndam, een imposant maar verwaarloosd fort. De route gaat ook langs het Spaarne, een rivier die vroeger in verbinding stond met het IJ. Boven op het dijkje hebt u prachtig uitzicht op het oude dorp Spaarndam.

De Buitenhuizenroute betekent lopen over een drooggemaakt stuk IJ. Een rondje te voet in het gebied Spaarnwoude, door de recreatiepolder Buitenhuizen, grotendeels over halfverharde voetpaden.