Startpunt Veldhuis Aagtendijk 65 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Buitenlanden
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
12.95km
Rode route vanaf startpunt Veldhuis Aagtendijk
4.72km
Oranje route vanaf startpunt Veldhuis Aagtendijk
4.57km
Vogelrijkpad (blauw)
Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
9.47km

Fort bij Veldhuis is een van de oudste forten (1893) van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie aangelegd tussen 1880 en 1914. Rond de hoofdstad kon een gebied van 3 tot 5 kilometer breedte onder water worden gezet om de vijand op afstand te houden. Nu is het Luchtoorlogmuseum in het fort gehuisvest. Zowel het fort als het open polderlandschap zijn sinds eind 19de eeuw, op de A9 na, nauwelijks veranderd.

De volgende routes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt:

  • De rode route volgt de Genieweg achter de liniewal van de Stelling van Amsterdam. Ten zuiden van het fort ligt een batterij in de dijk gegraven waar het lichtere geschut stond opgesteld. Honden zijn verboden.

  • De oranje route loopt van het oude fort naar de Broekpolder, de nieuwe Heemskerkse wijk Citadel, die gebouwd is in de vorm van een bastion. Honden zijn verboden.

  • De blauwe route 'Vogelrijkpad' volgt de liniewal in noordelijke richting en komt langs een kruitmagazijn van de Stelling (aan de weg Busch en Dam). Tijdens het broedseizoen (1 maart-15 juni) is een deel van het Vogelrijkpad niet toegankelijk. Honden zijn verboden.

  • Het ommetje Buitenlanden voert over eeuwenoude dijken, door open polderlandschap, langs de forten van de Stelling van Amsterdam en door het nieuwe Aagtenpark.