Spring naar inhoud

Startpunt Anna's Hoeve 21 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Anna Hoeve's (rood)
Onverhard pad (deels)
1.82km
Rondje Laarder Wasmeer (groen)
Onverhard pad (deels)
4.78km
Zuiderheideroute (paars)
Onverhard pad (deels)
10.66km

Anna’s Hoeve was oorspronkelijk een boerderij uit 1844 aan het Laarder Waschmeer, gebouwd door Gerard Vrolik, eigenaar van kasteel Drakenburg in Baarn, en genoemd naar zijn vrouw Anna. Begin jaren ’30 kwam het in handen van de gemeente en werd hier tijdens de werkverschaffing een landschapspark aangelegd met ‘siervijvers’, beboste heuvels en een ‘berg’ van wel 24 meter hoog, naar ontwerp van de gemeentearchitect Dudok. Er kwam ook een theeschenkerij. Na de oorlog kwam er nog een bosrestaurant met een pretpark bij en trok Anna’s Hoeve veel bezoekers. Na diverse branden sloot de pleisterplaats in 1972.

  • Wandelt u het rood gemarkeerde ommetje Anna Hoeve’s van het GNR, dan verkent u het golvende park, langs water- en bospartijen.
  • Via het Rondje Laarder Wasmeer (groen) loopt u om het Wasmeergebied heen. Na een grote schoonmaak van de verontreinigde onderwaterbodem is het meer grotendeels drooggevallen. Nu ontwikkelt het zich als een gevarieerd natuurgebied met natte (oude vennetjes) en droge delen (zandverstuivingen). Vanwege de bijzondere vegetatie en om een rustgebied te hebben voor dieren, is het gebied sinds 1958 alleen onder leiding van een gids toegankelijk.
  • De Zuiderheideroute (paars) brengt u eerst naar theehuis ’t Bluk op de Zuiderheide. Vervolgens wandelt u met een grote boog door Hilversum-Oost via het station weer terug.