Startpunt Station Beverwijk 34 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondje Wijkeroog (paars)
Honden deels los
4.59km
Rondje Velsen-Noord (groen)
Honden deels los
6.19km
Vondelroute (blauw)
3.19km
Oranje route vanaf startpunt Beverwijk Station
2.92km
Gele route vanaf startpunt Beverwijk Station
7.72km
Culinaire route Beverwijk
Honden deels los
9.28km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Buitenplaatsenroute IJmond
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
35.1km

In de 17de eeuw legden de ‘Wijker boertjes’ zich toe op het verbouwen van tuinbouwgewassen. Schepen vol peulvruchten, wortelen, en aardbeien voeren af en aan naar Amsterdam. De Hoogovens (1924) en de Tweede Wereldoorlog veranderden de omgeving ingrijpend.

  • De Vondelroute (blauw) route komt langs twee 17de – eeuwse landhuizen: Akerendam, en Scheybeeck.
  • De oranje route gaat door het oude tuindersdorp waar vroeger volop aardbeien werden geteeld.
  • De gele route komt door het oude Beverwijk. Waar Galgenweg en Grote Houtweg samenkomen, werden vroeger misdadigers aan de galg gehangen. Via een groenstrook met waterpartijen keert u terug naar het station.
  • Rondje Velsen-Noord (groen) loopt door het opgeknapte Wijkeroogpark dat deels boven de Velsertunnel ligt. U kijkt uit op de Noordzeekanaal.
  • Rondje Wijkeroog (paars) buigt na het Wijkeroogpark af naar Velsen-Noord. U loopt door naoorlogse wijken, aangelegd door de evacués van IJmuiden. Zij moesten verhuizen toen de Duitsers de Atlantikwall (1943-1945) aanlegden.
  • De Buitenplaatsroute IJmond voert langs de geschiedenis van de IJmond. De wandeling van ruim 30 km loopt door statige parken van de zomerverblijven van de gegoeden, langs de radn van de duinen en door openpolder gebied.