Startpunt Broek op Langedijk

Broek op Langedijk is bekend vanwege de BroekerVeiling, de eerste veiling ter wereld. Tussen 1887 en 1973 werden er groenten geveild. Direct ten oosten van de haven, aan de Sluiskade, zie je de schutsluis, die door mensen van buiten de polder gebruikt werd om de veiling te bereiken. Naast de schutsluis kun je de museale botenhelling bezichtigen, samengesteld uit scheepswerfjes en schuitenhellingen die tot de jaren zestig van de vorige eeuw operationeel waren in polder ‘Geestmerambacht’. 

Vanaf het Havenplein kun je drie wandelroutes volgen.

  • De blauwe wandelroute gaat door het Rijk der Duizend Eilanden. Ooit bestond dit gebied uit ruim 15.000 eilandjes, ontstaan door het uitbaggeren van veen voor de turfwinning. Vanaf de Dorpsstraat is de Broeker Veiling (1887-1973) te zien. Nu is Museum BroekerVeiling er gehuisvest. Honden zijn verboden. 
  • De rode route volgt het Eerstelingenpad. Onderweg krijgt de wandelaar aan de hand van bordjes met een QR-code informatie over de boeiende tuinbouwgeschiedenis van de streek. Honden zijn verboden.
  • De gele wandelroute bestaat uit een ommetje over verharde (fiets)paden langs het Kanaal Alkmaar (Omval)-Kolhorn. De route legt tevens een verbinding met Startpunt Sint Pancras.

Bekijk hier een drone-video van de BroekerVeiling. En lees hier meer over de geschiedenis en bezienswaardigheden van Broek op Langedijk.