Startpunt Buitenhuizen Assendelft (toeristisch overstappunt) 25 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Stortheuvels (blauw)
4.66km
Wijkermeerroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.09km
Ronde Buitenhuizen (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
14.64km
Assendelftroute (zeegroen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Eenrichtingsroute
20.11km

Buitenhuizen is oorspronkelijk een buitendijks gebied in het IJ, onder het middeleeuwse lintdorp Assendelft. Op de zuidpunt was een veerverbinding naar de Velserdijk bij Spaarndam, waar een veerhuis stond. Tijdens de inpoldering van het IJ in de jaren 1860-1870 werd het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en IJmuiden dwars door het gebied heen gegraven. De zuidpunt werd vervolgens bij de kersverse Zuid-Spaarndammerpolder getrokken en is nu recreatiegebied Buitenhuizen. Aan de oostkant werd het Zijkanaal C aangelegd naar de sluizen in Spaarndam.

  • Het Ommetje Stortheuvels (blauw) loopt rond een groene stortplaats in een driehoek tussen de Noorder IJ- en Zeedijk, het Zijkanaal D en het Noordzeekanaal.
  • De Wijkermeerroute (groen) voert over de grasdijk van het Noordzeekanaal en door de Wijkermeerpolder (ook een IJpolder uit ca. 1870). De route loopt terug via de Noorder IJ- en Zeedijk. Honden zijn verboden. *De verbindingsroute (grijs, 0,6 km) bij Zijkanaal D (keuzepunt 48) sluit aan op de Nauernaroute (rood), een wat langer ommetje rondom natuurgebied de Reef. De pont over het Noordzeekanaal biedt aansluiting op het wandelnetwerk Groene IJmond.
  • De Ronde Buitenhuizen (oranje) gaat dwars door het agrarisch gebied van de Wijkermeerpolder en de Zuiderpolder, het lintdorp Assendelft, recreatiegebied De Buitenlanden en langs het Noordzeekanaal. Midden in het gebied, langs het watertje De Kaaik, ligt een boerenlandpad met twee wandelbruggen om het water over te steken. Honden zijn verboden.
  • De Assendelftroute (zeegroen) loopt door een klein stukje van het lintdorp Assendelft. In de uitgestrekte polders passeert u stukjes ruig natuurgebied, weilanden met vee, een pontje en een jachthaven bij de Nauernasche Vaart. Honden zijn op het boerenlandpad verboden.

 

Daarnaast kunt u nog meer mooie wandelroutes vinden op www.zaanstreek.nl/bezoeken/recreatie/ of op www.hollandroute.nl/wandelen/

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelroute (270 km) van 13 etappes van Texel naar Huizen, dwars door ‘de binnenlanden’ van Noord-Holland. De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Etappe 9 loopt van Krommenie tot Halfweg (23,8 km).

Het streekpad Stelling van Amsterdam (SP9) is een langeafstandswandelroute (135 km) over en langs de voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam. Etappe 3 loopt van Krommenie tot Spaarndam (20,1 km)