Startpunt 't Kruis

Het stratenplan van Heerhugowaard was vroeger zeer overzichtelijk: een rechthoekige plattegrond met slechts enkele straten zoals de Jan Glijnisweg en de Rustenburgerweg. Precies hier kruisten beide straten elkaar. Vandaar de naam. Vanaf deze oude buurtschap vertrekken vier rondwandelingen. Ook het Heerhugopad, een 25 kilometer lange wandelroute van Obdam naar Station Heerhugowaard, komt langs ’t Kruis.

  • De blauwe route combineert de oude Middenweg met de nieuwe Waarderhout. Staatsbosbeheer beplantte het gebied eind 20ste eeuw met snelgroeiende populieren, ter compensatie van de 19de-eeuwse houtkap door tuinderijen.
  • De gele route is een korte wandeling door de Waarderhout. Sinds het bos opnieuw is ingericht, kunt u er heerlijk struinen.
  • De groene route gaat door de Waarderhout en door de polder. U wandelt over de slingerende Molendijk, waarlangs in de 17de en 18de eeuw negen molens stonden.
  • De paarse route is een lange wandeling met diverse hoogtepunten. Via de Molendijk loopt u naar (Startpunt) Rustenburg. De prachtige grasdijk langs de Ringvaart maakt ongetwijfeld indruk. Honden zijn verboden.
  • Etappe 2 en Etappe 3 van het Heerhugopad lopen door afwisselende landschappen en natuurgebieden langs de monumentale molens en vele mooie plekjes. De markering met de blauw-rode stickers wijzen de weg door het land van de 'Heer Huyge Waert'.