Spring naar inhoud

Startpunt Fort aan de Drecht Uithoorn (toeristisch overstappunt) 21 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Fortenpad (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.02km
Amsteldijkroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.13km

Zowel Fort aan de Drecht als het iets verderop gelegen Fort bij De Kwakel maken deel uit van de Stelling van Amsterdam. Dit is een 120 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad, aangelegd aan het eind van de 19e eeuw. Het Fort aan de Drecht moest er in oorlogstijd voor zorgen dat de vijand de inmiddels verdwenen damsluis in de Drecht niet kon bezetten en zo het peil van de onderwaterzettingen niet kon verlagen. Het fort had de beschikking over vier kanonnen. Vandaag de dag is het gerestaureerd en fungeert het als bedrijvencentrum. Er is ook een kleine expositie over het fort te zien. Zowel Fort aan de Drecht als Fort bij De Kwakel staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De volgende routes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt:

  • Het Fortenpad (blauw) loopt eerst langs de oevers van het Amstel-Drechtkanaal naar Vrouwenakker. Vervolgens komt de route langs het Fort bij De Kwakel, dat in 1897 gereedkwam. Speciaal is de Vuurlijn, een grasdijk die ook deel uitmaakte van de verdedigingslinie. Er waren vroeger diverse batterijen en de weg aan de noordkant was een zogeheten ‘gedekte gemeenschapsweg’, buiten het schootsveld van vijandelijke troepen.
  • De Amsteldijkroute (rood) loopt dwars door Uithoorn naar het Zijdelmeer, waar onder meer orchideeën groeien in de rietlanden aan de oevers. Via het Libellebos, waar Schotse hooglanders grazen, gaat het naar de nieuwe waterbergingsgebieden aan de Hollandsedijk en vervolgens terug langs de oevers van de Amstel. Onderweg passeert u de 19e-eeuwse oude kerk van Thamen en het voormalige stationsgebouw.