Startpunt TOP Koopmanspolder 1 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Vooroeverroute (groen)
Onverhard pad (deels)
2.69km
Wervershoofroute (oranje)
Onverhard pad (deels)
9.51km
Kerkbuurtroute (geel)
Onverhard pad (deels)
8.1km

Bij het startpunt ligt de Koopmanspolder. Dit is een oude buitendijkse polder achter de Westfriese Omringdijk, die grenst aan het natuur- en recreatiegebied De Vooroever. De polder is in 2012 door de provincie Noord-Holland helemaal opnieuw ingericht, in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat. Kunstenaar Ben Raaijman heeft hiervoor het ontwerp gemaakt. Via een visvriendelijke buisvijzel staat de polder in verbinding met het IJsselmeer. Het is een soort proeftuin, waar de waterbeheerders experimenteren met verschillende waterpeilen. De vispassage blijkt goed te werken, zelfs voor vissen tot een meter lang. Vanaf dit startpunt kunt u onder andere naar een vogelobservatiepunt bij het natuurgebied van Staatsbosbeheer lopen. Daar komen zo’n 250 verschillende vogelsoorten voor. Ook is er een lepelaarskolonie gevestigd.

  • De Vooroeverroute (groen) is een korte route en voert u over de Westfriese Omringdijk, langs de Koopmanspolder en de buitendijkse recreatiegebieden Vooroever Andijk en Koopmanspolder.
  • De Wervershoofroute (oranje) is gevarieerd. Deze loopt over de dijk van de Koopmanspolder, door de karakteristieke lintbebouwing van Wervershoof en Onderdijk en over de Westfriese Omringdijk, vanwaar u uitzicht hebt op het prachtige natuur- en recreatiegebied De Vooroever.
  • De Kerkbuurtroute (geel) is een wat langere rondwandeling langs het IJsselmeer, de rand van het kassengebied ten zuiden van Wervershoof en de gezellige buurtschappen Bangert en Kerkbuurt.

Klik hier voor het verslag van Joop Duijs over zijn wandeling vanaf dit startpunt. 

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
Kagerbos 45, 1693 AW Wervershoof

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
Nabij het startpunt

Dichtstbijzijnde station of bushalte
Bushalte: Wervershoof, Kagerbos