Spring naar inhoud

Startpunt Obdam (toeristisch overstappunt) 28 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Weidemeerroute (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
6.36km
Obdammerdijkroute (rood)
Onverhard pad (deels)
11.06km
Berkermeerroute (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
14.65km
  • De Weijdemeerroute (geel) brengt u via een pad tussen de nieuwbouw van Obdam naar de nieuwe plas langs de zuidrand van het dorp. Het Weijdemeer is een waterberging. Rond het ondiepe water kunt u in het voorjaar veel grutto’s en kluten spotten. U wandelt een klein eindje over de ringkade van de Wogmeer, via particuliere eigendommen! Het Kwakelpad daarna is een prachtig onverhard karrenspoor.
  • De Obdammerdijkroute (rood) heeft twee gezichten. Enerzijds volgt u de oude lintbebouwing van Obdam en Hensbroek. Via het Hensbroeker Meertje De Leijen bereikt u anderzijds de ringvaart van polder Heerhugowaard. Deze prachtige grasdijk wordt door vee begraasd en kan daarom niet met hond worden bewandeld.
  • De lange Berkmeerroute (oranje) volgt de contouren van de polder Berkmeer. Deze polder is niet alleen interessant vanwege de vele molens, maar ook vanwege zijn geschiedenis. Naar verluidt was het in de Berkmeer dat Graaf Willem II van Holland op 28 januari 1256 door het ijs zakte en door de Westfriezen werd vermoord. In de 17e eeuw verleenden de Staten van Holland en West-Friesland octrooi voor de bedijking van de Berkmeer. Het droogmalen van de nieuwe polder gebeurde met de Berkmeermolen. Deze poldermolen bemaalt de polder nog steeds met enige regelmaat. De molen staat er sinds 1803, oorspronkelijk werd zij in 1608 in Hensbroek gebouwd. De Berkmeermolen staat even zuidelijker dan de Veenhuizer, die aan de andere kant van het water in Veenhuizen staat.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie
Dorpsstraat 156, 1713HN Obdam

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid
Nabij het startpunt

Dichtstbijzijnde station of bushalte
Treinstation: Obdam

Obdammermolen // obdammermolen_3.jpg (271 K)