Startpunt Westeinderplassen 68 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Landscheidingspad (oranje)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.9km
Tolhuissluispad (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
16.35km

De Westeinderplassen zijn ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Tegenwoordig zijn de plassen in de zomer voor velen een aantrekkelijke plek. Met dit unieke watersportgebied binnen de gemeentegrenzen heeft Aalsmeer bezoekers veel te bieden. Behalve op het water kan er aan de oevers worden gerecreëerd, bijvoorbeeld op het strandje bij het Surfeiland of op het terras bij een van de horecagelegenheden. Ook fietsers en wandelaars kunnen genieten van het waterrijke polderlandschap, dat samen met Aalsmeer – dorp van bloemenhandelaren, botenbouwers, kwekers en zeilers – rijk is aan historie.

De volgende routes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt:

  • Het Landscheidingspad (oranje) neemt u mee naar de Tolhuissluis over een eeuwenoude land- en waterscheiding tussen Amstelland en Rijnland. Dit is een van de mooiste grasdijken van de regio Aalsmeer en Uithoorn. U wordt getrakteerd op weidse vergezichten over plassen en polders. De wandeling voert ook langs de Westeinderplassen en de riviertjes de Drecht en de Amstel.
  • Het Tolhuissluispad (paars) gaat onder meer langs de Westeinderplassen. Tussen het Fort bij Kudelstaart en het Fort bij De Kwakel loopt u over de oude vuurlinie, die net als de twee forten, deel uitmaakte van de Stelling van Amsterdam, een 19e-eeuwse verdedigingslinie rond de hoofdstad. Over het voormalige jaagpad langs het Amstel-Drechtkanaal loopt u naar de Tolhuissluis en over de oude landscheidingskade terug naar Kudelstaart.