Startpunt Zee- en Havenmuseum

De routes vanaf dit startpunt komen langs het Noordzeekanaal en de visafslag, maar ook door het oude IJmuiden. 

  • De rode route rijgt het Noordzeekanaal en het imposante sluizencomplex aaneen met het oude IJmuiden en de groene corridor aan de zuidzijde van de Heerenduinweg.
  • Bij de Havenroute (blauw), die naar de Kop van de Haven gaat, draait alles om vis en de zeevaart. U wandelt langs de visafslag, de sluizen en de Felison Terminal, waar de ferry’s naar Newcastle af- en aanmeren. Voor een lekker vers visje kunt u terecht in een van de visrestaurants.
  • De oranje route is een stevige rondwandeling over veel onverharde duinpaden. U loopt langs de rand van het Midden-Herenduin, een natuurgebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In de duinen zijn de restanten te zien van een betonnen anti-tankwal van de Festung IJmuiden.

Breng ook een bezoek aan het Zee- en Havenmuseum. Een unieke collectie van historisch materiaal geeft informatie over de geschiedenis van het graven van het Noordzeekanaal en de ontwikkeling van IJmuiden.

Bekijk hier een drone-video van de haven van IJmuiden.

Lees hier het artikel Verrassingen aan de kust (pdf 2,4 MB) uit Toeractief 3/2016. Het magazine met routeboekje is in mei/juni 2016 te koop bij boekhandels in heel Nederland.