Spring naar inhoud

Startpunt Zwaansmeer (toeristisch overstappunt) 58 afbeelding

Recreatiegebied Zwaansmeer ligt in het zuidelijkste puntje van het Uitgeestermeer, een betrekkelijk ‘jong’ meer dat is ontstaan aan het begin van onze jaartelling. Het noordelijk deel is in 1635 drooggemaakt en ingepolderd als De Schemer. Tijdens diverse overstromingen heeft het meer zich verder verbreed en verlengd. Vandaar de oorspronkelijke naam: het ‘Lange Meer’. Na droogmaking van de Schermer (1635) is het Alkmaarder- en Uitgeestermeer als restant van deze grote veenplas blijven bestaan. De grijze verbindingsroute naar Startpunt Dorregeest komt langs Gemaal Meldijk, een voormalig stoomgemaal uit 1874.

  • De blauwe route is een korte rondwandeling langs het Zwaansmeer.
  • De oranje route volgt het Zwaansmeerpad, een fietspad tussen de Buiten-Crommenije en de Crommenije. Je ziet de Tweede Broekermolen: de enige overgebleven molen (1631) van een reeks van vijf in Polder
  • De rode route loopt om de Krommenieër Woudpolderheen, een gebied met weidevogels. Je komt langs Molen De Woudaap, die de polder halverwege de zeventiende eeuw droogmaalde en het fort bij Krommeniedijk (Fort K'IJK), onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is vijf dagen per week geopend en de toegang is gratis. Ook kun je hier terecht voor een lekkere lunch met landbrood, een kop koffie met huisgemaakte taart of een audiotour door het fort. Op deze route zijn honden niet toegestaan.