wandelnetwerk

Vanuit dit startpunt kun je ook het Ommetje van de Maand februari 2017 lopen (6,6 km). Lees hier meer...

In het Noordhollands Duinreservaat biedt PWN de volgende wandelroutes aan. Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn hier toegestaan, maar altijd aangelijnd.

logo PWN // logo_pwn_verkleind.jpg (584 K)De duinen van het Noordhollands Duinreservaat beschermen het achterland tegen de zee, spelen een belangrijke rol bij de waterwinning en vormen een buitengewoon waardevol natuur- en recreatiegebied. Van oudsher gebruikten kustbewoners het duinterrein en het bos op allerlei manieren om in hun levensonderhoud te voorzien. Bomen, takken, zand, heide en nog veel meer konden zij gebruiken. Dit gebruik in het verleden heeft mede invloed gehad op de verscheidenheid van planten in het gebied. Op verschillende plaatsen komen nog oude bouwlandjes voor.

In het duingebied bevindt zich de overgang van kalkrijke naar kalkarme duinen. Eiken-, beuken- en berkenbos met af en toe wat zwarte dennen wisselen elkaar af. Heidevelden, meertjes en speelvelden zijn er te vinden langs de mooi aangelegde paden. In de herfst zijn langs deze paden veel soorten paddenstoelen te zien. Een schaapskudde met herder zorgt voor de begrazing van heide en grasgebied en de kans is groot dat u ze zult ontmoeten. Op andere plaatsen kunt u Schotse Hooglanders, Exmoorpony`s en Konikpaarden tegenkomen. Vanaf uitkijkduinen heeft u regelmatig een prachtig uitzicht en vergezicht over de omgeving.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie:
Breelaan, 861 GH Bergen (NH).

Dichtstbijzijnde parkeerplaats:
tegenover de Breelaan 122.

Dichtstbijzijnde station of bushalte:
Bushalte aan De Noordlijn in Bergen, buslijn 410.