Themaroutes

De leukste themaroutes van Wandelnetwerk Noord-Holland zijn op basis van de genummerde keuzepunten te volgen. 

Helderse Duinen

De themaroute ‘Helderse Duinen’ verbindt natuur, cultuur en de maritieme historie van Den Helder. Je doorkruist duinen, bos en polderlandschap. De wandeling voert je over slingerpaadjes...>

 • 17.17 km
 • Startpunt Den Helder Station

IJmondpad

Deze driedaagse wandelroute in de regio IJmond laat je cultuur en natuur van dichtbij beleven. Het IJmondpad verbindt de karakteristieke landschappen van de gemeenten Heemskerk, Velsen en Beverwijk met...>

 • 77.42 km
 • Startpunt Berkenbos

In de voetsporen van Hilde

De route is een wandeling door een Castricums dorpsgedeelte met een rijk en onstuimig verleden. Je loopt vanaf het Huis van Hilde (het provinciaal archeologiecentrum aan het Westerplein) naar de Dorpsstraat...>

 • 3.77 km
 • Startpunt Castricum (Station)

Laarzenpadroute

De Laarzenpadroute is genoemd naar het zompige voetpad langs de zuidrand van natuurreservaat Varkensland. Via het dorpje Watergang loop je terug langs de Broekervaart naar het startpunt van de wandeling....>

 • 10.50 km
 • Startpunt Broek in Waterland

Monnikenpad

Het Monnikenpad verbindt vele interessante plekken in en rond de drie Egmonden. De route is voor een groot gedeelte onverhard, gemarkeerd met rood-gele pijlen. Delen van de route zijn niet toegestaan...>

 • 8.56 km
 • Startpunt Egmond Middenweg

Napoleonroute

De route loopt over de ‘bedekte weg’ achter de Liniedijk, met een uitstapje naar Fort Kijkduin. Ook dit fort is gebouwd voor Napoleon (1811-1813) en werd later versterkt en gepantserd om als...>

 • 11.22 km
 • Startpunt Liniedijk

Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk langs...>

 • 51.34 km
 • Startpunt Texel

Palingroute

De Palingroute (rood) is een lange wandeling tussen Volendam en Monnickendam. Tussen deze sfeervolle, oude Zuiderzeestadjes ligt een prachtig polderlandschap.  Je wandelt rond de oude veen- en kaaspolder...>

 • 15.39 km
 • Startpunt Volendam

Pontjesroute Zeevang

Houd je van water? Dan is dit de route voor jou. Deze wandeling bevat maar liefst drie zelfbedieningspontjes waarmee je de boerenslootjes kunt oversteken. Durf jij de overtocht aan?  De...>

 • 17.73 km
 • Startpunt Etersheim

Rondje Groote Vliet

Geniet tijdens deze wandeling van het uitzicht over het IJsselmeer, recreatiegebied De Vooroever en het vogelrijke landschap rond de Groote Vliet. Schilderachtige wolkenluchten maken het plaatje compleet.  Je...>

 • 11.32 km
 • Startpunt Koopmanspolder