Kies je themaroute

Hieronder vind je de leukste routes door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties.

Laarzenpadroute

De Laarzenpadroute is genoemd naar het zompige voetpad langs de zuidrand van natuurreservaat Varkensland. Via het dorpje Watergang loop je terug langs de Broekervaart naar het startpunt van de wandeling. … 

 • 10.50 km
  • (7)
 • Startpunt Broek in Waterland
Marsdieproute

Stad aan zee Ontdek Den Helder op 10 bijzondere plekken Vissers, redders, scheepstimmerlui en de marine hebben in 200 jaar van het dorpje Helder een stad gemaakt. Tot de Tweede Wereldoorlog beleeft Den … 

 • 4.10 km
  • (1)
 • Startpunt Den Helder Station
Monnikenpad

Het Monnikenpad verbindt vele interessante plekken in en rond de drie Egmonden. De route is voor een groot gedeelte onverhard, gemarkeerd met rood-gele pijlen. Delen van de route zijn niet toegestaan … 

 • 8.56 km
  • (18)
 • Startpunt Egmond Middenweg
Napoleonroute

De route loopt over de ‘bedekte weg’ achter de Liniedijk, met een uitstapje naar Fort Kijkduin. Ook dit fort is gebouwd voor Napoleon (1811-1813) en werd later versterkt en gepantserd om als … 

 • 11.22 km
  • (5)
 • Startpunt Liniedijk
Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk langs … 

 • 120.45 km
  • (1)
 • Startpunt Texel
Palingroute

De Palingroute (rood) is een lange wandeling tussen Volendam en Monnickendam. Tussen deze sfeervolle, oude Zuiderzeestadjes ligt een prachtig polderlandschap.  Je wandelt rond de oude veen- en kaaspolder … 

 • 15.39 km
  • (2)
 • Startpunt Volendam
Pontjesroute Zeevang

Houd je van water? Dan is dit de route voor jou. Deze wandeling bevat maar liefst drie zelfbedieningspontjes waarmee je de boerenslootjes kunt oversteken. Durf jij de overtocht aan?  De … 

 • 17.73 km
  • (15)
 • Startpunt Etersheim
Rekerepad

Grotendeels over onverhard paden volg je het oude spoor van veenrivier de Rekere. De route is in twee richtingen gemarkeerd met witte pijlen op een blauw-oranje achtergrond. Het begin- en eindpunt zijn … 

 • 11.94 km
  • (2)
 • Startpunt Aagtdorp-Poelenburg
Rondje WaZ

Zandpaden door de duinen, bunkers, en op de achtergrond de imposante staalfabrieken van Tata Steel, deze wandelroute van circa 1,5 uur zit vol verrassende landschappen en historische locaties. De route … 

 • 5.58 km
  • (3)
 • Startpunt Wijk aan Zee
Sportief & Ruig Kennemerland

Deze rondwandeling brengt je door Haarlem-Noord en Velsen-Zuid. Het startpunt is bij restaurant Villa Westend aan de Westbroekplas, waar je gemakkelijk kunt parkeren en waar je terecht kunt voor … 

 • 25.26 km
  • (3)
 • Startpunt Westbroekplas