Spring naar inhoud

Napoleonroute

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Goed

5 Beoordelingen

Beoordeel deze route

De Napoleonroute loopt over de ‘bedekte weg’ achter de Liniedijk, met een uitstapje naar Fort Kijkduin. Ook dit fort is gebouwd voor Napoleon (1811-1813) en werd later versterkt en gepantserd om als onderdeel van de Stelling van Den Helder dienst te doen. In het fort is nu een museum en Noordzeeaquarium gevestigd. 

Napoleon Bonaparte wilde in de Noordelijke Nederlanden graag een marinehaven aanleggen. In 1811 brengt hij daarom een bezoek aan Den Helder. Vanwege de strategische ligging geeft Napoleon opdracht tot de bouw van scheeps- en onderhoudswerf Willemsoord. De oorspronkelijke opzet van Willemsoord, ontworpen door Jan Blanken Janszoon, is vandaag de dag nog steeds herkenbaar door de vele historische panden rondom het centraledok.

Ook de Stelling van Den Helder is van de hand van Jan Blanken Janszoon. Dit verdedigingswerk is aangelegd om de oorlogsvloot te kunnen verdedigen tegen aanvallen over land én zee. Het bestaat uit een imposante  verdedigingslinie van forten, kustverdediging en een verbindende liniedijk tussen de forten. Tussen 1811 en 1813 worden vier bestaande forten versterkt: fort Kijkduin, fort Erfprins, fort Oostoever en fort Dirksz. Admiraal.

In 1825 zijn de liniedijken aangelegd, in opdracht van Koning Willem I. De stelling kreeg daarmee haar definitieve vorm. Door deze liniedijken is inundatie (onder water zetten van een gebied) mogelijk, bedoeld om de vijand op afstand te houden. In deze tijd werd ook het Noordhollandsch Kanaal aangelegd. Om het kanaal te kunnen verdedigen, werd aan de westkant een nieuw fort gebouwd: fort Westoever.

Langs de route staan diverse bouwwerken uit de tijd van Napoleon, maar ook Nederlandse verdedigingswerken
en Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Den Helder vormde namelijk een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall, de grootste verdedigingslinie ooit in West-Europa gebouwd. De Duitse legeronderdelen bouwden in Den Helder meer dan 300 bunkers, waarvan vele nog zijn terug te vinden in het gebied van de stelling.

De route is in twee richtingen gemarkeerd met oranje pijlen.

 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 55909 in.
 • 11.22 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Liniedijk

Van & Naar
Startpunt Liniedijk

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt liniedijk

2.37 km
  0.36 km

   Startpunt fort kijkduin

   0.2 km

    Startpunt fort kijkduin

    0.31 km
    1.55 km
    1.91 km
    1.05 km
    1.74 km
    1.62 km

    Startpunt liniedijk

    0.3 km