Sportief & Ruig Kennemerland

Onverhard pad (deels) Honden deels los

Deze rondwandeling brengt je door Haarlem-Noord en Velsen-Zuid. Het startpunt is bij restaurant Villa Westend aan de Westbroekplas, waar je gemakkelijk kunt parkeren en waar je terecht kunt voor drinken en eten. 

Dit gebied achter de duinen van Nationaal Park Zuid Kennemerland is getekend door het ruige verleden en heden. Zee en zand, rivieren en klei, moeras en veen hebben de omgeving in eerste instantie gevormd. Cananefaten, Friezen, Romeinen, Noormannen en Hollanders hebben hier huisgehouden. En uiteindelijk hebben zij de speelruimte van de zee ingeperkt, moerassen drooggelegd, steden en landgoederen opgebouwd, het Noordzeekanaal met de hand gegraven, en grote industriën en handelsondernemingen opgezet. 

Je start in het schootsveld van Fort benoorden Spaarndam. Achter de Slaperdijk loop je langs de bunkers die bij het Fort bezuiden Spaarndam horen; de Stelling van Amsterdam. Via het Spaarne loop je naar Haarlem-Noord, dat al in de 1e eeuw werd bewoond en bekend stond onder de naam Scota, later Schoten. De Jan Gijzenvaart vormt een vaarverbinding tussen het Spaarne en Santpoort-Zuid, in 1537 met de hand gegraven voor het transport van duinzand. Nu is deze omgeving vooral het toneel voor sport en ontspanning. Haarlem heeft vele bekende sporters voortgebracht; topsporters op het gebied van honkbal, atletiek, judo, hockey, wielrennen, tennis, basketbal, schaatsen, badminton, roeien en natuurlijk voetbal. Hier is zelfs de eerste voetbalclub van Nederland opgericht, in 1879 door Pim Mulier, die eens een taxirit afloeg met de woorden "Ik ga lekker lopen. Dan kan ik weer eens rustig mijn geliefd Haarlem bekijken." Een sportieve wandeling doet je altijd goed!

Onderweg naar de duinen zie je de ruïne van het Middeleeuwse kasteel van Brederode. Vervolgens loop je door landgoed Duin- en Kruidberg en begraafplaats Westerveld.

 • Op landgoed Duin en Kruidberg tussen de keuzepunten 16 en 17 (ter hoogte van station Santpoort-Noord) zijn honden niet toegestaan. Wie wel met hond aan de lijn wil wandelen, kan hier de Duin- en Kruidbergerweg volgen.
 • Bij keuzepunt 84 gaat de route door Begraafplaats Westerveld. Als wandelaar kun je daar genieten van het bijzondere gedenkpark uit 1888. Houdt rekening met mogelijke plechtigheden.

Na het passeren van de kerk van Driehuis loop je door het landgoed Beeckestijn uit de 15e eeuw, met tuinen in diverse stijlen. Bij keuzepunt 73 loop je door landgoed Schooneberg uit 1675. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier het commandocentrum van de Festung IJmuiden gevestigd. Via landgoed Velserbeek loop je naar het Noordzeekanaal. Geniet van het uitzicht; in 1876 was het kanaal 27 meter breed, nu 275 meter! Voor deze vaarverbinding naar de havens van Amsterdam is een deel van het oude Velsen opgeofferd. In de buurt van keuzepunt 68 heeft Bonifatius in 720 na Christus een houten kerkje geplaatst. Zeven eeuwen daarvoor hebben de Romeinen nabij keuzepunt 50 een castellum (fort) gebouwd aan het ruige Oer-IJ, in een poging om het van de Friezen te winnen. Tegenwoordig zijn het water en de mensen een stuk rustiger. Alhoewel: op het recreatiewater van De Ven wordt fanatiek gevaren met modelboten, met in augustus 2016 zelfs een internationale wedstrijd.

Door Velserbroek loop je weer richting de Westbroekplas, waar tussen de vele Grauwe ganzen en Wilde eenden soms ook bijzondere soorten als Tafeleend en Nonnetje ronddobberen. Hier zijn de oudste bewoningssporen van Velsen opgegraven: sporen van menselijke bewoning van 3.000 jaar voor Christus!

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 15041 in.
 • 25.26 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Westbroekplas Velserbroek

Van & Naar
Startpunt Westbroekplas Velserbroek

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt westbroekplas velserbroek

1.85 km

Startpunt station santpoort-zuid (toeristisch overstappunt)

0.11 km

  Startpunt station santpoort-zuid (toeristisch overstappunt)

  0.09 km
   0.04 km
    1.2 km
     0.02 km
      0.25 km
      0.36 km
      0.03 km
       0.3 km
       0.15 km
       0.38 km
       0.28 km
        0.46 km

         Startpunt pontplein velsen-zuid (toeristisch overstappunt)

         1.34 km

         Startpunt pontplein velsen-zuid (toeristisch overstappunt)

         0.95 km
          1.7 km
           0.12 km
            0.97 km
             0.85 km
             0.13 km
              2.58 km

               Startpunt westbroekplas velserbroek

               0.5 km