Spring naar inhoud

Een wandeling rond Buitenplaatsen Beeckestijn en Velserbeek

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Beoordeel deze route

Buitenplaatsroute Velsen

Kijk voor meer wandelverhalen op: Westphil Wandelt.

Startpunt Beeckestijn

Ommetje van de maand november 2020 - begin // _aw32745-hdr.jpg (300 K)

Hier begint de wandeling

In de herfst is vroeg opstaan niet zo erg

Op zondag 8 november 2020 rijden we het nog bijna verlaten parkeerterrein op van buitenplaats Beeckestijn. Heerlijk als het zo rustig is. Ondanks dat we onderweg wat treuzelden om te fotograferen, waardoor we de hele wandeling wat sneller hebben moeten lopen, hebben we genoten van deze route.

image

Wat is het mooi vanochtend.

Het mooie huis, een zomerverblijf voor Amsterdamse regenten uit de 18e eeuw, en de bijgebouwen moeten toch echt allemaal op de foto. Het is een beetje mistig en de zon staat nog mooi laag, dus dat levert prachtige plaatjes op.

Dit is een wandeling waarbij je goed moet opletten. Als je net gewend bent om een bepaalde kleur pijl te volgen, moet je weer achter een andere kleur aan. Dat houd je scherp zal ik maar zeggen en af en toe op de app kijken van Wandelnetwerk Noord-Holland helpt ook.

We krijgen gezelschap

We hebben nog maar een paar stappen gelopen en dan zien we een bekende staan met een fototoestel. Adriaan is lid van een Zaanse fotoclub en zij ook. Het is meteen al gezellig en de hele ochtend blijven we elkaar tegenkomen.

image

De tuin staat er nog mooi bij

We lopen als eerste de tuin in en ondanks dat het begin november is bloeien er best nog wel wat bloemen. Adriaan maakt foto’s van de tuin en ik heb de macrolens op mijn fototoestel geschroefd om wat bloemen van dichtbij op de foto te zetten.

image

Net parels, al die druppels op de bloemen.

Zonneharpen; één van de meest geliefde natuurverschijnselen

Ik probeer me aan de route te houden, maar het schouwspel van zon en mist is zo mooi dat de paden met de bomen blijven trekken. Dat deel van de wandeling is eigenlijk voor de terugweg, maar wat extra kilometers vinden we vandaag niet erg. We schieten een heel SD-kaartje vol met foto’s van die fascinerende zonneharpen.

image

Zonneharpen zijn erg geliefd bij fotografen.

Eindelijk lopen we verder achter de rode pijlen aan. We wandelen langs de fontein en inmiddels wordt het ook al iets drukker. Veel mensen doen hetzelfde als wij en maken overal foto’s van. Het is ook zo’n prachtige plek.

image

Dit ben ik Laura van Westphilzitten, want dat doen we ook veel even zitten en genieten.

Een hond is geen paard

Toch komen we uiteindelijk op het bospad uit dat leidt naar de volgende hofstede: Buitenplaats Velserbeek. Dit statige gebouw met omliggend park stamt uit de tweede helft van de 16e eeuw. Naast het wandelpad is een ruiterpad en ook daar hangt mist met zonnestralen. Wat zou het mooi zijn als er nu een paard uit de mist komt opdoemen. Maar die mazzel hebben we niet. Wel komen we twee vrouwen met een hond tegen, die model wil staan. De hond begrijpt alleen niet dat hij uit de mist naar voren moet komen lopen, maar lief is ze wel.

image

Misschien vindt ze de mist wel een beetje eng

Bij knooppunt 74 kun je twee kanten op. In principe maakt het niet uit welke kant je kiest, want je komt na een rondje om buitenplaats Velserbeek hier weer uit. Wij kiezen voor links en lopen braaf achter de blauwe pijlen aan. Doordat we nu langs een wat minder interessant stuk komen, kunnen we een beetje doorlopen. Maar dan moet je natuurlijk weer niet bij de eerste de beste paddenstoel een greppel induiken en per se een kardinaalsmuts met het oranje besje er nog aan op de foto willen zetten.

image

Nog eentje dan van de zonneharpen

Bij Velserbeek is veel te beleven

Bij knooppunt 70 gaat het bijna mis, want gewoontedieren als we zijn, willen we de blauwe pijlen blijven volgen. We moeten hier echter overgaan op paars. Na een stukje lopen door een prachtige bos komen we uit bij Velserbeek. Het is er vandaag erg druk. Dat komt vast door het mooie weer. Gelukkig is er ruimte genoeg en houden de mensen afstand. In het paviljoen zijn een paar vrouwen aan het sporten en overal spelen kinderen. Bij Velserbeek is een hertenweitje en een volière en dat trekt mensen.

image

Velserbeek is ook prachtig, jammer dat de parkeerplaats voor het mooie huis is.

Je kunt er ook een coffee-to-go kopen. Er staan picknickbanken. Overal is aan gedacht. Wij lopen gewoon door en af en toe schieten we een plaatje. Natuurlijk kijken we ook even in de volière en naar de hertjes.

De terugweg

Dan is het tijd voor de terugweg naar Beeckestijn. Voor de verandering volgen we nu grijze pijlen. We hebben hier vaker gelopen en iedere keer zeggen we op dit stuk: “Het is jammer van dat hoge hek.” Het is een wat minder interessante, rechte weg. Gelukkig zien we toch ook nog een mooi huis in het groen met kleurige luiken.

image

Wat een mooi huis

Voordat we het weten zijn we weer bij knooppunt 74. Daar pakken we de blauwe pijlen weer op naar 75 en vanaf daar mogen we tot het eind rode pijlen blijven volgen. Het Beeckestijn stuk is toch echt wel het mooiste van deze wandeling. Het is werkelijk genieten op dit mooie landgoed! We komen langs een soort kerkje. Het is een folly of follie en heeft dienst gedaan als tuinmanswoning. Vroeger bouwden ze dit soort schilderachtige gebouwtjes om de tuin te versieren. Als ik zo’n gebouw in mijn tuin zet, blijft er geen tuin meer over!

image

Dit kerkje is voor de sier in de tuin gezet.

Verderop komen we ook nog langs een IJskelder, waar men vroeger uitgehakte stukken ijs vermengd met zout en stro bewaarde. De voorloper op de koelkast van nu. Er staat een bord bij van natuurmonumenten; heel interessant om te lezen.

image

Sommige hortensia’s staan nog steeds in bloei

De tuin moet je niet overslaan

We lopen verder en zijn bijna aan het eind gekomen van de wandeling. Het is misschien aantrekkelijk om meteen naar het parkeerterrein te lopen. Maar blijf toch nog even de rode pijlen volgen, want er komt nog een mooi stuk. We lopen door een tuin met een prachtige haag, mooie beelden en een vijver. Ik stort me nog even op de nog steeds bloeiende hortensia’s en Adriaan ligt op zijn buik bij de vijver.

image

Zo’n vijver is net een spiegel

De take-away van brasserie Beeckestijn is open

We lopen langs de brasserie. Je kunt hier heerlijke drankjes en huisgemaakte zoetigheden kopen bij een loket en in het park staan meerdere bankjes waar je lekker kan genieten van je versnapering. Neem bij vochtig weer wel een plastic zak mee om je billen droog te houden als je wil zitten.

image

Het is heerlijk wandelen op Beeckestijn

Voor ons is het genoeg geweest. Het parkeerterrein is inmiddels bijna vol en zijn er mensen die blij zijn dat ze ons parkeerplekje mogen overnemen.

Extra info

Als je de wandeling met de hond doet, mag je niet door de tuin. Loop eromheen. De route start op de parkeerplaats van Buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 134, 1981 LD Velsen-Zuid. Afstand: 5,85 km.

Volg eerst de rode pijlen en de knooppunten: 80, 94, 77, 79, 76, 75. Ga dan over op blauwe pijlen en de knooppunten 74, 73, 70. Pak daar de paarse pijlen op tot knooppunt 69, dan de grijze pijlen. Bij knooppunt 74 weer een blauwe pijl en vanaf 75 de rode pijlen en de volgende knooppunten 82, 78, 94 en terug bij 80.

In elk seizoen is het hier mooi, maar de herfst heeft toch iets magisch.

Link naar de route die we gelopen hebben:

https://wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/buite n plaatsroute-velsen/12022/

Meer wandelen in Noord-Holland

www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 121313 in.
 • 5.85 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Beeckestijn Velsen-Zuid

Naar
Startpunt Beeckestijn Velsen-Zuid

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt beeckestijn velsen-zuid

0.07 km
  0.05 km
   0.03 km
    0.3 km
    0.15 km
    0.38 km
    0.28 km
     0.46 km
      1.14 km
       0.68 km
        0.38 km
        1.22 km
        0.25 km
        0.4 km

        Startpunt beeckestijn velsen-zuid

        0.07 km