Spring naar inhoud

Buitenplaatsenommetje in ‘s-Graveland

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Spandersroute

Afstand: 5,4 km

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt


Landhuis Boekesteyn

Onze wandeling over de buitenplaatsen start bij het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, want daar voor de deur vind je Startpunt ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen.

In het bezoekerscentrum vind je een interactieve tentoonstelling en een leuke winkel. Het is elke dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Naast het bezoekerscentrum vind je Restaurant Brambergen voor koffie, thee, ontbijt en lunch en van vrijdag t/m zondag ook voor een diner.

Wij starten direct vanaf het parkeerterrein, want het bezoekerscentrum en het restaurant zijn nog niet open. We wandelen op goed geluk naar links om op het traject tussen keuzepunt 82 en 19 te komen. Daar belandden we bij een open veld waar nog een laagje mist hangt, een erg mooi gezicht!

image

- Daar komt de zon! -

Als eerste lopen we langs de achterkant van Landhuis Boekesteyn. Het landhuis dankt zijn naam aan de vele oude beuken in het gebied. Boeke is oud Hollands voor beuk. Natuurlijk proberen we spiegelende foto’s te maken van het mooie landhuis, maar het riet en gras staan een beetje hoog en daardoor krijgen we kletsnatte schoenen. Gelukkig zijn ze waterdicht!

image

- Toch nog een beetje gelukt om een spiegelend plaatje te maken. -

Een tuin in Engelse landschapsstijl

We zijn nog redelijk vroeg maar toch zijn er al veel mensen op de been. Ouders met kinderen zoeken naar paddenstoelen en vriendinnen hebben afgesproken om te gaan wandelen. Dichtbij het parkeerterrein is het nog druk, maar als we verder wandelen door het mooie parkachtige bos komen we al gauw niemand meer tegen. De tuin van landgoed Boekesteyn is aangeplant in Engelse landschapsstijl met als belangrijke kenmerken slingerende paden, waterpartijen met grillig oever verloop, kronkelende beekjes en glooiende heuvels. Wij genieten volop en maken overal foto’s van.

image

- De bomen beginnen al een beetje te kleuren. -

We zijn net een beetje te laat op pad gegaan; de mist is al aan het verdwijnen en het zonnetje schijnt al aardig fel. Tussen de bomen blijft de mist nog wel een beetje hangen. We lopen langs een plek waar het vanochtend erg koud en vochtig is geweest en zien de stoom uit de bomen en struiken komen. Thuis hebben we dat ook wel eens met onze schutting. Het is net of er iets in brand staat, maar dat is gelukkig niet het geval.

image

- Er komt stoom uit de struiken en bomen. -

Ook hangen er overal spinnenwebben waar de mist in is blijven hangen. Met het zonlicht er op zijn het net parels.

image

- Overal spinnenwebben. -

Verrassende route

Wij hebben hier vaker gewandeld, maar door de blauwe pijlen te volgen ontdekken we toch weer plekken waar we nog nooit zijn geweest. De route brengt ons afwisselend door bos met rechte paden, maar ook langs water en bruggetjes. Soms lopen we een stuk langs het weiland en soms weer door de bossen. We ontdekken een gigantische paddenstoel: een Meripilus giganteus of reuzenzwam, daar hebben we geen macrolens voor nodig. Eigenlijk zijn we voor de vliegenzwammen gekomen. Deze hebben we hier wel eens gezien, maar we zagen er dit keer geen één. Ook zagen we dit keer geen eekhoorn of ree; die zijn we eerder ook wel eens tegengekomen op het landgoed.

image

- Meripilus giganteus of Reuzenzwam. -

Af en toe moeten we zoeken naar de pijlen. Wij lopen er bijna eentje voorbij, die achter een boom staat. Na ongeveer 1,7 km moet je rechtsaf. Af en toe even in de app van Wandelnetwerk Noord-Holland kijken is wel aan te raden.

image

- Een mooi landelijk plekje. -

Landgoed Bantam

Na ruim 2 kilometer komen we uit bij de rand van het Spanderswoud; dat hoort bij landgoed Bantam. Ooit was hier ook een landhuis met mooie tuinen en heuvels. In het bos zijn er nog enkele elementen van het landgoed te herkennen. Zo komen we langs twee voormalige boswachters- en medewerkerswoningen.

Wij lopen afwisselend over de brede weg en langs het fietspad. Daarna gaan we een klein stukje het bos in. Soms lopen we even van de route af omdat iets buiten de route onze aandacht trekt. Op de hoek staat een heel leuk huisje waar we liever langslopen dan langs de moestuintjes.

image

- Het is hier nog groen, maar binnenkort niet meer. -

Als we langs het huisje lopen is er iemand aan het werk in de tuin. Natuurlijk ontgaat het haar niet dat Adriaan een foto neemt. Ze zegt trots: “Mooi hè!” en ze heeft gelijk het is een hartstikke mooi huisje.

image

- Prachtige plek en een schitterend huisje. -

Theetuin De Sperwershof

Op de hoek bij het huis staat een bord met een pijl: “Theetuin Sperwershof open woensdag t/m zaterdag”. De theetuin bevindt zich op Noordereinde 52 waar we later tijdens deze wandeling bijna langs komen. In de zomer is er ook een pluktuin. Als je De Sperwershof wil bezoeken sla dan niet hier af, want dan moet je bij elkaar 2,8 kilometer heen en teruglopen. Blijf gewoon de blauwe pijlen volgen en ga op het Noordereinde niet naar links de brug over, maar loop een klein stukje rechtdoor.

image

- Bijzondere bomen. -

Landgoed Spanderswoud

We lopen het bos weer in om de route te vervolgen en kiezen op goed geluk één van de paden naar rechts. De meest mensen kiezen een ander pad, want er zijn wel heel wat bomen omgevallen op het pad dat wij volgen. Wij stappen er gewoon overheen. Naast het pad staan de cosmea’s nog in bloei en verderop wandelen we langs een weiland met koeien.

image

- Een mooi herfstachtig doorkijkje. -

Ook Landgoed Spanderswoud is een van de buitenplaatsen in 's-Graveland. Het landgoed is particulier bezit en de gebouwen zijn niet openbaar toegankelijk. Toch valt er nog heel wat te zien en ook hier staan bankjes om van al het moois te genieten.

image

- Ook al is de wandeling maar 5,4 kilometer op zo’n bankje moet je even zitten. -

Aan het einde van de laan komen we uit bij het landhuis. We zien een ommuurde tuin en aan de zijkant deuren die op het water uitkomen. Daar kun je niet door naar buiten stappen. Aan de voorkant van het huis is een brug met een bord “Verboden toegang”. Met een beetje moeite lukt het om een foto van het huis te maken.

image

- Ook dit is weer een prachtig landhuis. -

image

- Wat zal het hier mooi kleuren over een paar weken. -

Een stukje verderop komen we uit bij het toegangshek. Hier zijn we even de pijlen kwijt, maar gelukkig staan ze er wel aan de overkant van de weg.

Het Noordereinde en de ’s-Gravelandsevaart

We lopen naar de overkant en vervolgens ook weer terug, omdat we weer een leuk onderwerp zien voor de foto. Na het rustige bos is dit even omschakelen, want het Noordereinde is een doorgaande weg en het is er erg druk op het moment dat wij er lopen.

Gelukkig is er wel een stoep en het is maar een klein stukje. Als je Theetuin De Sperwershof wil bezoeken moet je niet de brug over, maar rechtdoor blijven lopen. Na nog geen 100 meter bevindt het zich aan je rechterhand.

Bij de brug mogen we linksaf en gelijk weer rechtsaf. Het is weer zoeken naar de pijlen, maar we hebben ze gevonden. Ze staan op de linkerkant van de brug achter een verkeersbord.

image

- Huizen langs de 's-Gravelandsevaart. -

We lopen langs de ’s-Gravelandsevaart en bewonderen de huizen aan de overkant. We hebben wel weer een goede dag uitgekozen voor het ommetje want het is bijna windstil en het water is als een spiegel zo glad.

image

- Geen buitenplaats, maar ik vind het een plaatje. -

Tijdens de Gouden Eeuw belegden rijke kooplieden van Amsterdam hun geld in het droogleggen van polders en het bouwen van buitenplaatsen. Om de ontginning van het terrein mogelijk te maken was een goede verbinding met Amsterdam noodzakelijk. Zo is de ’s-Gravelandsevaart ontstaan. Bij het graven van de vaart gebruikte men zoveel mogelijk bestaande waterwegen, maar het grootste deel werd nieuw gegraven. De aanleg duurde ruim anderhalf jaar.

image

- Nog eentje dan. -

Ook ontdekken we bij knooppunt 84 een pad door het weiland naar de Ankeveense Plassen. Dat lijkt ons ook erg leuk om te doen, maar wel een andere keer.

Bij wandelkeuzepunt 85 gaan we een voetgangersbrug over en belanden we weer op het Noordereinde. Wij kiezen ervoor om nog even lang de voorkant van Boekesteyn te lopen en voordat we het weten zijn we weer terug bij het parkeerterrein.

image

- Boekesteyn van de voorkant. -

Extra info

image

- Nog eentje van de stomende struiken en bomen. -

Afstand: 5,4 km

Link naar de route: Spandersroute

Wij parkeerden op de Parkeerplaats Boekesteyn van Natuurmonumenten, Noordereinde 54c, 1243 JJ ’s-Graveland.

Let op het is betaald parkeren: € 1,75 per uur. € 7,00 per dag. Voor leden van natuurmonumenten is het gratis.

De route start bij wandelkeuzepunt 81 dit is tegenover het bezoekerscentrum. Vanaf daar volg je de blauwe pijlen en de volgende wandelkeuzepunten: 82, 19, 18, 16, 15, 17, 84, 85,

83 en weer terug naar 81.

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 181372 in.
  • 5.37 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Naar
Startpunt 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt 's-gravelandse buitenplaatsen

0.04 km
1.5 km
0.29 km
0.96 km
0.26 km
1.4 km
0.45 km
    0.05 km
      0.04 km

        Startpunt 's-gravelandse buitenplaatsen

        0.39 km