Hier begint je wandelavontuur!

Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. Ontdek de schoonheid van het Noord-Hollandse landschap!

Hoe werkt het wandelnetwerk?
Kies met behulp van deze website uit een van de bestaande routes, of stel zelf je eigen route samen met behulp van de routeplanner. De gratis routekaarten (© Kadaster en © OpenStreetMap-auteurs) kun je vervolgens downloaden en printen vanaf de website, delen met vrienden, of direct toevoegen aan de app.

De app van Wandelnetwerk Noord-Holland is een handige manier om de door jou gekozen routekaarten altijd op zak te hebben! Zo kun je nooit meer verdwalen onderweg. Download hier de gratis app.

Ook zonder voorbereidingen kun je meteen gaan wandelen bij een van de startpunten, waar je uit verschillende gemarkeerde routes kunt kiezen. Volg de gekleurde pijlen langs de route en laat je verassen!

nieuw keuzepunt


Onverharde paden en boerenlandpaden
Onverharde paden zijn onderdeel van het wandelnetwerk. Je loopt dan bijvoorbeeld over grasdijken of dwars door de weilanden, waar soms vee in staat. Bij hekken zijn overstapjes of klaphekken geplaatst en via eenvoudige bruggetjes steek je de sloten over. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden kan het zijn dat sommige stukken wat lastiger te belopen zijn. Laat jij je tegenhouden door hoog gras en zompige wandelpaden, of maakt dit jouw wandeling misschien juist extra avontuurlijk?


Wandelen met de hond
Zoek je een leuke route waar je hond los mag lopen? Klik dan hier.


Nieuwe routes
In verschillende regio´s werken we aan nieuwe routes voor het wandelnetwerk. In mei 2017 is het wandelnetwerk in de Kop van Noord-Holland geopend. Ook zijn er plannen voor een wandelnetwerk in de regio's Gooi & Vechtstreek, Amstelland en Zuid Kennemerland. Deze uitbreidingen zijn mogelijk dankzij subsidie van Provincie Noord-Holland en bijdragen van de samenwerkende gemeenten, recreatieschappen en terreinbeheerders. Het wandelnetwerk wordt gerealiseerd volgens de specificaties van Wandelnetwerk Noord-Holland (versie van 20 november 2017, wijzigingen voorbehouden). Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in de prachtige provincie!

Het wandelnetwerk is/wordt verweven met LAW's®, Streekpaden, het Waddenwandelen en het Noord-Hollandpad. Naast het wandelnetwerk bestaan er digitale wandelroutes, zoals het mooiste van IJmond en de Regio Alkmaar routes, en beschreven wandelroutes, zoals Beek als Bron in Beverwijk en verschillende themaroutes over het landschap in Castricum en omgeving.

SP Tolkebrug in de Groetpolder


Beheer van het wandelnetwerk
Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap Westfriesland, in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. Ook als wandelaar kun je daar bij helpen:

  • Eventuele problemen of foutjes in de routemarkering, die je tegenkomt, kun je aan ons doorgeven. Zo help je ons het wandelnetwerk in goede conditie te houden. Maak nu een melding. 
  • Deel leuke wandelervaringen en foto's via deze website en geef een beoordeling van routes die je hebt gelopen. Zo help je andere wandelaars om een mooie route te kiezen! Stuur een foto in of schrijf een recensie. 
  • Heb je nog meer ideeën? Laat het ons weten!   


Wandelen buiten Noord-Holland
Wie buiten Noord-Holland wil wandelen kan een route uitzoeken op één van de volgende websites:


Wat vindt u van onze website en wandel app?

Wil jij je mening geven over de website en app ? Vul dan de enquête in!

Recreatie Noord-Holland  Deze site wordt verzorgd door Recreatie Noord-Holland.