Hier begint je wandelavontuur!

Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland!


Hoe werkt het wandelnetwerk?

Het wandelnetwerk geeft je veel gemak en wandelplezier. Ook zonder voorbereidingen kun je direct gaan wandelen bij één van de startpunten, waar je uit verschillende gemarkeerde routes kunt kiezen. Je kiest zelf de lengte en omgeving van je wandeling uit. Wie graag een langere wandeling maakt, kan een themaroute kiezen of zelf een route samenstellen op basis van de genummerde keuzepunten. 

Boerenlandpaden zijn onderdeel van het wandelnetwerk. Je loopt dan over onverharde paden en door weilanden, waar soms vee in staat. Bij hekken zijn overstapjes of klaphekken geplaatst en via eenvoudige bruggetjes steek je de sloten over. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden kan het zijn dat sommige stukken wat lastiger te belopen zijn vanwege hoog gras of ruigte.

nieuw keuzepunt // 2015-06-05_14.31.06.jpg (158 K)   


Wandelkaarten en app

Op deze website kun je gratis routekaarten downloaden (© Kadaster en © OpenStreetMap-auteurs). Van een voorgestelde route, een themaroute of een zelf samengestelde route kun je een kaartje met routebeschrijving downloaden, printen of delen met vrienden. En de gratis app van het wandelnetwerk is ook een handige manier om de door jou gekozen routekaarten altijd op zak te hebben! Download hier de gratis app van Wandelnetwerk Noord-Holland, waarin je alle routes van jouw keuze kunt opnemen.

   wandelkaarten anwb // wandelkaarten_lh_en_wf.jpg (88 K)wandelkaart ANWB  // anwb_wandelkaart_callantsoog-waz.jpg (21 K)


Uitbreiding van het wandelnetwerk
In verschilende regio´s werken we aan nieuwe routes voor het wandelnetwerk. In mei 2017 is het wandelnetwerk in de Kop van Noord-Holland geopend. Ook zijn er plannen voor een wandelnetwerk in de regio's Gooi & Vechtstreek, Amstelland en Zuid Kennemerland. Deze uitbreidingen zijn mogelijk dankzij subsidie van Provincie Noord-Holland en bijdragen van de samenwerkende gemeenten, recreatieschappen en terreinbeheerders. Het wandelnetwerk wordt gerealiseerd volgens de specificaties van Wandelnetwerk Noord-Holland (versie van 20 november 2017, wijzigingen voorbehouden).

Het wandelnetwerk is/wordt verweven met LAW's®, Streekpaden, het Waddenwandelen en het Noord-Hollandpad. Naast het wandelnetwerk bestaan er digitale wandelroutes, zoals het mooiste van IJmond en de Regio Alkmaar routes, en beschreven wandelroutes, zoals Beek als Bron in Beverwijk en verschillende themaroutes over het landschap in Castricum en omgeving.


Beheer van het wandelnetwerk
Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap Westfriesland, in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. Ook als wandelaar kun je daar bij helpen:

  • Eventuele problemen of foutjes in de routemarkering, die je tegenkomt, kun je aan ons doorgeven. Zo help je ons het wandelnetwerk in goede conditie te houden.
  • Deel leuke wandelervaringen en foto's via deze website. En geef je beoordeling van routes die je hebt gelopen. Zo maken we samen het wandelnetwerk nog aantrekkelijker!
  • Heb je nog meer ideeën? Laat het ons weten!

SP Tolke (2) // sp_tolke.jpg (79 K)   richting Westerhout Alkmaar // richting_verkleind.jpg (181 K)

Wandelen buiten Noord-Holland

Wie buiten Noord-Holland wil wandelen kan een route uitzoeken op één van de volgende websites:

.