Genieten in Ouderkerk aan de Amstel
Route door Westphil Wandelt (9.24 km)
Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.
Een mistige ochtend
We zijn vroeg opgestaan om de zonsopkomst mee te maken aan de Ouderkerkerplas, maar hoe dichterbij onze bestemming hoe mistiger het wordt. Gelukkig zien we wel waar we lopen en ontdekken we al snel de pijlen richting de plas.
- Ergens achter deze rotonde is de Ouderkerkerplas.-
Voor de plas is een kleine rotonde met boompjes. Dat zien we op de app van Wandelnetwerk Noord-Holland, maar als we om ons heen kijken zien we alleen een stukje van de rotonde. De plas is verstopt achter de dikke mist.
- Het vlonderpad verdwijnt in de mist.-
We lopen richting de kleine rotonde en zijn even in de war door de pijlen. Je kunt kiezen om langs de plas te lopen of over het vlonderpad. Natuurlijk gaan wij over het vlonderpad. We genieten van de kleine wereld om ons heen en zien veel watervogels zoals meerkoeten, zwanen en futen. Net als ik even niet oplet, ziet Adriaan een ijsvogel vliegen.
- Zwarte zwanen in de mist. -
In het midden is een eiland, waar we in het water twee zwarte zwanen zien. We horen de snelweg en de vogels. Verder zijn we helemaal alleen in een mistige wereld. Pas als we verderop over de bruggen en paden langs de plas lopen piept er een waterig zonnetje door de mist heen. Ergens in het riet horen we een cetti’s zanger, maar we zien hem niet.
- Een waterig zonnetje. -
We blijven fotograferen. Wat is de wereld mooi vandaag! Vooral de spinnenwebben met de ragfijne draden vol met druppels.
- De spinnenwebben zijn extra mooi door de mist. -
Ontstaan van de Ouderkerkerplas
De Ouderkerkerplas is een recreatie- en natuurgebied ten zuidoosten van Ouderkerk aan de Amstel. De plas is ontstaan omdat er zand nodig was voor de aanleg van de Rijksweg A9. Het diepste stuk is 43 meter. Naast de diepe zandwinput is er een ondiep gedeelte met een recreatiestrand. De plas is een belangrijke overwinteringsplaats voor zeer veel vogels.
- Kunstwerk geplaatst als dankbetuiging voor Burgermeester Mieke Blankers-Kasbergen. -
In het voorjaar komen we een keer terug om een rondje om de plas te wandelen en vanuit de kijkhut vogels te spotten. Om de overwinteraars te beschermen is van 15 oktober tot 15 april het pad aan de zuid- en deels oostkant van het water afgesloten voor alle bezoekers en daarom gaan we daar vandaag niet langs.
- Nog eentje dan van een mooi spinnenweb. -
De Bullewijk een zijtak van de Amstel
Wij wandelen maar een klein stukje langs de Ouderkerkerplas, want we gaan richting Ouderkerk aan de Amstel. Na wandelkeuzepunt 45 slaan we rechtsaf om langs de Bullewijk te lopen. Dit riviertje is een oostelijke zijtak van de Amstel.
- Als het windstil is, spiegelen de woonboten in het water. -
Er staat nagenoeg geen wind dus bij elke steiger staan we stil om foto’s te maken van de woonboten en huizen die spiegelen in het water. Het is jammer dat er aan de kant van het water geen stoep is. Bij elk doorkijkje lopen we over de weg naar het water. Gelukkig rijden er zo vroeg nog niet veel auto’s over de Holendrechterweg.
-Prachtig huis aan de overkant van de rivier. -
We steken de Bullewijk over via de Jan Benninghbrug. Er hangt nog steeds een beetje mist op het water. Op het midden van de brug staan we even stil om van het uitzicht te genieten.
- Uitzicht vanaf de brug. -
Na de brug slaan we rechtsaf en vervolgen onze weg aan de overkant van de rivier.
- Hier liggen ook mooie boten en zien we spiegelende huizen. -
Ook hier liggen weer leuke boten en zien we mooie huizen. Op het hek van een prachtige boerderij staat: “Zorg en Hoop”. Sinds de komst van rijksweg A9 is dit geen boerenbedrijf meer. De snelweg deelde het land van de boer in tweeën.
- Zorg en Hoop staat er op het hek. -
|Ouderkerk aan de Amstel
Als we verder lopen zien we in de verte de kerktoren al van de Amstelkerk. We zijn bijna bij Ouderkerk aan de Amstel.
- Bijna bij Ouderkerk aan de Amstel. -
Het dorp dat ouder is dan Amsterdam heeft een oude dorpskern met een rijk cultureel erfgoed. Een deel is een beschermd dorpsgezicht. Er zijn verschillende rijksmonumenten, waaronder de Amstelkerk, de Urbanuskerk, de molen De Zwaan, de Joodse begraafplaats en de Kerkbrug.
- Uitzicht vanaf de Kerkbrug. -
Wij lopen de Kerkbrug over het dorp in. Op de brug genieten we van het uitzicht op de Amstel. Aan weerszijden van het water zijn terrassen waar je wat kunt drinken of eten. Restaurant De Oude Smidse is de hele week open vanaf 12 uur, behalve op maandag. Je kunt ook terecht bij de tearoom van bakker Out, die alleen op zondag gesloten is. Verderop in het dorp zijn nog veel meer restaurants met gezellige terrassen.
Het Ouderkerk aan de Amstel is prachtig en op heel veel panden hangen bordjes met informatie over het pand of de plek. Erg leuk als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het dorp.
- Het mooie pand van bakker Out. -
Beth Haim
Aan de rechterkant van de weg valt ons de oude begraafplaats Beth Haim op. Er hangt nog een beetje mist en met zonneharpen op de graven geeft het een mystieke sfeer. Beth Haim betekent “Huis des Leven”. Het is een Portugees-Israëlitische begraafplaats; de oudste Joodse begraafplaats van Nederland.
- Beth Haim. -
We wandelen verder want op zaterdag is de begraafplaats de hele dag gesloten in verband met de Sabbat. We kijken nog even achterom om een foto te maken van de Urbanuskerk. Een 19e-eeuwse neogotische katholieke kerk, naar ontwerp van Pierre Cuypers.
- De Urbanuskerk. -
Wandelen door het dorp
We lopen langs de Amstelkerk, een hervormde kerk uit 1775. De kerk heeft de vorm van een Grieks kruis en is ontworpen door Jacob Eduard de Witte. De kerkheuvel is één van de oudste plekken van Amstelland, dit is de vierde kerk op deze plek. We zien niet veel van de kerk, omdat er hele grote bomen voor staan. Toch in de winter maar een keer terugkomen als de bladeren van de bomen zijn.
- Oorspronkelijk maakte dit witte huis deel uit van het complex van diaconiehuisjes, net als het museum Amstelland ernaast. -
We lopen langs het startpunt Ouderkerk aan de Amstel. Op het parkeerterrein kun je gratis 1,5 uur parkeren met parkeerschijf.Een prima startpunt voor een rondje door het dorp. Voor deze wandeling is 1,5 uur net te kort.
Het water blijft ons trekken. Als we in de Dorpsstaat links van ons een vlonderpad zien, naast het parkeerterrein van de Plus,lopen we even naar het water om naar de roeiers op de Amstel te kijken.
Even een omweggetje naar het water. -
Verderop bij de Brugstraat kun je in de zomer op zondagmiddag met een pontje, het Jan Coevertveer, naar Amstelveen. Tot 1937 lag op deze plek de Lange Brug, die daarna verplaatst is naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
- Deze roeier is hard aan het trainen op de Amstel. -
Wij lopen het oude dorp uit over een fietspad en onder een viaduct door. Er bloeien nog korenbloemen, klaprozen en wilde bloemen in de berm bij het viaduct.
- Geen foto van de wilde bloemen, maar wel een fuut op het water. -
Molen de Zwaan
We wandelen verder langs het Hoger Einde-Noord op weg naar molen de Zwaan. Natuurlijk komen we onderweg nog heel wat mooie plekken tegen, vooral als we langs de Amstel lopen.
- Langs het Hoger Einde-Noord. -
Aan de overkant is Amstelveen. Het ziet er veel landelijke uit dan we hadden verwacht. Wat een mooie plek! We passeren de begraafplaats Karssenhof en aan de overkant zien we een prachtig huis die mooi spiegelt in het water.
- Wat een mooi huis! -
Een klein stukje verderop wandelen we langs molen de Zwaan. Toeristen razen voorbij op de elektrische fiets en zien nog net op tijd de molen voordat ze de hoek omgaan.
Molen de Zwaan is een met riet gedekte poldermolen. De molen bemaalde de Klein-Duivendrechtse- en Binnenbullewijkerpolder tot 1909. Daarna nam een stoomgemaal die taak over.
- Molen de Zwaan is een plaatje. -
De Zwaan is rond 1638 oorspronkelijk gebouwd als een binnenkruier, maar later omgebouwd tot bovenkruier. Daarbij wordt de kap met de wieken met de hand op grondniveau in de richting van de wind gedraaid.
Door het weiland
Voorbij de molen lopen we nog een heel stuk langs de Amstel. We zouden nog wel verder langs de rivier willen lopen, maar we moeten weer terug naar de auto. Bij wandelkeuzepunt 21 slaan we rechtsaf en wandelen over een verhard pad en een bruggetje tussen de weilanden door.
Niet alleen verharde paden. -
Verderop zien we de snelweg en de skyline van Amsterdam. We herkennen de Johan Cruijff Arena en nog een paar andere gebouwen. We vervolgen onze weg achter de gele pijlen aan en wandelen door het weiland. We zien heel veel buizerds vliegen en dat is altijd een mooi gezicht.
Toch zijn we blij als we het weiland weer verlaten. Het loopt altijd een beetje moeilijk door zo’n weiland.
Terug naar de Ouderkerkerplas
We vervolgen onze wandeling met een stuk langs de weg. We lopen hier wel erg in de buurt van de A2, maar gelukkig wandelen we van de weg af het groen weer in.
- Fijn het groen weer in. -
We wandelen langs smalle paadjes over vlonderbruggen, over en langs het water. Door stukken bos, langs het riet en grasland. Voordat we het weten zijn we weer terug bij de Ouderkerkerplas, die er heel anders uitziet dan vanochtend.
- Hé als er geen mist is, zijn er huizen te zien aan de overkant.-
Extra info
Nog eentje van de mistige ochtend. -
Afstand: 9,24 km
Link naar de route: Ommetje oktober 2023 - Genieten in Ouderkerk aan de Amstel
Wij parkeerden bij startpunt Ouderkerkerplas
De route start bij wandelkeuzepunt 48, volg de oranje pijlen naar 47, 49 en 45 daarna de groene pijl naar wandelkeuzepunt28. Vervolgens volg je de gele pijlen naar 14, 11, 12, 15, 22, 21 en 26 en als laatste volg je de groene pijl terug naar het startpunt 48.
Meer wandelen in Noord-Holland:
www.wandelnetwerknoordholland.nl
-
Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 202566 in.
- 9.24 km
-
Gesloten route
-
Binnenkort gesloten route
-
Meldingen
-
Keuzepunt
-
Startpunt
-
Eenrichtingstraject
Van | Naar | Trajectlengte | Markering(en) | Kenmerken | Meldingen |
---|---|---|---|---|---|
Startpunt ouderkerkerplas (toeristisch overstappunt) |
0.25 km |
|
|
|
|
1.36 km |
|
|
|
||
0.31 km |
|
|
|
||
0.61 km |
|
|
|
||
1.02 km |
|
|
|
||
Startpunt ouderkerk aan de amstel |
0.1 km |
|
|
|
|
Startpunt ouderkerk aan de amstel |
0.15 km |
|
|
|
|
0.32 km |
|
|
|
||
0.69 km |
|
|
|
||
0.7 km |
|
|
|
||
1.87 km |
|
|
|
||
Startpunt ouderkerkerplas (toeristisch overstappunt) |
1.86 km |
|
|
|