Spring naar inhoud

Groeten uit de Harger- en Pettemerpolder

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

ratings.0

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Groene route vanaf startpunt Hargen-Groet 9,11 KM

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Het vakantiegevoel begint al onderweg

Ik vind het altijd een feestje om richting Groet te rijden. Het liefst rijden we binnendoor langs de bollenvelden van Egmond en langs de Eeuwigelaan met de scheve bomen bij Bergen. Als je haast hebt of als het strandweer is dan kun je beter over de snelweg rijden. Ook als je vanaf een andere kant richting Groet rijdt kun je in april en mei genieten van de bollenvelden onderweg.

Door de duinen

Het parkeerterrein en het startpunt Hargen-Groet zijn al snel gevonden. Schoenen aan, rugzak op en het ommetje kan beginnen. We steken de Heereweg over en lopen de Hargerzeeweg in. Daarna volgen we de pijlen het Jouke Minkemapad op. Dit pad heeft de naam gekregen ter nagedachtenis aan een van de inwoners van Schoorl; een journalist van De Duinstreek.

image

- Een prachtig uitzichtpunt langs het pad. -

Het eerste stuk hebben we eerder gelopen; toen we een gedeelte van de geweldige duintoppentocht wandelden. De duintoppentocht is met een afstand van ruim 20 kilometer geen ommetje, maar zeker een aanrader!

We lopen omhoog langs prachtige uitzichtpunten. Natuurlijk staan we vaak stil om het mooie gebied veelvuldig te fotograferen.

image

- Volg de groene pijlen. -

Bij knooppunt 16 moeten we naar rechts. Als je de zee wil zien kun je een klein stukje naar links lopen en eventueel iets eten of drinken bij Strandpaviljoen Struin.

Een stukje langs de weg

Wij lopen braaf rechtsaf langs de Heerenweg, dit is een minder leuk deel van de route. We zijn blij als we bij de Munnikenweg linksaf mogen slaan.

image

- Ook langs de weg zien we mooie plekken. -

Onze aandacht wordt getrokken door een schaap met hoorns en als we beter kijken zien we ook een heel schattig lammetje. Soms willen dieren gewoon niet poseren; het schaap gaat met haar rug naar ons toe staan en het lammetje verschuilt zich achter de moeder. Dan maar een foto van één van de vele mussen.

image

- Mussen zijn ook leuk. -

Harger- en Pettemerpolder

We lopen op een rustig asfaltweggetje door de Harger- en Pettemerpolder. Op het eerste gezicht een gewone polder met af en toe een kudde schapen met lammetjes, maar er is van alles te zien. Zo lopen er gele kwikstaarten rond in het weiland, zit er een kneu op een hek en rennen er hazen door het land.

image

- Gele kwikstaarten tussen de schapen. -

De polder is ontstaan door invloed van wind, rivieren en zee. Het is een uitgestrekt landschap met onregelmatige en grillige verkaveling. Deze verkaveling stamt uit de Middeleeuwen en is sinds 1850 niet meer gewijzigd.

image

- Een kneu op een hek. -

Vogelparadijs de Putten

In de verte zien we Vogelparadijs de Putten. De plassen zijn ontstaan door het afgraven van klei bestemd voor het versterken van de Hondsbossche Zeewering. Vooral in de winter zit het er vol met smienten, kolganzen en zeldzame dwergganzen. In het voorjaar scharrelen er kluten en tureluurs rond. In de herfst doen lepelaars het gebied aan als tussenstop op hun grote trek naar Afrika.

image

- Een spreeuw is ook een hele mooie vogel. -

Wij vinden het jammer dat de wandeling niet dichter langs het vogelparadijs gaat. Je zou bij knooppunt 22 naar links kunnen wandelen om iets dichterbij het gebied te komen en weer terug. Wij zien de omweg vandaag niet zo zitten, omdat de lucht er wat dreigend uitziet en er regen is voorspeld. Gelukkig zien we van alles langs de route en staan we vaak stil om de verrekijker te gebruiken. Zo zien we een lepelaar (die denkt zeker dat het herfst is) en twee kluten.

image

- Deze lepelaar denkt dat het herfst is. -

De Hargermolen

Ook lopen we langs een prachtige molen. De Hargermolen is een in 1804 gebouwde poldermolen die door een vrijwilliger wordt bemand. De windmolen en de molenaar zorgen voor een goede, natuurvriendelijke waterstand. Al sinds begin 15e eeuw staat op deze plek een molen.

image

- De Hargermolen. -

Net als we voorbij de molen zijn, begint het te regenen. We zijn te ver om terug te gaan dus lopen we stug door. In de verte zien we wat boerderijen, maar nergens een plek om te schuilen. Het helpt ook niet dat we gewoon blijven fotograferen en treuzelen.

image

- Nergens een plek om te schuilen, maar het is hier wel mooi! -

We lopen langs een opgeknapt weidemolentje. Vroeger stonden er meerdere weidemolens in de Harger- en Pettemerpolder. Veel molens zijn in verlopen tijd vervallen of verdwenen. Deze molen is hersteld door Natuurmonumenten en zal zijn oorspronkelijke functie weer vervullenimage

- Het hek om de molen is om te beschermen tegen het vee. -

Electra Sonne Petten

Als we verder wandelen komen we langs een paar bunkers. Dit zijn de overblijfselen van:

Electra Sonne Petten. Dit was een door de Duitsers gebouwd

Lange-afstands-navigatiestation die door de Duitse luchtmacht werd gebruikt voor de navigatie van de Duitse vliegtuigen, schepen en onderzeeboten. Rondom de Europese kust werden er een tiental van deze peilstations gebouwd waarvan dit de enige in Nederland is.

image

- Dit is er nog over van Electra Sonne Petten. -

Hondsbossche Slaperdijk

Inmiddels is het nog harder gaan regenen en besluiten we de fototoestellen op te ruimen. We wandelen verder over de zogenaamde Slaperdijk. Vroeger leerden we op school over de waker, de slaper en de dromer. De ‘waker’ oftewel de waterkerende dijk, beschermt als eerste het binnendijkse gebied tegen het buitenwater. Mocht deze bezwijken, dan vangt de volgende landinwaarts gelegen dijk, oftewel de slaper, de doorbraak op. Achter deze ‘slaper’ ligt soms nog een ‘dromer’.

Adriaan loopt nog even de dijk af om een foto te maken van schattige lammetjes, om vervolgens snel weer een hoes om zijn camera te doen.

image

- Zo’n schattig lammetje. -

Paardenbloemen

Terwijl we over de dijk wandelen en we door en door nat worden verbaas ik me over de hoeveelheid paardenbloemen. Tegenwoordig laat ik ze thuis ook staan, want op een paardenbloem kunnen wel 107 soorten insecten foerageren. Scheelt mij weer werk in de tuin, want ik wandel liever.

Gelukkig hebben we vlak voor het opruimen van de fototoestellen nog snel een foto kunnen maken van de dijk die vol met paardenbloemen staat.

image

- Overal paardenbloemen. -

Het laatste stukje

Door de regen lijkt er geen eind aan de dijk te komen; dat zal met mooi weer wel meevallen. Aan het einde van de dijk lopen we rechtdoor en komen langs de restaurants “Duingroet” en “De Bokkesprong”. Wij willen graag onze natte jassen en schoenen uittrekken, dus vandaag slaan we de restaurants over.

Wij volgen de pijlen naar het wandelpad en komen weer terug in het duingebied, waar we vanochtend begonnen zijn.

image

- Je kunt natuurlijk terug wandelen langs de weg, maar dit is veel leuker. -

Extra info

image

- Kippen houden ook van paardenbloemen. -

Afstand: 9,11 km

Link naar de route

Wij parkeerden bij: Wandelstartpunt Hargen-Groet, 1873 GC Groet

De route start bij wandelkeuzepunt 12, volg de groene pijlen richting wandelkeuzepunt: 10, 11, 16, 22, 18, 23, 27, 11, 10 en weer terug naar 12

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 195008 in.
  • 9.11 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Hargen-Groet

Naar
Startpunt Hargen-Groet

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt hargen-groet

0.21 km
    0.14 km
    1.6 km
    1.56 km
      1.33 km
        0.19 km
          1.42 km
            2.32 km
            0.14 km

            Startpunt hargen-groet

            0.21 km