Spring naar inhoud

Startpunt Hargen-Groet 12 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

LAW Nederlands Kustpad, etappe Groet - Egmond aan Zee
Onverhard pad (deels)
20.9km
Blauwe route vanaf startpunt Hargen-Groet
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.81km
Oranje route vanaf startpunt Hargen-Groet
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
6.91km
Groene route vanaf startpunt Hargen-Groet
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.11km

Aan het begin van de vijftiende eeuw hoorde Hargen met de gehuchten Aagtdorp, Buitenduin, Bregtdorp, Catrijp en Kamp bij de Heerlijkheid Schoorl (het gebied dat toebehoorde aan de heer van Schoorl). De Heereweg is de oude doorgaande route die de dorpen verbindt. Deze Heereweg is door heel Kennemerland te volgen over de oude strandwallen waar de mensen hoog en droog woonden.

  • De Dijkenroute (oranje) neemt je mee naar de dertiende-eeuwse Oude Schoorlse Zeedijk en de Hondsbossche Slaperdijk. De Schoorlse Zeedijk was van groot belang om de rivier de Rekere buiten het bewoonde gebied te houden. In 1264 werd in de Rekere bij Krabbendam de Rekerdam gelegd.
  • Ook de Grootdammerpolderroute (blauw) brengt je naar de Oude Schoorlse Zeedijk. Je wandelt langs de Groetermolen en richting Natuurgebied de Catrijpermoor. Terug loop je via dorpskern van Groet; een geliefde plek voor kunstschilders en fotografen.  
  • De Duin- en polderroute (groen) combineert de middeleeuwse Harger- en Pettemerpolder met een klein stukje Schoorlse Duinen. Op de dijk kun je heel goed riet- en watervogels waarnemen. Regelmatig zweven er kiekendieven boven het water of laat een roerdomp zich horen.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie:
Heereweg 315, 1873  GC Groet

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid:
Tegenover Heereweg 315 in Groet

Dichtstbijzijnde station of bushalte:
Bushalte Heereweg, Dokterspost. Buslijn 410.