Spring naar inhoud

6 Leuke heidewandelingen in Noord-Holland

6 Leuke heidewandelingen in Noord-Holland  afbeelding

Coverfoto: Westphil Wandelt op de Hoorneboegse heide

Hoewel we met één been nog volop in de (vrij natte) zomer staan, kondigt de bloeiende heide de overgang naar het najaar aan. De paarse gloed van kleine bloemetjes trekt niet overal tegelijkertijd over het land (wanneer en hoelang de heide bloeit hangt af van verschillende factoren) maar meestal kun je tussen half augustus en half september van een wandeling langs de heide genieten. De bekendste heidegebieden van Noord-Holland vind je in ’t Gooi, maar er zijn in onze mooie provincie nog meer plekken waar je dit paarse natuurverschijnsel kunt bewonderen! In deze blog geven we je 6 routetips voor een heidewandeling met Wandelnetwerk Noord-Holland. 

HELDERSE VALLEI

Vlak onder Den Helder, in de Kop van Noord-Holland kun je vanaf half augustus genieten van de paarse heide op de Grafelijkheidsduinenroute. Deze wandeling loopt langs de zeereep naar Fort Kijkduin in Huisduinen en dan terug via de oostrand van de Grafelijkheidsduinen (vroeger in bezit van de Egmondse graven) en het Donkere Duinenbos. 

SCHOORLSE DUINEN

Wellicht niet geheel per toeval kun je de paarse bordjes bij Schoorl volgen om te wandelen langs de mooiste heidevelden van het duingebied. Op de Duinheidewandeling wordt door wandelaars heel goed beoordeeld, mede om de bloeiende heide: “Hele mooie uitdagende route door de duinen. Mooie bloeiende heidevelden. Afwisselende wandeling met af en toe aardige hoogte verschillen die overbrugt moeten worden.” - wandelaar Marion

Een andere mooie heidewandeling door het gebied van de Schoorlse Duinen is de Noordzeewandeling. Deze blauw gemarkeerde route is een rondwandeling door de Schoorlse duinen die je ook nog eens naar de zee brengt. Vanaf half augustus kun je hier optimaal genieten van de paarse pracht. 

BERGEN

Wist je dat ook rondom Bergen prachtige heide bloeit? Loop bijvoorbeeld de Groene route vanaf startpunt Bergen Centrum. Op deze route combineer je het bruisend centrum met de rust in het duingebied van PWN met prachtige heide. Leuk om een dagje uit van te maken; Bergen zit vol gezellige horeca en leuke boetiekjes.   

’T GOOI

De grootste verzameling aan heideroutes lopen vanaf startpunt de Tafelberg in ’t Gooi. Hoewel deze heidevelden veelal garant staan voor prachtige foto’s van de bloeiende heide, kan het er in augustus en september juist om die reden vrij druk zijn. Wist je dat er in het Gooi nog veel meer heidevelden te vinden zijn? We geven je twee routetips die niet bij de Tafelberg starten:

De Hoorneboegse Heideroute (rood) loopt via het Zwarte Bergbos om het landgoed Hoorneboeg heen, om op de open heide te belanden. Extra leuk: deze route is Ommetje van de maand september 2021, gelopen door Westphil Wandelt. 

De Valkeveenroute is groen gemarkeerd en voert je over de Limitische Heide en langs de zanderijen van het buurtschap Valkeveen in de gemeente Huizen. Wandelaar Carolien: “Prachtige route, heel gevarieerd en 2x horeca onderweg.”