Spring naar inhoud

Ontdek de herfstige sferen in Noord-Holland

Ontdek de herfstige sferen in Noord-Holland afbeelding

Nu de metreologische en astronomische herfst echt begonnen is wordt het tijd voor een heerlijke boswandeling, een stormachtig ommetje langs de kust of een ontdekkingstocht door knusse steden. Wij zetten een aantal mooie herfstwandelingen op een rijtje en doen aanbevelingen voor horeca onderweg waar van een verwarmende versnapering genoten kan worden!

Het Ommetje (2,86 km) - Een leuke boswandeling met de hond
Bij Het Ommetje (geel) zorgen onverharde, slingerende paadjes voor het echte bosgevoel. Je wandelt door het Purmerbos aan de oostkant van Purmerend. Honden mogen op bepaalde delen van deze route loslopen. Volg altijd de regels op locatie en let op de bebording.
Routebeschrijving Het Ommetje

Drommedarisroute (5,10 km) - Een beschutte stadswandeling
De Drommedarisroute (blauw) neemt je mee door het oude stadscentrum van Enkhuizen. Wandel langs de Oude Haven en de bekende Drommedaris, een vestingtoren uit de 16e eeuw. Fraai zijn de vele renaissancegevels en de gevel van het voormalige weeshuis aan de Westerstraat. De route voert ook over de stadswallen van de Boerenhoek en langs de monumentale Koepoort. Je komt heel veel leuke horeca tegen onderweg, zoals Onder de Wester en Cafe de Vriendschap.
Routebeschrijving Drommedarisroute

Landgoederenroute Heiloo (7,38 km) - Reeën spotten in de bossen en langs een riviertje
Vanaf startpunt Station Heiloo volg je de groene pijlen van Wandelnetwerk Noord-Holland voor een prachtige wandeling langs Landgoed Ter Coulster en Nijenburg. Warm onderweg lekker op in de theeschenkerij van Landgoed Willibrordus.
Routebeschrijving Landgoederenroute Heiloo

Herfstboswandeling // forest-2942492_1920.jpg (124 K)

Waddenkantroute (5,43 km) - Weidse uitzichten en zilte zeelucht opsnuiven
De Waddenkantroute brengt je van Stroe tot Noorderburen. Het voormalige Waddeneiland Wieringen is één van de oudste gebieden van Noord-Holland en heeft daardoor een hele rijke geschiedenis. Het heuvelachtige landschap is duizenden jaren oud en is gevormd door de stuwende werking van gletsjers. Even opwarmen op een frisse herfstdag doe je bij Café Bij ons Thuys in Hippolytushoef.
Routebeschrijving Waddenkantroute

 Eukenbergroute (9,54 km) - Prachtige uitzichten en eeuwenoud akkerland
Via de Eukenbergroute (geel) verken je in het noordwesten het eeuwenoude akkergebied van Huizen en Naarden. Aan de klifkust liggen markante uitzichtpunten als de Eukenberg (14 m) en de Aalberg (9 m), ooit heidense offerbergen of vuurbakens voor schepen op de Zuiderzee. Een warm kopje koffie of thee op de route doe je bijvoorbeeld bij Theehuis Bos en Hei.
Routebeschrijving Eukenbergroute

Paarse route vanaf startpunt Callantsoog (6,54 km)
De route voert eerst over het strand om daarna de Zandpolder in te duiken, rijk aan zoute kwel. Terug langs de in 1997 vernatte Venne, de Nollen van Abbestede (van Landschap Noord-Holland) en de bollenrijke Jewelpolder. Terug in Callantsoog is er een fors aantal leuke horeca om even op te warmen.
Routebeschrijving Paarse route vanaf startpunt Callantsoog

Het Museumtrampad (9,06 km) - Herfstige sferen onder de rook van Amsterdam
Dichtbij de stad en toch helemaal in 'the middle of nowhere', zo voelt het lopen op het Museumtrampad. Op deze route volg je zoveel mogelijk de voetpaadjes in de plantsoenen aan weerszijden van het spoor. Je wandelt door De Braak en het Jac. P. Thijssepark, waar je in het najaar echt kunt genieten van de herfst. En je maakt een ronde door het Amsterdamse Bos, het Bloesempark en De Poel. Een prachtige herfstroute waarvan je als extraatje het wandelverslag van Westphil Wandelt kunt meenemen!Routebeschrijving Museumtrampad

Hartekamproute (4.71) - Langs historische hoogtepunten
Deze route loopt over de buitenplaatsen Hartekamp en Overplaats, ooit één landgoed. In de 16e eeuw was het nog een boerenhofstede, maar in de loop der eeuwen werd het een steeds statigere buitenplaats met oranjerie en tuinen. Een gebied vol geschiedenis. En dat zie je. Het bos staat vol monumentale bomen en cultuurhistorische elementen. Bekijk de routebeschrijving van de Hartekamproute.