1. Anti-griep

Vooral in de wintermaanden snotteren en hoesten we er wat op los. Volgens onderzoek helpt regelmatig bewegen niet alleen om lichamelijk fit te blijven, maar beschermt het ook tegen verkoudheid. Het wandelen stimuleert de beweging van imuuncellen door het lichaam. Een stevige wandeling van 45 minuten per dag in de buitenlucht vermindert de kans op verkoudheid met 50%. 

  1. Vitamine D

In de winter is het vroeg donker. En tijdens de zonuren die we hebben, zitten we vaak binnen. Omdat we minder buiten zijn en minder zonnestralen opvangen met onze huid, maken we ook minder vitamine D aan. Vitamine D is nodig om calcium uit voedsel op te kunnen nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt Vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Een kwartiertje zon midden op de dag doet al wonderen voor onze Vitamine D-aanmaak. Pak je kans en gebruik je lunchpauze voor een korte wandeling.

  1. Betere nachtrust

In de winter voelen we ons vaak vermoeid. Licht fysieke activiteit in de avonduren kan je ook helpen om beter te slapen. Het natuurlijke daglicht stimuleert de aanmaak van melatonine en van de buitenlucht word je lekker moe en ontspannen! Maak er een gewoonte van om elke avond een ommetje te maken terwijl de zon ondergaat. Daarna duik je stress-vrij en lekker rozig je bed in.

  1. Goed voor de lijn

Dat kerstdiner, die lekkere stamppot en af en toe een oliebol, de extra kilo’s vliegen er aan rond de feestdagen. Maar wie een half uur stevig wandelt, verbruikt al snel meer dan 100 calorieën. Een wandeling van drie kwartier, en die heerlijke oliebol mét poedersuiker is er weer afgelopen! Maak na elke maaltijd een lekkere wandeling. Door de beweging wordt ook de spijsvertering nog eens extra gestimuleerd.

  1. Beter humeur

In de donkere maanden ligt de winterdip op de loer, je voelt je somber en bent extra prikkelbaar. Gelukkig kan een korte wandeling wonderen doen. Wandelen verbetert je humeur, daar zijn de wetenschappers het over eens. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal bekend, maar duidelijk is dat iets met het stofje serotine te maken heeft. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen aanschouwt. De combinatie natuur en beweging is dus ideaal!


Bronnen

https://wandelnet.nl/sites/wandelnet.nl/files/filemanager/publicaties_en_cijfers/healthbenefits.JPG

https://www.gezondheidsnet.nl/wandelen/daarom-is-wandelen-zo-gezond

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx