Spring naar inhoud

Wandelen met je hond

Wandelen met je hond afbeelding

Binnen Wandelnetwerk Noord-Holland zijn er voldoende routes om met de hond aan de lijn op pad te gaan. Toch is het op sommige plekken niet de bedoeling dat de viervoeter meewandelt. In deze blog leggen we je uit waarom bepaalde routestukken niet toegankelijk zijn voor honden, hoe je zo’n uitgesloten route kunt herkennen en hoe je zelf een alternatieve route samenstelt. Tot slot geven en we je een aantal leuke routetips!

Waarom zijn sommige stukken verboden voor honden?
Op plekken waar wandelroutes door een broedgebied, specifiek natuurgebied of over boerenland gaan, zijn honden (ook aangelijnd) niet welkom. Dit heeft voornamelijk te maken met de bescherming van andere dieren in dat gebied. Vogels, schapen en koeien zijn bijvoorbeeld vaak bang voor honden, ook als deze zich niet persé bedreigend gedraagt. Ze kunnen daardoor gemakkelijk schrikken en vluchten, iets dat je op boerenland en in een broedgebied liever vermijdt.

Een ander mogelijk gevaar is het overbrengen van ziektes door parasieten. De ziekte Neospora kan bijvoorbeeld via hondenpoep op het gras, in het voer van het vee terecht komen. Dit kan ervoor zorgen dat koeien hun ongeboren kalfje verliezen of dat meerdere dieren in een veestapel ziek worden; met desastreuze gevolgen voor de boeren.

Waar mag ik wel en niet met de hond wandelen?
Aangelijnd mag jouw hond bijna overal mee. Routes waar je hond niet de hele route welkom is, zijn in de routeoverzichten gekenmerkt met een rood doorstreept hondensymbool. Welk traject specifiek verboden is, vind je terug in de routebeschrijving. Zie het voorbeeld in de afbeelding.

Uitgesloten traject met de hond // hond2.png (85 K)

Ook zijn er trajecten waar je hond los mag lopen. Hier wordt in de routebeschrijving eenzelfde soort hondensymbool voor gebruikt; zonder hondenriem en zonder rode streep. Houd echter wel rekening met de regels op locatie. Soms is een losloopgebied namelijk gebonden aan een periode en mag je viervoeter niet het hele jaar los mee op pad.

Routes waar je hond aangelijnd en (gedeeltelijk) los mee mag, vind je gemakkelijk door in het routeoverzicht de filters "Honden toegestaan"en "Honden deels los toegestaan"te gebruiken. 

Maak je eigen route of een alternatief met de routeplanner
Wil je zelf een geschikte route voor jou en je hond samenstellen of een bestaande route zo omvormen, dat je een verboden voor honden traject vermijdt? Gebruik dan onze routeplanner. Door de juiste filters te kiezen zoek je een route uit waar de hond zeker mee mag, of zelfs op stukken los mag lopen. Deze filters gebruik je als volgt:

 • Open de Routeplanner op de website of in de app
 • Klik op het tabje MIJN VOORKEUREN (Vouw hiervoor in de app eerst de witte routeplannerbalk onder in je scherm open, door erop te klikken)
 • Selecteer vervolgens de filters die op jouw wensen van toepassing zijn:
  • Vermijd trajecten met hondenverbod 
   Selecteer dit filter wanneer je alleen een start- en eindpunt selecteert en vervolgens de planner een route laat berekenen die alle trajecten waar honden verboden zijn vermijdt. De berekende route, is dan geschikt om de hond (aangelijnd) op mee te nemen en wordt getoond als groene lijn.

  • Toon trajecten waar honden (deels) mogen loslopen
   Wanneer je dit filter selecteert, worden alle lijnen waar een (gedeeltelijk) loslooppad of gebied is, blauw gearceerd. Het kan voorkomen dat op locatie de situatie (tijdelijk) anders is of dat niet de gehele blauwe lijn losloopgebied is; let hier goed op tijdens het wandelen.

  • Toon trajecten waar honden verboden zijn
   Wanneer je dit filter aanzet worden alle lijnen waar honden verboden zijn rood gearceerd. Op deze manier kun je gemakkelijk zelf een route samenstellen die de verboden paden vermijd of een alternatief pad kiezen wanneer je op een rode lijn stuit.

 • Kies na selectie, een gebied om te wandelen en klik op een start- of keuzepunt.
 • Je kunt nu je route samenstellen door punten met elkaar te verbinden met de knoppen VAN, VIA en NAAR.
 • Is je route compleet: klik dan op BEREKEN ROUTE. Geef je route een naam en klik (op de website) op BEKIJK ROUTE of in de app op ROUTE OPSLAAN.

Routetips voor een wandeling met de hond
Om je alvast een eindje op wandelweg te helpen, hebben we hieronder wat leuke routes op een rijtje gezet. Je hond mag gezellig mee op al deze routes. Klik op de routenaam voor meer informatie.