Bergen in het vlakke land

Onverhard pad (deels)

Bij Bergen wandel je over glooiende paden, door dichte bossen en geniet je van mooie doorkijkjes naar de kust. Hier zijn de duinen van Noord-Holland op hun mooist. Heerlijk wandelgebied!

Tekst en foto’s: Joop Duijs

image

Openlucht skibaan Il Primo, waar het hele jaar kan worden geskied.

Een van de mooiste stukjes natuur van Noord-Holland ligt in het duingebied tussen Schoorl en Bergen. Terwijl de rest van onze provincie vlak en weids is, vind je daar glooiende paden, dichte bossen en prachtige doorkijkjes naar zee, duingebied en polders.

Het is druk bij restaurant Duinvermaak in Bergen. Op de parkeerplaats voor het ruim honderdjarige etablissement staan mooie, glimmende bolides, terwijl binnen goedgeklede levenskunstenaars genieten van de koffie of een wijntje. ‘Links’ lijkt hier weinig potten te kunnen breken bij de komende verkiezingen.

Daarom slaan wij ook vandaag rechtsaf om gelijk de openlucht skibaan Il Primo te passeren, waar een aantal mensen nog even de skitechniek bijslijpt voordat straks wordt afgereisd voor een wintersportvakantie in een van de Alpenlanden.

Een paar honderd meter verderop verlaten we de verharde weg en wandelen het glooiende bosgebied in, waar het helemaal niet uitmaakt wanneer je komt. Want of het nou winter, voorjaar, zomer of herfst is, het is hier altijd genieten.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\februari 2017\IMG_1687.jpg

Het is stijgen en dalen in de Schoorlse duinen.

‘Op plaatsen waar niets te doen is, kan het soms heel druk zijn’. Een waarheid als een koe, want al snel blijkt dat we bepaald niet de enigen zijn. Al zijn we inmiddels ruim een maand op weg in 2017, het aantal mensen dat nog steeds aan de goede voornemens – lees betere conditie - werkt is hier echt indrukwekkend. Mountainbikers, hardlopers, wandelaars – al of niet met hun hond – ruiters; allen genieten van de prachtige omgeving. Wandelnetwerk Noord-Holland en Staatsbosbeheer hebben er dan ook meer dan zestig kilometer wandelpad uitgezet. Daarvan maken we vandaag eens een heerlijke wandelbingo door de nummers van verschillende, gekleurde routes te mixen.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\februari 2017\IMG_1691.jpg

Iedereen, dus ook ruiters, geniet van de prachtige natuur bij Bergen.

Maar u bent gewaarschuwd, je moet hier niet bang zijn voor een beetje klimmen en dalen. De Schoorlse Duinen zijn namelijk op sommige plaatsen wel vijf kilometer breed en met soms wel 54 meter de hoogste van Nederland.

Zo’n honderd jaar geleden was het zand hier nog de baas, maar Staatsbosbeheer temde het door bomen te planten waardoor er nu tientallen vogelsoorten leven, zoals de groene specht en zeldzame nachtzwaluw. In de zomer bloeien er dennenorchissen en kleine, witte orchideeën, terwijl in augustus de heide paars bloeit. In het najaar groeien er ruim achthonderd van de mooiste paddenstoelen.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\februari 2017\IMG_1689.JPG

Prachtige doorkijk naar de Noordzee.

Maar het landschap moet dynamisch blijven. Daarom wordt het zand langzamerhand de vrije teugel gegeven en mag het weer stuiven waardoor er spontaan nieuwe duintjes en duinpannetjes ontstaan. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk De Kerf, dat we vanaf een uitkijkheuvel kunnen zien. Daar heeft het Noordzeewater bij een flinke storm weer vrije toegang tot de achterliggende duinvalleien. Vroeger bestond het kustbeheer vooral uit grote hoeveelheden zand in duinvalleien en stuifkuilen storten om er vervolgens helm te planten. Zo’n twintig jaar geleden gooide men het echter over een heel andere boeg. Het beheer werd teruggeven aan de elementen. En de natuur doet niets zonder doel. Ze profiteerde dankbaar en gulzig waardoor er dankzij het zoute zeewater planten als zeekraal, strandbiet en schorrenzoutgras, weer kunnen gedijen.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\februari 2017\IMG_1696.JPG

Mountainbikers crossen op en neer over de soms wel vijftig meter hoge duinen.

Op onze dwaaltocht door de bossen ‘botsen’ we regelmatig op hijgende mountainbikers, waarvoor hier fantastische, kilometers lange trails liggen. Ook Gerrie Knetemann, een van onze grootste wielrenners, trainde hier graag. Hij overleed in 2004 op dit parcours aan de gevolgen van een longembolie. Vanaf de hoge duinen hebben we af en toe een doorkijkje naar ‘beneden’ waar mooie huizen te bewonderen zijn en nog verder weg windmolens die met sonore regelmaat energie opwekken voor de huishoudens van de alsmaar groeiende woonwijken in Alkmaar en Heerhugowaard.

R:\Afdelingen RNH\Communicatie\PROJECTEN\Wandelnetwerk NH\Promotie\Ommetje van de Maand\2017\februari 2017\IMG_1686.jpg

U kunt ook zelf via de borden van wandelnetwerk Noord- Holland een route samenstellen.

Daar heeft Bergen nog niet veel last van. In het van oudsher door vele kunstenaars bewoonde dorp is het heerlijk rustig. Als we weer terug zijn, wandelen we even naar het centrum en zien leuke winkeltjes, galerieën, talrijke cafés, restaurantjes en exclusieve boetiekjes. Ook zijn er regelmatig kunstmarkten, muziekfestivals in het gezellige kustdorp. Je zal er maar mogen wonen.

De route, 6,6 km:

95% onverhard. Honden aangelijnd toegestaan. Start bij Duinvermaak. Wandel naar rechts, passeer de skibaan en ga via 26-25-88-3-4—94-13-12-11-10-5-4-3-2-1-25-26, waarna u weer terug bent bij de parkeerplaats voor Duinvermaak. Horeca bij Duinvermaak.

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 99758 in.
 • 7.79 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Zwarte weg (Duinvermaak)

Naar
Startpunt Zwarte weg (Duinvermaak)

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt zwarte weg (duinvermaak)

0.61 km
  0.16 km
  0.89 km
  0.3 km
  0.2 km
  0.82 km
  1.13 km
  0.42 km
  0.16 km
  0.31 km
  0.59 km
  0.44 km
  0.2 km
  0.38 km
  0.05 km
  0.22 km
  0.16 km

  Startpunt zwarte weg (duinvermaak)

  0.61 km