De Nieuwe Duinen Van Petten

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Tussen Camperduin en Petten  is een geheel nieuw duingebied aangelegd. Je passeert o.a. Het Palendorp, dat een monument is ter herinnering aan het oude Petten dat door de  zee is verzwolgen en de kerncentrale waar radionuclieden tegen kanker worden ontwikkeld. Geen straling hoor!

Tekst en foto’s Joop Duijs

2020, het begin van een nieuw decennium. Dat we zoals elk jaar beginnen met allerlei goede voornemens: minder alcohol drinken, minder (vlees) eten, stoppen met roken, minder plastic gaan gebruiken, vaker de auto laten staan, meer de fiets en trein pakken, minder suiker gaan gebruiken, een nieuwe cursus starten, minder online shoppen en meer naar buiten gaan en bewegen.

Daar helpt Wandelnetwerk Noord-Holland u graag een handje mee, want overal in onze provincie liggen prachtige wandelroutes te wachten. Neem dat net gerealiseerde duin- en strandgebied tussen Camperduin en Petten. Waar ze het de afgelopen jaren niet alleen bij goede voornemens hebben gelaten, maar de boel echt hebben aangepakt.

De Hondsbossche Zeewering bleek na onderzoek namelijk de zwakke schakel te zijn in onze kustbescherming. Als natuurlijke en duurzame oplossing werd er liefst 35 miljoen kubieke meter zand voor de dijk opgespoten. Dat zand beweegt mee met het water en de stijgende zeespiegel. Spoelt de zee zand weg, dan wordt het eenvoudig door diezelfde zee weer teruggebracht.

ommetje jan 2020 - duingebied ommetje jan 2020 - leyweg ommetje jan 2020 - hondsbossche zeewering ommetje jan 2020 - palendorp

Het nieuwe duingebied dat de afgelopen jaren is ontstaan; Via de Leyweg kom je bij het nieuwe duingebied; Petten gezien vanaf de `oude` Hondsbossche Zeewering; Het Palendorp is een monument ter herinnering aan het voormalige dorp dat nu verderop in zee ligt...

Zo is een strand- en duingebied van liefst 300 meter breed ontstaan. Met een vochtige duinvallei voor dieren en planten, en voor de mens een fietspad met uitzicht op de zee. Lokale ondernemers kwamen met het idee om een uitkijkpunt bij Petten te maken en een lagune bij Camperduin te creeren. Daar zijn ook sportpaviljoens en een groot speelschip voor de kleintjes gekomen.

De nieuwe zeewering moet ons beschermen tegen een nieuwe superstorm die een keer in de 10.000 jaar voorkomt. En dat kan dus ook volgende maand zijn ...

We beginnen de negen kilometer lange wandeling op het dorpsplein van Petten dat sinds 2016 geheel is vernieuwd. Petten bestaat al sinds de achtste eeuw, maar bij de Sint-Elisabethsvloed van 1421verdween het dorp geheel in zee. Er werd weer een 'nieuw' Petten opgebouwd waarvan tijdens een volgende storm in 1625 zo'n honderd huizen ten onder gingen.

Na aanleg van de Hondsbossche Zeewering rond 1870 leek Petten eindelijk gered, maar vervolgens kwam de dreiging niet uit het westen maar uit het oosten. De Duitsers braken het dorp in 1943 namelijk helemaal af voor de aanleg van de Atlantikwall. Het huidige dorp, dat iets ten noorden van het oude sinds 1947 is gebouwd, is dus nog betrekkelijk nieuw en dat is te zien de eerste kilometers. Het dorp uit wandelen we via de Hazedijk richting Camperduin.

ommetje jan 2020 - duinmeertje ommetje jan 2020 - aardappelveldjes ommetje jan 2020 - startpunt petten

Ten noorden van Petten passeer je dit mooie duinmeertje; Op voormalige aardappelveldjes is dit bosgebied ontstaan.

Links ligt de Hazepolder, een moerassig natuurgebied dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Tot halverwege de zestiende eeuw lag hier nog het Zijperwad dat werd ingepolderd op initiatief van de schilder Jan Scorel met geld uit Vlaanderen.

Via een buurtschap op de Leiweg lopen we richting het nieuwe duinengebied, waar we het nog niet zo lang geleden aangelegde wandelpad pakken dat we bij Strandslag Hondsbossche verlaten voor het opgespoten, nieuwe strand.

Prachtig breed en gelijk populair bij jong en oud, maar in de wintermaanden heerlijk rustig. We passeren Het Palendorp, een monument dat symbool staat voor het bij de Elisabethsvloed in zee verdwenen dorp.

Bij het gehele jaar geopende strandpaviljoen Zee & Zo! genieten we van een lekkere erwtensoep, waarna we verder wandelen in noordelijke richting en bij de tweede afslag vanaf het paviljoen het strand verlaten. Daar in de duinen stuiten we op de kerncentrale van ECN waar radionucliden voor behandelingen tegen kanker worden ontwikkeld. Omdat de huidige reactor aan het einde van zijn levensduur zit, zijn er plannen voor nieuwbouw.

Een klus die zeker 750 miljoen gaat kosten en omdat er ook nogal er wat weerstand tegen de kerncentrale is, heeft het kabinet nog steeds geen besluit genomen over de toekomst.

Verderop passeren we een uitkijktoren van een militair schietterrein en wandelen een bosgebied in dat is geplant op voormalige aardappellandjes. Het pad leidt ons langs een duinmeertje dat in een terrein ligt dat is vernoemd naar Frans Erinkveld, een boswachter die meer dan veertig jaar het gebied heeft beheerd.

Onderweg terug naar Petten passeren we Huis ter Duin, een in 1934 gebouwde vakantiekolonie waar kinderen uit minderbedeelde gezinnen konden aansterken. Omdat de Duitsers het tijdens de oorlog gebruikten als Ortskommandantur werd dit gebouw niet afgebroken. Het is inmiddels een rijksmonument en nu in gebruik als hotel.

Terug op het dorpsplein is het nog altijd doodstil. De ontwerpers van het Plein 1945 hebben zich laten inspireren door de tulp, die hier in april en mei, wanneer de bollenvelden in bloei staan, de omgeving kleur geeft. Dan ook begint de drukte weer, in de winter slaapt Petten.

9 km; 50% onverhard; horeca in Petten, in het seizoen op het strand en het hele jaar bij Zee&Zo!; honden aangelijnd toegestaan.

Wij startten op Plein 1945 in Petten bij 1 en gingen naar 59-60-05-99-20 en gingen bij Strandslag Hondsbossche het strand op, dat wij verlieten bij de tweede strandopgang na strandpaviljoen Zee&Zo!, waarna we via 73-40-64-75-14-66-37 terug wandelden naar 1.

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 94598 in.
 • 9.00 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt petten

0.05 km
  0.2 km
   0.83 km
   0.86 km

   Startpunt leipolder

   0.29 km

    Startpunt leipolder

    0.06 km
     1.19 km
     0.76 km
     1.75 km
     0.15 km
      0.89 km
       0.09 km
        0.36 km
         0.78 km
          0.53 km

           Startpunt petten

           0.21 km