Spring naar inhoud

Door het land van Dik Trom (Oosthuizen)

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen

Beoordeel deze route

Lekker een wandelingetje maken met je kind of kleinkind? Ga naar Oosthuizen. Je passeert in het 800 jaar oude Etersheim niet alleen het kinderboekenmuseum ‘Het Schooltje van Dik Trom’, je moet verderop ook twee keer zelf met een pontje oversteken.

Tekst en foto's Joop Duijs


ommetje aug 2018 - etersheim // ommetje_aug_2018_001.jpg (100 K)

We mogen het land weer in! Van half maart tot half juni waren grote delen van het Noord-Hollandse weidelandschap het exclusieve domein van de trekvogels, maar ze zijn weer terug naar huis.

Een paar weken geleden met de kleindochter (5) twee etappes van de Avondvierdaagse gelopen. De eerste avond vond ze leuk, de tweede was het mopperen. Jonge kinderen houden nu eenmaal van een beetje competitie, lekker spelen en rennen. Nou, bij Oosthuizen ligt een ommetje dat wel uitermate geschikt is om met kinderen te lopen. Niet te lang (5 kilometer) en onderweg heel veel afwisseling en afleiding.

Op naar Oosthuizen dus, dat nogal abrupt in tweeen is gesneden door de oude ventweg van Amsterdam naar Hoorn. Niet zomaar een weggetje trouwens, want het verbond alle belangrijke haven steden in de Gouden Eeuw. Ook Edam en Monnickendam lagen immers aan de weg. Aan de westkant van de huidige provinciale weg zeg maar de nieuwbouw, aan de oostkant het oude dorp.

ommetje aug 2018 - ans en piet // ommetje_aug_2018_002.jpg (88 K)ommetje aug 2018 - molen de breek // ommetje_aug_2018_003.jpg (99 K)

Ook nieuwsgierig? Stap gewoon binnen bij Ans en Piet;Prachtige doorkijkjes, zoals hier naar molen De Breek

Aan die voormalige ventweg start ik en wandel richting IJsselmeer door een heel fraai straatje. Na een paar honderd meter, bij een spoorwegovergang passeer ik het in deze contreien beroemde cafe-restaurant en vroegere discotheek Ans en Piet.

Anders dan de naam doet vermoeden niet alleen maar een gezellige bruine kroeg. Voordat Oosthuizen zo'n twintig jaar geleden een nachtbus kreeg naar Amsterdam, kwamen hier in het weekend honderden jongeren om te dansen op muziek van BZN, De Dijk of Maywood. Ans en Piet, die in 1973 de boel overnamen van haar ouders, zijn inmiddels op een leeftijd dat het allemaal wel wat minder mag en hebben het cafe daarom in de verkoop gezet.

De spoorlijn over begint het grote genieten. Prachtige doorkijkjes over de uitgestrekte landerijen, mooie bloemrijke tuinen en fraai verbouwde boerderijen maken het wandelen hier tot een waar genot. Na ongeveer een kilometer loop ik het gehucht Etersheim binnen, 'buitenwijk' van Oosthuizen. Etersheim is al rond 800 jaar ontstaan en groeide de navolgende eeuwen uit naar een flink dorp. Door overstromingen van de Zuiderzee verdwenen grote delen van het dorp echter onder water. Maar het kerkje zonder toren dat rond 1730 werd gebouwd staat er nog, evenals de oude dorpsschool waar begin vorige eeuw Cornelis Johannes Kieviet schoolhoofd was. Hij was de schrijver van onder andere Dik Trom. In het oude schoolgebouw is nu een kinderboekenmuseum "Het Schooltje van Dik Trom" gevestigd, met 1200 kinderboeken. Terug op de oorspronkelijke route wandel ik het weer voor wandelaars vrijgegeven weiland in richting de IJsselmeerdijk en molen De Breek. De molen is sinds 2005 weer officieel in bedrijf, na in 1930 tot op de kapzolder te zijn afgezaagd. Nu is er in het naastgelegen bezoekerscentrum horeca, kan er getrouwd en vergaderd worden en worden er zelfs uitvaarten verzorgd.

ommetje aug 2018 - school dik trom // ommetje_aug_2018_004.jpg (104 K)ommetje aug 2018 - kerk etersheim // ommetje_aug_2018_005.jpg (79 K)

Het exterieur van het Schooltje van Dik Trom; Het kerkje zonder toren in Etersheim.

De weilanden die je hier doorkruist, zijn echte kraamkamers voor weidevogels. Je wandelt op het land van biologische veehouderij De Klaverhoeve. De dertig hectare worden door de familie Vrolijk echt als natuurgebied beheerd. Het land wordt bijvoorbeeld met strorijke mest bestrooid, er wordt laat gemaaid en ik zie diverse speciaal aangelegde waterpoeltjes waar weidevogels als grutto, tureluur en scholeksters dol op zijn. Zulke boeren verdienen onze steun. Als je nou bereid bent iets meer geld uit te geven, kan je van het vee dat hier zo heerlijk buiten kan grazen, de heerlijkste stukken vlees kopen.

ommetje aug 2018 - ijsslemeerdijk // ommetje_aug_2018_006.jpg (81 K)ommetje aug 2018 - pontje // ommetje_aug_2018_007.jpg (74 K)

De IJsselmeerdijk en molen De Breek als decor; Je kunt jezelf met pontjes naar het volgende weiland trekken.

Ik blijf het water aan mijn linkerhand steeds volgen en kom aan bij het eerste pontje waarmee je jezelf naar de overkant dient te trekken. Leuk! Terwijl ik oversteek, komen de eerste nieuwsgierige koeien al aangelopen.

Goedmoedige beesten gelukkig, maar als ik bij het tweede pontje ben aangekomen, word ik ingesloten door wat heel opdringerige exemplaren. En zo dichtbij zijn koeien dan toch wel erg groot...

Aan de horizon zie ik Warder, dat een paar maanden geleden werd opgeschrikt door een heuse aardbeving. Je loopt hier namelijk bovenop een behoorlijk groot gasveld. Voorlopig gelukkig nog geen schade, maar dat was vijftig jaar geleden in Groningen ook nog niet het geval... Warder was tot 1865 alleen per boot vanuit Oosthuizen bereikbaar. Nu loop je op de weg die beide dorpen inmiddels verbindt terug naar de oude ventweg. Mooi rondje waarop je gezellig je (klein)kind kunt meenemen, maar de hond moet thuislaten.

ommetje aug 2018 - warder // ommetje_aug_2018_008.jpg (57 K)ommetje aug 2018 - zwanen // ommetje_aug_2018_009.jpg (85 K)

Warder aan de horizon; Als je als koe toch zo mag leven...

Pontjesroute, 5 km (Paarse route)

50% onverhard. Honden verboden. Horeca in Oosthuizen: cafe-snackbar Seevanck en cafe-restaurant Ans en Piet. In Etersheim: bezoekerscentrum De Breek.

Start Hoornse Jaagweg 1, Oosthuizen. U start bij 3 en gaat vervolgens naar 13-20- 50-19*-18-50-20-13-3. Er zijn diverse busverbindingen van Hoorn en Amsterdam naar Oosthuizen. Vanaf de bushalte kunt u gelijk de wandelroute beginnen en eindigen bij 20.

Loop om Het Schooltje van Dik Trom te bezoeken bij paaltje 19 niet naar rechts, maar sla bij de Y-splitsing linksaf. Na ongeveer 250 meter vindt u het museum en het kerkje. Loop terug naar 19 en vervolg uw route naar 18.

Informatie: www.debreek.com; www.vrolijkvlees.com; www.hetschooltjevandiktrom.nl.

 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 96744 in.
 • 5.33 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Oosthuizen (toeristisch overstappunt)

Naar
Startpunt Oosthuizen (toeristisch overstappunt)

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt oosthuizen (toeristisch overstappunt)

0.09 km
  0.08 km
   0.24 km
    1.12 km
     0.92 km
     • Broedseizoen 15-03 - 15-06
     2.47 km
     • Broedseizoen 15-03 - 15-06
     0.24 km
      0.08 km

       Startpunt oosthuizen (toeristisch overstappunt)

       0.09 km