Spring naar inhoud

Een wandeling door Santpoort-Noord

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Beoordeel deze route

Cruytberghroute (5,43 km)

Afstand: 5,43 km

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.


Duin en Kruidberg

De Cruytberghroute start eigenlijk bij Startpunt Station Santpoort-Noord, maar wij starten onze wandeling bij de parkeerplaats Duin en Kruidberg. We willen graag een foto maken van het prachtige landhuis in het ochtendlicht. Als je de wandeling start bij het station, kom je aan het eind van de wandeling langs het landhuis. Voor ons iets te laat, want dan is het betoverende ochtendlicht al verdwenen.

We zijn al vaker op Landgoed Duin en Kruidberg geweest. Vanaf deze mooie plek kun je namelijk ook de duinen inlopen. En de prachtige Brederoderoute van 8 kilometer gaat ook langs het landhuis. Ondanks dat vinden we het landhuis dat ooit het grootste woonhuis van Nederland was iedere keer weer adembenemend mooi. Terwijl we foto’s maken, bedenken we alweer dat we een keer terug willen in de lente als de blauwe regen bloeit.

Jacob Theodoor Cremer en zijn echtgenote Annie Hogan hebben het huis in 1907 laten bouwen. Het oorspronkelijke huis dat er stond vonden zij niet groot genoeg. Tijdens de bouw reisden meneer Cremer en mevrouw Hogan de hele wereld rond. Dit heeft geleid tot prachtige invloeden vanuit verschillende landen. Vandaag de dag is het een

hotel-restaurant met conferentiezalen.

image

- Het prachtige landhuis aan de voorkant. -

Kennemergaarde

We maken nog wat foto’s van het koetshuis “Nova Zembla”en volgen de oranje pijlen het landgoed af. Ik zou hier best een dagje willen vergaderen, maar dan wel gecombineerd met een wandeling. Ach sla dat vergaderen maar over alleen even binnenkijken is al genoeg.

image

- Koetshuis Nova Zembla. -

We maken nog wat foto’s van het koetshuis “Nova Zembla”en volgen de oranje pijlen het landgoed af. Ik zou hier best een dagje willen vergaderen, maar dan wel gecombineerd met een wandeling. Ach sla dat vergaderen maar over alleen even binnenkijken is al genoeg.

image

- “Kennemer” en “Gaarde” staat er op de ornamenten langs de weg. -

Aan het begin van deze laan staat een prachtig huis. Verderop is een park, een groter huis en een manege.

image

- Het mooie huis aan het begin van de laan. -

Het grotere huis heeft Jacob Theodoor Cremer in 1911 laten bouwen voor zijn oudste zoon Herbert. De tuin eromheen werd ontworpen door Leonard Springer; een beroemd tuinarchitect die ook de tuin voor Landhuis Duin en Kruidberg heeft ontworpen. De tuin is nu bekend als Park Kennemergaarde. De beukenbomen staan er al meer dan honderd jaar. Ze zijn prachtig!

image

- Halverwege de laan kun je even zitten om van al dit moois te genieten. -

Vlakbij het station is manege Kennemergaarde. Daar zagen we het paard van Sinterklaas op het plein voor de manege staan.

image

- Hij zal er nu niet meer staan nu de Sint weer naar huis is. -

‘t Mosterdzaadje

Dit stuk Santpoort-Noord is zo ontzettend mooi het vormt een schril contrast met het station en vooral het tunneltje waar we onderdoor moeten. Aan de andere kant van het spoor belanden we in een andere wereld. We volgen de oranje pijlen en de wandelkeuzepunten langs groenstroken, grasveldjes en flats een woonwijk met eengezinswoningen in. Hier kunnen we even doorlopen, want er valt niet zo heel veel te zien. We staan wel even stil bij ’t Mosterdzaadje. Dit voormalige kerkje is nu een cultuurpaleis. Je kunt er optredens van diverse muzikanten bijwonen.

image

- ‘t Mosterdzaadje. -

De winkelstraat

We lopen verder door de woonwijk om uit te komen bij een winkelstraat. Er zit opvallend veel horeca waar je wat zou kunnen eten of drinken. We lopen niet lang door de

winkelstraat; voordat we het weten mogen we rechtsaf langs de armenhuisjes op de Vlugthovenstraat. Het rijtje werd van 1803 tot 1825 door de R.K. Armenvaders gebruikt als arm- of weeshuis. Als we een foto willen maken komt net een vrouw aanlopen, ze vraagt of ze ons kan helpen. Als wij uitleggen dat we een foto maken zegt ze trots: “Dat is mijn huis!”.

image

- De armenhuisjes, vroeger waren het er vier, nu zijn het er drie. -

We lopen verder en komen in een straat met wat grotere vrijstaande huizen. Het ene huis is nog mooier dan het andere.

image

- Villa het ‘Terras’; één van de vrijstaande huizen.-

Molen de Zandhaas

Aan de andere kant van de huizen is een grasveld, waar schapen grazen. In de lente huppelen hier lammetjes, maar daar is nu natuurlijk niet veel van te zien. Aan onze linkerhand zien we de dorpskerk daar slaan we rechtsaf de Molenstraat in.

image

- In de Molenstraat is een doorkijkje naar Molen de Zandhaas. -

Op de plaats van korenmolen de Zandhaas hebben meerdere molens gestaan. De huidige molen staat er sinds 1779 en was sinds 1957 niet meer in gebruik. Dankzij twee grote restauraties in 1991 en 1998 kan de Zandhaas weer malen op de wind en worden er dagelijks allerlei soorten granen gemalen en bewerkt. De molen is te bezichtigen en er is een winkeltje waar producten van de molen en vergelijkbare artikelen kunnen worden gekocht.

image

- Verderop komen we langs deze mooie huizen. -

Als we de straat uitlopen, om langs de voorkant van de molen te lopen, is de straat afgezet met zandzakken en een hijskraan. Gelukkig hoeven wij maar een stukje langs de verkeerschaos, want tegenover de molen mogen we het Burgermeester Rijkenspark in.

image

- De ingang van de molen. -

Als je echter niet de Velserhooftlaan inslaat, maar een stukje verder loopt kom je uit bij Restaurant Boschbeek, de lunch is daar echt een aanrader.

image

- Wij lopen niet zo ver, maar maken nog wel een foto van deze mooie villa. -

Burgermeester Rijkenspark (Bosbeek)

We lopen een stukje terug en volgen de oranje pijlen het park in. Officieel heet het park Burgemeester Rijkenspark, maar in de volksmond wordt Bosbeek gebruikt. De plattegrond van het park is ontworpen door Jan David Zocher jr. en is grotendeels nog oorspronkelijk. Aan de randen van het park zijn een aantal bijzondere gebouwen te vinden. Vlak bij de Zandhaas vind je het huis Boschbeek, een voormalige dienstwoning met de bijbehorende Bosbeekschuur.

image

- Een mooi bruggetje. -

In dit park kun je niet verdwalen, als je er maar voor zorgt dat je op de juiste plek weer het park uitloopt. Als je ter hoogte van de bruggetjes iets afwijkt van de route en meer naar links gaat, kom je uit bij een heuvel waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op het Chalet en de vijver van Restaurant Boschbeek. Wij doen dat dit keer niet en volgen netjes de pijlen het park weer uit.

image

- Het is erg donker in het park. -

Middenduinerweg

Het is weer even opletten als we het park uitkomen. We lopen langs een weg en passeren een spoorwegovergang en komen uit bij de Middenduinerweg. Daar staat een heel leuk huis dat iedere keer als we daar lopen op de foto moet.

image

- Mooie hè dat huisje. -

De vorige keer dan we hier liepen stond het boerderijcomplex Middenduin te koop. Toen ontdekten we een fiets in de tuin waarvan alleen het zadel en het stuur te zien was. Er stond een bordje bij: “Pas op drijfzand”. Omdat we niet zo goed meer weten waar het was, speuren we de bosjes en de tuinen af. Ik geloof mijn ogen niet als ik oog in oog sta met een ree! Zo zacht mogelijk roep ik Adriaan. Samen staren we naar de reeën. Het zijn er twee op nog geen twee meter afstand. Als Adriaan zijn telelens probeert te pakken, vluchten ze samen de bosjes in. Wat een geweldige ervaring.

image

- Geen foto van de gezonken fiets, of van de reeën. Wel eentje van de boerderij. -

image

- En een foto van de paarden in de weide aan de overkant. -

Het einde van de wandeling

We steken de weg over en passeren wandelkeuzepunt 16. Als je naar links gaat kom je na 700 meter langs de ruïne van Brederode. De ruïne is nu gesloten vanwege de winterslaap van de vleermuizen, maar is goed te zien vanaf de weg. Wij gaan echter naar rechts richting het parkeerterrein, maar niet voordat we nog een mooi huis op de foto hebben gezet.

image

- Weer zo’n prachtig huis. -

Bij het parkeerterrein gooien we onze tassen alvast in de auto en lopen we richting het landhuis Duin en Kruidberg om nog een laatste foto te maken van het schitterende landhuis.

Extra info

image

- Wat een prachtig huis. -

Afstand: 5,43 km

Link naar de route: Cruytberghroute (oranje)

Wij parkeerden bij Parkeerplaats Duin en Kruidberg: Duin- en Kruidbergerweg 76, 2071 LE Santpoort-Noord.

Ga vanaf de parkeerplaats het hekje door richting Duin en Kruidberg, volg de oranje pijlen naar wandelkeuzepunt 17, 89, 88, 14, 15, 16, en weer terug naar het parkeerterrein. Je kunt de wandeling ook beginnen bij Startpunt Station Santpoort-Noord. Dan begin je bij punt 89, 88, 14, 15, 16, 17 en weer terug naar 89.

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 183910 in.
  • 4.57 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Station Santpoort-Noord

Naar
Startpunt Station Santpoort-Noord

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt station santpoort-noord

1.05 km
    1.07 km
      0.06 km
        1.46 km
          0.25 km
          0.33 km
          0.24 km

            Startpunt station santpoort-noord

            0.11 km