Genieten in Geestmerambacht

Onverhard pad (deels) Honden deels los

Geesterambacht ten noorden van Alkmaar heeft niet alleen vele recreatiemogelijkheden en liefst acht strandjes, er zijn ook diverse wandelroutes uitgezet. Door mensenhanden gemaakt, maar weelderig natuurgebied.

Tekst en foto's Joop Duijs

ommetje jun 2018 - wandelaars // ommetje_jun_2018_001.jpg (103 K)ommetje jun 2018 - zomerdel // ommetje_jun_2018_002.jpg (104 K)

Heuvels langs het meer met speeltoestellen en wandelaars; Het meer Zomerdel ontstond door zandwinning voor huizen- en wegenbouw.

We staan weer aan de vooravond van de grote trek naar het zuiden. Honderdduizenden reizen deze weken per auto, bus of vliegtuig naar de landen aan de Middellandse Zee om te genieten van het weer, de stranden, de gastronomie, het uitgaan of de cultuur. Alsof we dat allemaal niet gewoon om de hoek ook kunnen vinden...

"Dit wordt de mooiste wandeling die je tot nu toe in Noord-Holland hebt gelopen," grijnst Johan de Jong als uw verslaggever zich meldt bij het kantoor van Recreatieschap Geestmerambacht. De locatiebeheerder moet ons tot zijn spijt alleen laten vertrekken voor een rondje rond het Zomerdel. Dat is jammer, want een boswachter kent zijn terrein en weet waar de koekoeksbloem, de smeerwortel, de orchidee of moerasmelkdistel te vinden zijn. Hij kan je wijzen op de sperwer, de buizerd of de bruine kiekendief. Maar er wacht De Jong een vergadering...

Vroeger was boswachter een begerenswaardig baantje. Maar vergeet het beeld van de boswachter zoals de ouderen onder ons zich nog wel herinneren. Groen hoedje met veertje, kaki hemd, groene plusfour, stevige wandelschoenen, ringbaardje, verrekijker om de nek, dubbelloops geweer over de schouder; hij bestaat niet meer. De boswachter anno 2018 is verworden tot een nauwelijks nog te benijden handhaver. Hij of zij wordt niet alleen steeds vaker met criminaliteit geconfronteerd, hij kan ook een knal voor zijn kop krijgen als de bezoeker iets niet aanstaat. Terwijl De Jong met frisse tegenzin achter zijn computer plaats neemt, wandelen wij daarom alleen het parkachtige landschap in. Mooie, halfverharde paden leiden ons door loofbossen, over uitgestrekte grasvelden en langs diverse plassen en vaarten met mooie rietoevers. Overal zien we speelattributen waar de kinderen lekker op kunnen spelen als ze niet zwemmen in het brandschone water van het meer de Zomerdel dat is ontstaan door wegen- en huizenbouw. Alkmaar, Heerhugowaard en Broek op Langedijk zijn de afgelopen decennia enorm gegroeid, waarvoor veel zand nodig was dat hier werd gegraven.

ommetje jun 2018 - speeltoestellen // ommetje_jun_2018_003.jpg (129 K)ommetje jun 2018 - loofbossen // ommetje_jun_2018_004.jpg (124 K)

Overal staan speeltoestellen voor de jeugd; Heerlijke loofbossen waar je kunt genieten van een vogelsymfonie.

Tot 2006 stroomde het water van het Noordhollands Kanaal nog in het meer. Door aanleg van de Bisdam is die instroom gestopt waardoor de groei van blauwalg in het meer wordt tegengegaan en het waterpeil is gedaald.

Hierdoor zijn ook de mogelijkheden voor recreatie en natuur vergroot. En daar wordt volop van genoten. Langs de oevers zien we vissers, wandelaars, fietsers, zonnebaders en mensen die hun hond uitlaten. Want je kunt hier echt heerlijk ontspannen: hardlopen, bootcampen, paardrijden, kamperen, steppen, watersporten of gewoon lekker lui barbecueen.

Er worden hier ook jaarlijks grote festivals georganiseerd. In mei bijvoorbeeld Powervalley, eind juni het Indian Summer Festival en in juli het Liquicity Festival, waarop bassen en drums de oren teisteren. Wij doen het vandaag met een prachtige vogelsymfonie die opstijgt vanuit de bossages die groeien op de van origine drassige grond.

Er is hier weer zo'n typisch staaltje Hollands waterwerk verricht. Eeuwenlang werd de grond gebruikt voor landbouw, maar na het uitbreken van de koeienpest rond 1800 werd overgeschakeld op tuinbouw. De akkers werden bewerkt met de vruchtbare bagger uit de sloten die daardoor steeds breder werden. Zo ontstond het 'Rijk der Duizend Eilanden' dat alleen per schuit bereikbaar was.

Niet te doen natuurlijk en daarom werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw het Geestmerambacht door middel van ruilverkaveling gereconstrueerd.

ommetje jun 2018 - boot // ommetje_jun_2018_005.jpg (110 K)ommetje jun 2018 - zonnebaden // ommetje_jun_2018_006.jpg (95 K)

Je zal hier met je boot liggen...; Heerlijk zonnebaden met de kleine...

We laten het meer even het meer en wandelen het naburige natuurgebied Kleimeer in waar we een ondiep meertje passeren waar karpers bezig zijn hun eitjes te leggen. Enorme vissenruggen kronkelen door het water, en de karpers slaan zo hard met hun staarten op het water dat zelfs blauwe reigers even een stapje opzij doen. Het gebied is ook populair bij allerlei broedvogels en trekvogels als fourageer- en rustgebied en zelfs de lepelaar en kemphanen worden hier gespot. Aan de horizon zien we de hoge duinen van Bergen en Schoorl, terwijl boeren aan de overkant van het graspad dat we bewandelen hard bezig hun akkers te bewerken. Als we weer terug zijn bij De Zomerdel, vallen de flinke heuvels op die her en der over het terrein liggen verspreid. Ze worden gebruikt door mountainbikers en zijn ontstaan door overgebleven grond na de aanleg van een natuurvriendeli jke oever langs de N245.

ommetje jun 2018 - geestmerambacht // ommetje_jun_2018_007.jpg (83 K)ommetje jun 2018 - bankje // ommetje_jun_2018_008.jpg (150 K)

Je kunt van alles doen in Geestmerambacht; Je kunt ook gewoon lekker op een bankje genieten van de omgeving.

ommetje jun 2018 - paviljoen zuidpunt // ommetje_jun_2018_009.jpg (101 K)ommetje jun 2018 - kleimeer // ommetje_jun_2018_010.jpg (71 K)

Bij Paviljoen Zuidpunt is het prima vertoeven; Natuurgebied Kleimeer is populair bij broed- en trekvogels.

In het meer, dat acht strandjes telt, is een voor duikers spannend traject uitgezet waarbij van alles, zoals een caravan en chipautomaat, is te vinden.

Waarom zou je toch helemaal naar het buitenland reizen?

ommetje jun 2018 - startpunt // ommetje_jun_2018_011.jpg (116 K)

Ommetje Zuiderdel en Kleimeer (6,5 km).

Honden aangelijnd toegestaan. Horeca bij Gasterij Molengroet en Paviljoen De Zuidpunt.

U start vanaf de parkeerplaats Klaregroetweg 1 in Noord-Scharwoude bij 62 en gaat vervolgens naar 60-55-56-52-51-58-61-63-62.

Informatie over het gebied: www.geestmerambacht.nl

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 96895 in.
 • 6.26 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt klaregroetweg

1.02 km
0.85 km
0.07 km
1.4 km
0.48 km
0.07 km

  Startpunt zuidpunt

  0.78 km

  Startpunt zuidpunt

  1.51 km

  Startpunt klaregroetweg

  0.07 km