Genieten van de leegte in Huisduinen

Onverhard pad (deels)
Fort Kijkduinroute (paars)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt

Startpunt Fort Kijkduin

We rijden voor dit Ommetje van de maand naar Huisduinen. Vorig jaar hebben we daar een fantastische wandeling gelopen: “de Grafelijkheidsduinenroute”. Het lijkt ons leuk om daar nu een andere wandeling te doen.

Het is best een eind rijden helemaal naar de kop van Noord-Holland, maar we hebben er zin in en het zonnetje schijnt. Nadat we de auto op het parkeerterrein hebben gezet is knooppunt 26 snel gevonden. Je kunt hier ook meteen het trappetje naar beneden nemen, maar dan kom je niet langs Fort Kijkduin.

image

Geen strand maar asfalt.

Het fort is onderdeel van de Stelling van Den Helder, een verdedigingslinie die werd gebouwd onder Napoleon. Het fort is tegenwoordig een museum en een Noordzeeaquarium. Het museum vertelt het verhaal van de bewoners door de eeuwen heen. Van Franse matrozen en kanonniers van de Kustartillerie tot de Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Ga er zeker kijken als je de tijd hebt. Tot 19 december 2020 is alleen het aquarium geopend, omdat er in het museum een nieuwe expositie komt.

De Waddenzee van dichtbij

Beneden bij het strand kunnen wij geen paarse pijl ontdekken, maar gelukkig hebben we de app van Wandelnetwerk Noord-Holland bij de hand. We moeten naar rechts over de dijk. Het eerste stuk lopen we beneden langs en natuurlijk kunnen wij het niet laten om even richting de zee te lopen.

image

De Waddenzee is mooi vanaf de Waddeneilanden, maar ook vanaf het vaste land.

We hebben de zon in ons rug, maar af en toe keren we ons ook even om, voor zo’n geweldige tegenlicht foto. Zo blijven we lekker bezig.

image

Het is hier vast ook erg mooi om te fietsen zo langs de zee.

Lange Jaap

Als we een stukje gelopen hebben, moeten we naar boven om over de Grasdijk onze weg te vervolgen. We lopen de Grasdijk op en komen langs de vuurtoren de Lange Jaap in Huisduinen. Wat een fantastisch gezicht en wat is hij groot van dichtbij! Bijna 64 meter hoog!

image

Lange Jaap, de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland.

Na de vuurtoren van alle kanten op de foto te hebben gezet, vervolgen we onze weg. Tot nog toe is het een makkelijke route. Alsmaar rechtdoor, met de zee aan de ene kant en het Fort Erfprins aan de andere kant. We wijzen naar de zee en ik zeg dan dingen als: “Is dat Texel of is dat Nederland”. Ik moet er zelf om lachen; natuurlijk hoort Texel ook bij Nederland.

image

Fort Erfprins

Geen zeehond gezien, maar het kan wel!

Er staan heel wat bankjes op de dijk, maar daarvoor moeten wij een stukje naar beneden lopen. Onze schaduwen zijn zo lang dat mijn hoofd al bij het bankje is. We gaan even zitten om van het uitzicht te genieten. In dit Waddengebied komen veel zeehonden voor. Een passerende vrouw op de fiets roept: “Hebben jullie die zeehond gezien?” Natuurlijk hebben wij hem net niet gezien en hoe ik ook tuur, hij komt niet meer boven.

image

Ik zit alvast, wat een lange schaduw heeft Adriaan.

Erfprins: wat een groot fort

Verder maar weer. We komen uit bij een trappetje en daar verlaten we de dijk. We steken de weg over en vervolgen de route langs een smal grindpaadje. We lopen langs een tennishal met buitenbanen en aan de rechterkant is nog steeds fort Erfprins te bewonderen. We lopen er een rondje omheen. Het is het grootste fort van Nederland, gebouwd in 1807 met een oppervlakte van maar liefst 49 hectare. Napoleon heeft het in 1811 zelf bewonderd!

image

Leuk paadje langs het water

Af en toe stoppen we even voor de foto. Nog steeds is de route goed te doen en vinden we alle paarse pijlen.

image

Als je goed kijkt is het overal mooi.

Er staat hier veel riet en met de zon erop kleurt het mooi goud. We lopen over bruggetjes en het is heerlijk rustig. We komen bijna niemand tegen. Een stuk beter dan de overvolle Kalverstraat in Amsterdam, waar het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren.

image

Wat doet toch iedereen in de stad, ik ben liever hier.

We wandelen verder langs het water. Links van ons is het Noordwest ziekenhuis en rechts lopen we langs een gedeelte van Fort Erfprins met allemaal deuren, waar vroeger munitie en wapens achter werden bewaard. Daar kunnen wij wel een leuke foto van maken!

image

Onderdeel van Fort Erfprins

Vlak na de mooie deuren, steken we de weg over om rechtdoor langs een vaart te wandelen. Aan weerszijde van het wandelpad is water. Er zitten veel vogeltjes in de bomen. Wij vragen ons af waar we precies moeten lopen, maar dat maakt eigenlijk niks uit. Je kunt er niet naar rechts of links, wel kun je kiezen om langs het hoger of het lager gelegen pad te lopen.

image

Als je langs het lager gelegen pad loopt, kom je hier langs. Als je dit niks vindt kun je gewoon bovenlangs blijven lopen.

Niet verdwalen hoor!

Na dit wandelpad komen we weer bij een weg uit en begint het onvermijdelijke wat meer eentonige stuk van de wandeling.

Let vooral goed op de wandelapp als je knooppunt 22 bent gepasseerd. Ter hoogte van het zwembad Aqualand zijn de pijlen hoog op de lantaarnpaal geplakt. Het lijkt daar of je de woonwijk in moet, maar je moet bij het straatje voor het hoekhuis rechtsaf. Na even zoeken vervolgen we onze weg. Op naar het laatste deel van de wandeling.

image

Dit fietspad moet je in

Via het door bomen omzoomde fietspad komen we bij de drukke weg uit. Nog even volhouden, want wat daarna komt is zo mooi, echt de moeite waard!

De Grafelijkheidsduinen

image

Hé daar is lange Jaap weer!

Wij houden er niet van langs de weg lopen, maar soms moet het om een prachtige plek te bereiken. Er staat geen paarse pijl waar je de duinen in moet wandelen, maar pak het eerste de beste pad links de duinen in. Het grote genieten gaat beginnen. Dit is echt een fantastisch stuk!

image

We hebben weer te langzaam gelopen, want het is al bijna donker.

Het begint al een beetje donker te worden en de hemel kleurt wat roze. De zon, die van ons mooi moest ondergaan, is helaas verdwenen achter de wolken. Dat is wel een beetje jammer, want het levert zulke geweldige plaatjes op. Toch genieten we van de natuur. Vandaag komen we geen Schotse Hooglanders tegen, maar we zien wel veel verse hooglanderpoep liggen. Veel te snel zijn we weer terug bij Fort Kijkduin, waar wij nog een paar fotootjes nemen vanaf het binnenplein.

image

Deze foto heb ik vaker gezien, maar blijft leuk.

Het was een frisse, maar mooie wandeling. Gauw naar huis om op te warmen!

Tip van Westphilwandelt

Als je de route ’s winters in de namiddag loopt, kun je hem beter in omgekeerde richting lopen. Dan kom je aan het eind van de wandeling langs de vuurtoren als het licht aan is. De grote, draaiende lichtbundel is een prachtig gezicht.

image

Huisje op het binnenplein van Fort Kijkduin.

Extra info

Dit is de link naar de Fort Kijkduinroute (paars) 

De route start op de parkeerplaats van Fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein 1, 1789 AX Huisduinen. Afstand: 7,46 km. Je volgt vanaf de parkeerplaats en paarse pijlen en de knooppunten: 26, 25, 29, 16, 17, 23, 22, 24, 27 en 26

image

Nog eentje dan, voordat we naar huis rijden.

Meer wandelen in Noord-Holland www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 123487 in.
 • 7.46 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt fort kijkduin

0.17 km
  0.69 km
   1.55 km
   1.91 km

   Startpunt liniedijk

   0.05 km

    Startpunt liniedijk

    0.3 km
     1.54 km
      1.04 km

      Startpunt fort kijkduin

      0.2 km