Het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
Museumtrampad (9.06 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.De Poel

We zijn deze ochtend heel vroeg opgestaan; het wordt mooi weer en dan kan het druk zijn in het Amsterdamse Bos. Bovendien hopen we natuurlijk op mooi ochtendlicht.

Er is een groot parkeerterrein bij startpunt Amstelveen Raadhuis en je kunt er gratis parkeren. Let wel op: De parkeerplaatsen vooraan zijn blauwe zone parkeerplekken.

Als eerste lopen we langs de Poel. Het is eigenlijk nog een beetje te donker om foto’s te maken. Je kunt ook een leuk rondje om de Poel lopen, maar dat doen we een andere keer.

image

- De Poel met aan de overkant de Sint-Urbanuskerk. -


Het Kersenbloesempark

We volgen de blauwe pijlen en al gauw lopen we richting de loopbrug die naar het bloesempark leidt. Op deze plek zijn 400 kersenbomen geplant. In de lente sta je hier in de rij; nu is er niemand te bekennen. In de herfst is het er nog steeds erg mooi.

image

- De loopbrug. -

Het valt mij op dat de bladeren van de kersenbloesem op drie manieren verkleuren een prachtig gezicht!

image

- Ook in de herfst mooi. -

De kersenbomen (de Prunus Yedoensis) zijn in 2000 door de Japan Women’s Club geschonken aan Amstelveen. Iedere boom heeft een naam. Er zijn 200 bomen met een Japanse en 200 met een Nederlandse vrouwennaam. Het park is een geliefde plek voor de Japanse gemeenschap in en rond Amsterdam.

image

- Als je hier in de lente komt dan zit dat ronde “bankje” vol met mensen. -


Prachtige paddenstoelen

Als we ons eindelijk weten los te scheuren van het kersenbloesempark lopen we verder. Toch staan we binnen no time weer stil; wat een prachtige paddenstoelen!

image

- Een geschubde inktzwam niet bijzonder, maar wel mooi. -

Bij wandelkeuzepunt 17 moeten we rechtdoor het donkere bospad in. De bomen zijn nog best wel groen voor de tijd van het jaar.

image

- De bomen blijven lang groen dit jaar. -

Aan het einde van het pad gaan we rechtsaf een brug over. Vanaf de brug hebben we een prachtig uitzicht.

image

- Het licht is prachtig als je vroeg opstaat en het helder weer is. -


De snelweg

We moeten onder een snelweg door. Het is een heel mooi bos, maar er is geen stilte. De snelweg maakt ook op dit vroege uur veel geluid en daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de vliegtuigen. Zal daarom bijna iedereen die we tegenkomen een koptelefoon dragen?

image

- We hebben natuurlijk geen foto van de snelweg, wel van mij op een bankje. -

Waarom heet het geen Amstelveense Bos?

Het Amsterdamse Bos is tussen 1934 en 1970 aangelegd en is 935 hectare groot. Het bos ligt vrijwel geheel in de gemeente Amstelveen. De gemeente Amsterdam is eigenaar en beheerder van het bos. Vandaar de naam.

image

- Het Amsterdamse Bos bestaat uit open weiden en dicht beboste gebieden. -

Het wordt al wat drukker in het bos, we komen hardlopers tegen en veel mensen met honden. Het is natuurlijk ook een fantastisch bos om te wandelen en te sporten. Daarnaast zijn er ook nog restaurants, een theater, een boswinkel en nog veel meer. Het leukst vind ik de geitenboerderij, maar daar komen we vandaag niet langs.

We komen uit bij een brede ronde trap. De blauwe pijl wijst schuin omhoog de trap op. Na een stukje lopen, komen we bij een grote speelweide. Als je goed de pijlen volgt, loop je langs de weide over een pad onder de bomen. Je kunt ook over de speelweide lopen, maar het andere paadje is leuker. Voordat we het weten lopen we het bos uit.

Tijdens het plannen dachten we dat we een heel stuk door de bebouwde kom van Amstelveen moesten lopen, maar dat valt reuze mee. Aan de Hoornsloot stoppen we even om iets te eten.

image

- Mooi plekje langs de Hoornsloot. -

Jac. P. Thijssepark

Voordat we het weten lopen we het volgende park al in: Het Jac. P. Thijssepark. Hier mogen geen honden komen en daarom is het waarschijnlijk een stuk rustiger dan in het Amsterdamse Bos.

Omdat de blauwe pijlen er ontbreken volgen we een pijl met een bloemetje en dat is ook de juiste weg. Het is een prachtig park met slingerende paden, hoge bomen, dichte struiken en kruiden. Afgewisseld door open ruimten, vijvers en waterlopen. De beplanting is zo aangebracht dat het park in elk seizoen aantrekkelijk is. Het is er schilderachtig mooi.

image

- Mooie herfstkleuren. -

Wij zoeken de grond af naar paddenstoelen en vinden deze verderop op een boom en aan de waterkant. De paddenstoelen hebben een donker hoekje uitgezocht, dus halen we er een lampje bij. De mensen die langs ons lopen zullen wel gedacht hebben: “Wat zijn die twee aan het doen?”

image

- Een kabouterdorp. -


De Braak

We vervolgen onze weg, nu gaan we een klein stukje door de bebouwde kom. Al snel zijn we bij het volgende heempark: De Braak. De heemparken zijn aangelegd om Amstelveen aantrekkelijker te maken als woonplaats. De Braak is gecreëerd langs een waterplas die is ontstaan door een doorbraak van de Nieuwe Meer. Vandaar de naam de Braak.

image

- De waterplas is prachtig en ook in dit park zouden we wel langer willen blijven. -

We volgen nog altijd pijl met het bloemetje, alhoewel er ook hier en daar blauwe pijlen staan.

Museumtrampad

De route die we wandelen heet: “Museumtrampad”. Wij dopen de route om in vermijd het trampad, want als we het trampad eindelijk te zien krijgen, moeten we weer het groen in, zodat we vooral niet langs de trambaan lopen.

image

- Het pad loopt onder de trambaan door. -

Gelukkig maar, want het is erg druk op het fietspad en niemand let op pijlen zoekende wandelaars. Na wandelknooppunt 28, kun je het beste langs het fietspad blijven lopen, zodat je het punt waar je de trambaan moet oversteken niet voorbij loopt. Na de oversteek mogen we eindelijk écht langs de trambaan lopen. Op naar het volgende Heempark.

image

- Je kunt nog steeds met een historische tram een ritje maken. -


Broersepark

Je kunt heel lang langs de trambaan lopen, maar wij slaan rechtsaf bij de Molenweg. Aan het eind van de weg zien we een witte molen staan. Deze keer maken we geen omweg, maar lopen braaf het Broersepark in.

image

- Een detail van het Indiëmonument. -

Als eerste valt het Indiëmonument ons op, daarna de vijver met bijzondere eenden en de volière met tropische vogeltjes. Dit park is ook weer heel mooi, maar toch ook weer compleet anders dan de andere twee heemparken.

image

- Zo leuk, die zebravinkjes. -

image

- Ook weer zo’n prachtige plek; dit is de Majoor Bosshardtbrug. -


Het Oude Dorp

Wanneer we het park uitlopen, moeten we langs werkzaamheden voor verbreding van de A9. Wat een contrast met de mooie parken. We lopen over de snelweg en komen terecht in Het Oude dorp. Dit is het oorspronkelijke dorp van Amstelveen. Tegenwoordig is het een wijk van deze stad. We lopen langs Museum Jan (een museum voor moderne kunst), een oude school, en een kerk.

image

- De Oude School heeft een mooie gevel. -


Voordat we het weten zijn we terug bij het Raadhuis van Amstelveen en het parkeerterrein.

image

- Als het waait en het ochtendlicht is verdwenen ziet de Poel nog altijd mooi uit. -

Extra info

image

- Nog eentje dan van het Jac. P. Thijssepark. -


Afstand: 9,06 km

Link naar de route: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/museumtrampad-blauw/1324 67/

Je kunt parkeren bij het Raadhuis van Amstelveen, Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen

Je volgt vanaf de parkeerplaats de blauwe pijlen en de wandelkeuzepunten: 99, 19, 17, 94, 92, 93, 38, 39, 32, 31, 27, 28, 26, 25, 24, 23 en weer terug naar 99.

In het Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak volgden wij de pijlen met de bloemen, omdat we geen blauwe pijlen zagen.

Meer wandelen in Noord-Holland www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 161760 in.
 • 9.06 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt heemparken

0.38 km
0.31 km
0.31 km
  1.48 km
  0.35 km

   Startpunt amstelveen raadhuis

   0.25 km

   Startpunt amstelveen raadhuis

   0.6 km
   0.35 km
   0.31 km
   0.96 km
   0.45 km
   0.34 km
   0.26 km
   0.52 km
   0.76 km

   Startpunt heemparken

   1.43 km