Spring naar inhoud

Het is heerlijk op Wieringen

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Je wandelt op het voormalige eiland Wieringen langs het Amstelmeer, de Waddenzee met uitzicht op Texel, Hippolytushoef, Westerland, het buurtschap Westerklief en het dijkdorpje De Haukes.

Tekst en foto’s Joop Duijs

Als je met een zeeman gaat wandelen, kies je een route langs de zee. Waar je het zout ruikt en de golven op de kust ziet rollen. Klaas - wij stammen nog uit een tijd dat je werd vernoemd naar opa - is een oude schoolvriend, die ik na 55 jaar weer ontmoette op een schoolreunie. We wandelen niet alleen door onze jeugd, maar ook langs de Waddenzee, het Amstelmeer, Westerland, het buurtschap Westerklief en het dijkdorpje De Haukes in het hoge noorden van onze provincie.

We beginnen bij het Lutjestrand, waarvan het originele zand bestaat uit een mix van mineralen die door het landijs met grotere stukken gesteente is aangevoerd en tijdens de reis volkomen vermalen. Omdat het strand behoorlijk geliefd is bij recreanten heeft men er zo`n dertig jaar geleden een nieuwe laag zand overheen gespoten. Het Lutjestrand ligt aan het Amstelmeer dat populair is bij wind- en kitesurfers, maar ook de marine oefent graag op het meer dat van de Waddenzee is afgesloten door de Amsteldiepdijk. Hier testten de ingenieurs de techniek uit die later werd gebruikt om de Afsluitdijk aan te leggen. Beide dijken zijn dan ook aangelegd met keileem dat hier is achtergelaten door de gletsjers van de ijstijd.

Onderweg naar de Waddenzee passeren we eerst een groot herdenkingsmonument voor de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is hier flink gevochten aan het begin en einde van die vreselijke oorlog omdat de Afsluitdijk een belangrijke verbinding was en ook de marinehaven van Den Helder vlakbij ligt. Als we de rijksstraatweg zijn overgestoken bereiken we de Waddenzee. We komen eerst langs een uit 1919 daterende Peilschaalgebouw.

ommetje nov 2019 - peilschaalgebouwtje ommetje nov 2019 - lutjestrand ommetje nov 2019 - monument ommetje nov 2019 - versierd bankje

Het Peilschaalgebouwtje met op de achtergrond de Waddenzee en de havens van Den Helder; Het Lutjestrand ligt aan het Amstelmeer; Het monument ter herinnering aan de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog; Leuk versierd bankje onderweg.

De huisjes werden door Rijkswaterstaat gebouwd langs de kust en grote rivieren om de waterstand vast te leggen. Via een pijp kwam er water in een put in het huisje. In die put zat een vlotter die met de wisselende waterstanden mee bewoog en een pennetje aanstuurde dat een blad beschreef dat op een rol papier was gespannen. Het papier werd door een klok aangedreven en een ambtenaar kwam regelmatig langs om de klok op te winden en het papier op de rol te verwisselen. Het huisje is nu een rijksmonument.

Vanaf hier zijn Den Helder en Texel heel goed te zien, maar van rollende golven is bepaald geen sprake. De drooggevallen kwelders die bij hoog water weer vollopen zijn een snackbar voor vogels op zoek naar voedsel.

Miljoenen vogels brengen de winter hier door of tanken bij op weg naar de overwinteringsgebieden in Afrika of het Hoge Noorden. We passeren de in deze tijd van het jaar verlaten camping Zeezicht en lopen via de Waddendijk richting Hippolytushoef, waarvan we slechts het westelijke deel doorsteken. Via een tunneltje komen we aan in het buurtschap Westerklief, waar wat hobbyisten in 1996 met een metaaldetector een Vikingschat vonden met zilveren sieraden en munten.

De `Vikingschat van Westerklief`, met munten die dateren uit de periode 850-880, is nu te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Men neemt aan dat de Vikingen op Wieringen een steunpunt hadden van waaruit ze op rooftocht gingen verder Europa in. De Vikingschat is waarschijnlijk begraven door een van de strijders van hoofdman Rorik. Deze Deen maakte indertijd de dienst uit in delen van Friesland, Holland en Utrecht. Nu hoef je in het buurtschap slechts te vrezen voor een bedrijvig keffertje dat hier met zijn baasje aan de wandel is.

ommetje nov 2019 - hoelmerdijk ommetje nov 2019 - hoelmerdijk schapen ommetje nov 2019 - de haukes ommetje nov 2019 - westerland

De Hoelmerdijk betreed je als je deze beachbar bent gepasseerd; Op de Hoelmerdijk hebben schapen voorrang; Bij De Haukes hebben inwoners met in Den Helder gevonden zeegras een stuk dijk vervangen; Vlak voor Westerland een kudde alpaca's.

Onderweg naar het dijkdorpje De Haukes passeren we diverse grote driekleurige, betonnen palen. Ze waren door de Duitsers bedoeld om ze voor de kust in zee te storten zodat de geallieerden bij een evt. invasie niet het vasteland zouden kunnen bereiken. Ze lagen opgeslagen op de kade van de Haukeshaven en omdat na de oorlog niemand wist wat er mee te doen, mochten de boeren ze gratis ophalen om ze te gebruiken als hekpalen.

Ze zijn te herkennen aan Romeinse cijfers van 1 tot 6 omdat ze in een bepaalde volgorde gekoppeld hadden moeten worden. Nadat we een door bewoners gerunde beachbar zijn gepasseerd, bereiken we een oude wierdijk die vroeger als zeewering fungeerde. De huidige Hoelmerdijk dateert uit 1600 en bestaat aan de ene kant uit een aarden wal en aan de zeekant uit een pakket geperst zeegras dat oorspronkelijk met een houten constructie bij elkaar werd gehouden.

Omdat het hout werd aangetast door paalwormen werden later ook stenen in de dijk aangebracht. De wierdijk staat sinds 1986 op de provinciale monumentenlijst. Bij het dijkdorpje De Haukes is een deel van de dijk door bewoners weer vervangen door dat zeegras. Het werd in 2013 gevonden in Den Helder tijdens de sloop van een oude school. Tussen de plafonds vond men een groot pakket los zeegras dat werd benut als brandwering. Nu is het dus weer in gebruik als waterkering.

Vroeger was De Haukes de aanlegplaats van de postboot die de verbinding met het vasteland verzorgde. Niet alleen post, ook personen en kleine vrachtjes werden met de boot vervoerd en nog altijd herinnert een cafe met de gelijknamige naam aan die tijd. `s Winters, als er ijs lag, werd de boot vervangen door een sloep met slee-ijzers eronder.

In Westerland teruggekomen wandelen we langs de Nicolaaskerk, die niet alleen wordt gebruikt voor kerkdiensten, maar ook voor cd-opnamen, huwelijken, muziekuitvoeringen en tentoonstellingen. Oranje-spits Donyell Malen bracht er zijn jeugd door.

ommetje nov 2019 - nicolaaskerk ommetje nov 2019 - westerkliefroute // ommetje_nov_2019_010.jpg (59 K)

De Nicolaaskerk in Westerland.

Volgens hen die hem kennen een fijne, rustige jongen en dat moet ook te maken hebben met de omgeving waarin hij is opgegroeid. Want het is heerlijk in Westerland, waar het landschap glooit doordat het dorp is gebouwd op en tegen de stuwwallen die zijn overgebleven na de voorlaatste ijstijd.

Westerkliefroute 9.7 km

10 km. 90% verhard. Honden aangelijnd toegestaan. U start bij de parkeerplaats van het Lutjestrand, Lutjeweg 2a, Westerland. Je begint bij 13 en loopt vervolgens via 31-11-72-12-70-71--7-8-16-10-16-15-14 terug naar 13. De route is geheel met gele pijlen gemarkeerd. Horeca bij Texaco-station in Hippolytushoef en in het seizoen bij het Lutjestrand.

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 94581 in.
  • 9.82 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Westerland

Naar
Startpunt Westerland

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt westerland

0.93 km
    1.51 km
      1.33 km
        1.13 km
        0.15 km
          1.18 km
            0.29 km
              0.2 km
                1.18 km

                Startpunt de haukes

                0.13 km

                Startpunt de haukes

                0.13 km
                0.34 km
                  0.56 km

                    Startpunt westerland

                    0.75 km