Spring naar inhoud

Hilversum is meer dan alleen een Mediastad

Onverhard pad (deels)

Beoordeel deze route

Monumentaal Groenroute (5.21 km)

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

Startpunt Hilversum Kerkbrink

Dit keer hebben we voor het gemak gekozen en parkeren we in parkeergarage de Gooische Brink. Als je de parkeergarage uitloopt, sta je gelijk op de Brink waar de wandeling start.

image

- Museum Hilversum, waar op het moment foto’s worden getoond van de Zilveren Camera. -

We maken wat foto’s van het Museum Hilversum. Momenteel is hier een tentoonstelling van de Zilveren Camera; de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Winnaar van de Zilveren Camera 2021 is de foto waarop minister Kajsa Ollongren het Binnenhof verlaat na een positieve corona test. Deze en 225 andere bekroonde beelden zijn t/m 3 april 2022 in het museum te zien. 

Het is een klein maar leuk museum. Wij zijn er al meerdere keren binnen geweest, maar dit keer slaan we het over. Naast het museum staat de Grote Kerk. Ook deze is prachtig en moet op de foto.

image
- De Grote Kerk. -

Als we klaar zijn met foto’s maken, lopen we naar de weg en slaan we linksaf. Dit stuk vinden wij het minst mooie gedeelte van de wandeling, maar dan hebben we dat maar gelijk gehad.

image

- Toch zijn het best mooie pandjes. -

De Oude Haven

Gelukkig mogen we na een tijdje naar rechts het park De Oude Haven in. Sinds maart 2002 is dit gebied, dat vroeger een haven was, een stadspark. In het begin van het park, is een skate gedeelte en een sportveld voor allerlei sporten. Er wordt fanatiek gesport, maar als je een klein stukje verder loopt is het park heerlijk rustig.

image

-Vlonder aan het water. -

Het wandelpad langs het water vormt de verbinding tussen nieuwe en historische plekken. Vroeger was dit het jaagpad waar de paarden de trekschuiten voorttrokken.

image

- Een fijn park om in te wandelen. -

Op de hellingen rond het water is in het verleden spontaan bos ontstaan. In de begroeiing zijn zo’n achtenveertig soorten bomen en struiken aangetroffen en dat vinden ook vogels fijn. We worden getrakteerd op een fluitconcert van de vele vogeltjes in het park.

We volgen het water en wandelen richting een brug. Via een roosterpad kun je onder de brug door lopen, maar de route gaat rechtsaf. Natuurlijk neemt Adriaan even een kijkje voorbij de brug, maar daarna doen we braaf wat de route ons voorschrijft. We lopen het park uit en nemen gelijk een scherpe bocht naar rechts.

image

- Je kunt verder lopen via dit pad, maar wij volgen de pijlen.- 

Boombergpark

Park De Oude Haven is nu aan onze rechterhand en wij lopen door straten met mooie huizen en tuinen. Wij doen de wandeling precies tussen de twee stormen Eunice en Franklin in en dat is te merken. Overal horen we geluiden van een kettingzaag en we zien veel bomen die zijn omgewaaid.

image

- Er is een deel van deze boom omgewaaid. -

Na een klein stukje wandelen komen we door Het Boombergpark. Boomberg verwijst naar één van de heuvels van het glooiende Gooise landschap waarop Hilversum is gebouwd.

Er ligt een deel van een boom op het pad, waar we overheen moeten stappen. Een paar boomklevers vermaken zich in het stuk van de boom dat nog overeind staat. Ze lijken een beetje paniekerig, maar misschien verbeelden we dat ons maar.

image
- Deze boom is op een tennisbaan gevallen. -


Op "bezoek" bij Talpa Network

Aan het einde van het park zien we een mooi gebouw. We moeten eigenlijk de weg oversteken om de wandeling te vervolgen door het Corversbos, maar wij willen wel een foto van de mooie villa en het bedrijfspand, dus wijken we af van de route. Er staat een bordje bij dat de panden van Talpa zijn. Wij zouden daar best even binnen willen kijken.

image

- Een prachtige villa met daarachter een bedrijfspand. Dat vroeger van de NCRV was. -

We lopen weer terug naar de route en laten ons alleen nog afleiden door een bosje krokussen die de storm hebben overleefd. Het ruikt op deze plek ook erg lekker naar kerstboom. Dat komt omdat er zoveel dennentakken (of is het van een spar) op de grond liggen.

image

- Gelukkig hebben de krokussen de storm overleefd. -

Het Corversbos

Eindelijk steken we de weg over en lopen het Corversbos in. Vorig jaar augustus deden we hier nog een ommetje, toen combineerden we het Corversbos met Landgoed Gooilust; het landgoed waar het Corversbos ooit onderdeel van was. Tegenwoordig vormt Natuurmonumenten het bos geleidelijk om tot loofbos.

Tijdens deze wandeling lopen we niet zo ver het bos in. Bij knooppunt 73 moeten we naar rechts langs de Bijenschans. 

image
- De Bijenschans. -

Al meer dan 70 jaar bestaat de Bijenschans in het Corversbos. Dit is de hoofdlocatie van Imkervereniging Hilversum en Wijdemeren. Voor wie geïnteresseerd is in bijen: De vereniging organiseert ook cursussen in Bijenhouden! We maken wat foto’s en lopen weer verder.

image
- De ingang van de Bijenschans. - 

Voordat we het weten wandelen we het bos weer uit. Dit keer lopen we onder de weg door via een tunneltje. We komen langs de Schutterweg en langs het A. Roland Holst College. In de middenberm is een grasveld met een kunstwerk, maar er wordt gewerkt aan het riool waardoor dit een iets minder mooi stukje is. We lopen nog wel langs een grappig gebouw. Het is van het Zuiderkruis Hilversum; een padvinders organisatie.

image
- Wat een grappig gebouwtje. -

Botanische tuinen pinetum Blijdenstein en Costerustuin

Gelukkig mogen we rechts afslaan bij de Van der Lindenlaan. We lopen langs botanische tuin Pinetum Blijdenstein. Het Pinetum is gespecialiseerd in coniferen. Daarnaast groeien er cycadeeën, ephedra's en rododendrons. 

In de kassen staan tropische planten. Het Pinetum is onderdeel van de Nationale Plantencollectie en vormt een van de belangrijke coniferen collecties in de wereld.

image
- Er staan vast ook wel wat krokussen in het Pinetum. -

Het Pinetum is dicht vanwege de storm. Het hek staat open en ik gluur even naar binnen. Wat een prachtige tuin en wat jammer dat we deze vandaag niet kunnen bezoeken. De tuin is doordeweeks open van 9:00 tot 16:30 uur en in het weekend van 12:00 tot 16:30 uur. De toegang is € 3 euro per persoon. Voor meer info verwijs ik je naar de website van de tuin. 

Er is ook een fiets/wandelroute van 10 kilometer uitgezet. “Langs zeven tuinen in ’t Gooi” staat er op een bordje. Dat wordt een lange wandeling als je van tuin naar tuin loopt en ook in de tuin nog kilometers maakt.

image
- De Costerustuin staat nu nog vol met bordjes. -

Een stukje verderop komen we langs nog een tuin en gelukkig is deze wel open. De toegang voor de Costerustuin is gratis. Er groeit nu natuurlijk nog niet zoveel, maar het is er prachtig. Een oase van rust in de stad. Het staat er vol met krokussen, sneeuwklokjes en bordjes. Er moet nog heel wat uit de grond komen.

Het Boombergpark en het Rosarium

We lopen langs straten met prachtige huizen, om vervolgens weer in het Boombergpark uit te komen. Ook dit deel van het park is prachtig. Met een mooie laan met hoge bomen.

image

- Het Boombergpark. -

Als we het park uitlopen en de weg oversteken zien we het Rosarium. Hier staat het in het seizoen vol met allerlei soorten rozen. We lopen even door het toegangspoortje om een foto te maken. Er bloeit nu natuurlijk nog niks, maar van juni t/m september zal het er vast heel mooi uitzien. 

image
- De perken zijn nu nog leeg. -

Dit gedeelte van de Boombergwijk staat vol met prachtige villa’s. We hebben ze niet allemaal op de foto gezet, maar stuk voor stuk zijn het plaatjes.

image

- ​​Eén van de vele mooie villa’s. -

Stadstuin de Hof

Als we de Peerlkamplaan uitlopen komen we uit op de PC. Hooftweg. Daar is het even zoeken naar de groene pijl. Hij blijkt geheel achter de bladeren te zijn verdwenen. Gelukkig hebben we de app er zo bij gepakt en weten we de weg. Aan jullie verklappen we het alvast; je moet hier naar links. Vervolgens slaan we rechtsaf een voetpad in. 

Als we dan weer rechts afslaan komen we door een poort van stadstuin de Hof. Dit is de voormalige begraafplaats “Gedenkt te sterven”; een van de eerste begraafplaatsen van Nederland.

image

- De poort (uitgang) van de Stadstuin. -

Op 24 januari 1995 werd Gedenkt te Sterven tot gemeentelijk monument verklaard. Met steun van de Rotary werd de begraafplaats opgeknapt en in 1996 heropend. Stichting De Hof is nu verantwoordelijk voor de begraafplaats. De meeste graven zijn nu geruimd, maar er liggen nog veel grafstenen en er zijn enkele monumenten.

image

- Gedicht. -

Na dit laatste park is het nog maar een klein stukje wandelen terug naar de parkeergarage of de Kerkbrink. Wij besluiten hier nog gezellig even na te praten en te lunchen bij restaurant Roast.

image

- Nog zo'n mooie villa. -


Extra info

Afstand: 5.21 km

Link naar de route:

Monumentaal Groenroute

Wij parkeerden in de Parkeergarage Gooische Brink , Brinkweg 19, 1211 RN Hilversum. In Hilversum is het overal betaald parkeren. Je volgt vanaf de parkeerplaats de groene pijlen. Je komt langs de volgende knooppunten: 88, 89. 86, 73, 89 en weer terug naar 88.

Meer wandelen in Noord-Holland

www.wandelnetwerknoordholland.nl

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 169533 in.
  • 5.21 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Hilversum Kerkbrink

Naar
Startpunt Hilversum Kerkbrink

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt hilversum kerkbrink

0.16 km
    0.44 km
      2.18 km
      2.27 km

      Startpunt hilversum kerkbrink

      0.16 km