IJmuiden: rauw aan zee

Onverhard pad (deels)
Combinatie groene en gele route vanaf startpunt IJmuiden aan Zee door Westphil Wandelt.

Afstand: 6.2 km volgens de tracker van Westphil Wandelt en dus iets langer dan het routesysteem aangeeft.

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt.

De boulevard

Het start- en het eindpunt van deze route is vlakbij zee, dus rijden wij zo ver mogelijk het parkeerterrein op. Het terrein is enorm. Als we verder waren geparkeerd, had je wel twee kilometer bij de afstand op kunnen tellen. Wij wandelen de route met de klok mee. Het is even zoeken naar de pijlen, maar ze staan er echt. Het eerste stuk moeten we over de boulevard, maar dat klinkt mooier dan het is. Wij doen al gelijk eigenwijs en lopen naar de overkant een trappetje af langs de jachthaven Marina Seaport. Heerlijk bootjes kijken.

image

- Een mooi gezicht al die bootjes. -

Aan het einde van de jachthaven is weer een trapje omhoog.Vanaf daar steken we de weg over om de route te vervolgen richting de Lage Vuurtoren.


Het Kwelderpad

Aan het einde van de boulevard, volgen we de gele pijlen naar links een trappetje op en vervolgens naar rechts over het Kwelderpad. Wij verbazen ons over de breedte van het pad. Hier is ruimte genoeg dat zie je aan alles. Vanaf het pad hebben we uitzicht op de IJmondhaven aan de ene kant en de duinen aan de andere kant.

image

- Het Kwelderpad, als je achterom kijkt. -

We verlaten het pad om vervolgens op de Zeehavenweg onze route te vervolgen. Bij wandelkeuzepunt 92 staan we even raar te kijken. Er staat een pijl rechtsaf en een pijl rechtdoor. Wij kiezen eerst voor rechtdoor om het rondje rond de vuurtoren te lopen. Zo te zien is er rechtsaf niks.


Gedenknaald met uitzicht

We komen langs een schelpenpad met een pijl richting Brasserie & Restaurant De IJmond, omdat we liever niet over de weg lopen volgen we dit paadje naar boven. We komen langs een gedenknaald, die in 1923 opgericht is ter nagedachtenis aan Justus Dirks. Hij was hoofdingenieur van het Departement van Waterstaat en heeft de technische leiding gehad over het graven van het Noordzeekanaal.

image

- De gedenknaald met daarachter de IJmondhaven. -

De Lage vuurtoren

Al van verre zien we de vuurtoren. Dat lage valt best mee. De toren heeft een hoogte van 24 meter en vormt samen met de hoge vuurtoren van IJmuiden een lichtenlijn die de IJgeul en de ingang van de haven markeert. De toren telt vijf verdiepingen en 88 treden.

De vuurtoren was identiek aan de gelijktijdig gebouwde hoge vuurtoren van IJmuiden. In 1909 zijn echter de bovenste drie verdiepingen en het lichthuis verwijderd en verhuist naar Vlieland. Daar vormen de verdiepingen zelfstandig de vuurtoren van Vlieland.

image

- De Lage vuurtoren. -

Het Forteiland

Vanaf dit punt hebben we ook uitzicht op het Forteiland. Wij bezochten deze op 1 juli al. Het is het mooiste en het grootste fort dat we ooit gezien hebben. Echt een aanrader om een keer te bezoeken. Dat kan één keer per maand op een van de publieksdagen.

image

- Aan de overkant ligt het Forteneiland met daarachter de Hoogovens. -

Het fort is een onderdeel van De Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed. De stelling is rond 1889 aangelegd om Amsterdam te verdedigen. Tegenwoordig vinden er evenementen plaats: teambuildings, bedrijfsuitjes, publieksdagen, vergaderingen, conferenties, festivals, trainingsdagen en programma’s op maat.

We lopen een rondje door een leuk steegje en langs oude huizen en maken foto’s van het uitzicht. Verderop spotten we de hoge vuurtoren.

image

- Daar zien we de hoge vuurtoren. -

We wandelen terug langs de andere kant dan dat we gekomen zijn en komen weer uit bij wandelkeuzepunt 93. We lopen nu een klein stukje langs dezelfde weg als op de heenweg tot aan wandelkeuzepunt 92. Daar zien we nu dat er wel degelijk een pad is dat linksaf gaat. Langs een hek aan de ene kant en aan de andere kant de duinen.

Het Bunker Museum

Rondom IJmuiden zijn in de 2e Wereldoorlog veel bunkers aangelegd door de Duitsers. Van de omvangrijke verdedigingslinie rondom IJmuiden zijn enkele exemplaren vrij te bezoeken, maar je kunt ook het verderop gelegen bunkermuseum bezoeken en eventueel een wandeling maken met een gids.

image

- Er voert een smal pad langs de bunkers. -

Het Bunker Museum is gevestigd in manschappenbunkers die behoren tot de Marine Kustbatterij Heerenduin, een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog. Het Bunker Museum is elke eerste en derde zondag van april t/m september en de eerste zondag van oktober geopend van 11:00 tot 16:00 uur. In de weekenden en op avonden is er de bunkerwandeling, waarbij je met een ervaren gids vele bunkers bezoekt. De tocht voert zowel boven als ondergronds.

image

- Nog meer onderdelen van het bunkermuseum. -

De bunkerroute

We komen uit bij wandelkeuzepunt 58 aan de Badweg. Vanuit daar willen we de groene pijlen volgen. Die staan daar echter niet, maar als je de rode pijl naar rechts volgt, loopt je richting wandelkeuzepunt 59 en kun je vanaf daar de groene pijlen volgen. We steken de weg over. Daar begint de bunkerroute.

image

- Een prachtig pad in de duinen langs meerdere bunkers. -

De bijzondere Bunkerroute brengt je langs allerlei indrukwekkende bunkers. Langs de route zijn bordjes met QR-codes geplaatst die je kunt scannen met de smartphone. Elke

QR-code geeft geschiedkundige informatie over de bunkers langs het pad.

image

- Eén van de vele bunkers. -

Eindelijk natuur

Eenmaal voorbij de bunkers komen we langs een prachtig duinlandschap waar we af en toe zicht hebben op zee en het Kennemermeer. De robuuste haven, vuurtoren, de industrie en de bunkers zijn prachtig, maar hier houden we toch het meest van.

image

- Altijd genieten van een duinlandschap. -

Wat een fantastische afwisselende wandeling is dit en wat valt er veel te zien. We vervolgen onze weg door de duinen net voorbij IJmuiderslag. Daar slaan we rechtsaf richting zee.


Een steile afdaling

Voordat we naar zee gaan, moeten we een steile weg naar beneden lopen. Voor ons wandelen mensen op teenslippers. Ze huppelen nog net niet langs ons. Zij lopen hier vaker en zijn het gewend. Ik heb het gevoel dat ik bij elke stap naar beneden kan vallen en loop stapje voor stapje naar beneden.

image

- Hier kun je het niet zo goed zien, maar de weg naar beneden is erg steil. -

Gelukkig lukt het zonder te vallen beneden aan te komen. Daar treffen we een uniek kustgebied dat buitenlands aandoet.


image
- Vroeger leefde men o.a. van de walvisvaart. -


Het strand

We komen aan op het strand van IJmuiden. Dit is het enige strand dat steeds breder wordt. Na het verlengen van de pier begin jaren zestig ontstond deze grote strandvlakte, die elk jaar een beetje groeit. Het strand is zo ingericht dat alle groepen bezoekers er hun plek kunnen vinden.


image
Alle ruimte voor blowcarts, maar ook voor wandelaars en zonaanbidders. -

Als je de route wil vervolgen over het strand kan dat, maar wij gaan braaf bij de eerste opgang de duinen weer in; ook omdat de zee zo ver weg is.

We lopen langs Hightide Surf & Food en Beach Inn, waar je eventueel iets kunt drinken of eten. Wij lopen door, want wij willen ergens anders lunchen.

image

- De strandhuisjes staan hier in meerdere rijen langs de duinen. -

Terug door de duinen

Het is even opletten, hoe we nu verder moeten, maar we vinden de pijl bij de fietsenstalling. We ontdekken niet alleen de pijl, maar ook een paar prachtige paarse zeedistels. Natuurlijk maken we daar foto’s van. De lunch wordt steeds later en de plannen om ook de pier te bezoeken bewaren we voor de volgende keer.

image

- We treffen hier ook nog een hommel op de paarse zeedistel. -

We vervolgen de route. Ook aan deze kant is het prachtig in de duinen. Soms moeten we een pad oversteken en dan is het weer even zoeken naar de pijlen. Ze staan er, maar wat bedolven onder het zand.

image

- Eén van de strandopgangen. -

Af en toe vangen we een glimp op van het grote duinmeer waar we omheen lopen. Als je foto’s wil maken van het meer, doe dat dan aan de andere kant bij de bunkers, dan is het uitzicht erachter mooier.

Voordat we het weten zijn we weer terug bij het parkeerterrein, maar we nemen nog geen afscheid van IJmuiden.


Heerlijke vers gevangen vis

Als je in IJmuiden bent moet je vis eten. Dus rijden we naar “De Dolfijn de Boerenroker” aan de Halkade 25. Je kunt hier gratis parkeren. Heerlijk vis eten, foto’s maken van de IJMUIDEN-letters en een kijkje nemen in de prachtige vissershaven.

Wij eten gebakken garnalen; heerlijk! Thuis gemaakt lusten we ze nu niet meer. Weet waar je aan begint!

image

- Te leuk om over te slaan. -

image

- In de vissershaven liggen de prachtigste boten. -

Extra info

image

- Nog eentje dan langs het mooie bunkerpad. -

Afstand: 6,2 km (volgens de tracker van Westphil Wandelt)

Route: Combinatie groene en gele route vanaf startpunt IJmuiden aan Zee.

Wij parkeerden op de grote parkeerplaats bij IJmuiden aan Zee. Dit is betaald parkeren.

Je volgt vanaf de parkeerplaats de gele pijlen rechtdoor richting zee en dan naar rechts over de boulevard. Je komt langs de volgende wandelkeuzepunten: 53, 92, 93, 93, 92, 58. Bij 58 sla je rechtsaf naar 59 vanaf daar volg je de groene pijlen en de wandelkeuzepunten: 56, 47 en 54. Net voorbij IJmuiderslag ga je het strand op en bij de eerstvolgende opgang er weer af. Vervolgens volg je de groene/gele pijlen terug naar 53.

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 178009 in.
 • 5.99 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt ijmuiden aan zee

1.05 km
  0.25 km
   0.85 km
    0.25 km
     0.21 km
     0.2 km
      1.13 km
      0.78 km
      1.03 km

      Startpunt ijmuiden aan zee

      0.26 km