In het Diemerbos is de stad dichtbij

Onverhard pad (deels)

In het Diemerbos wandel je op de rand van stad en buitengebied. Je komt door het bos, maar ook door de Bijlmer en Diemen waar flink wordt gebouwd. Ondanks dat er zoveel mensen die wonen, ervaar je er rust en lijkt de natuur er enorm te gedijen.


ommetje jun 2019 - diemerbos // ommetje_jun_2019_001.jpg (34 K)ommetje jun 2019 - veeneikbrug // ommetje_jun_2019_002.jpg (43 K)

Het groene Diemerbos met de hoogbouw van de Bijlmer; De Veeneikbrug verbindt het Diemerbos met de Bijlmerweide.

Het wandelnetwerk Noord-Holland breidt zich steeds meer uit over de provincie. Vanaf deze maand liggen er namelijk ook wandelnetknooppunten in het Amstelland, 't Gooi en de Vechtstreek en daarom reed ik naar Diemen, waar een prachtig ommetje ligt door het Diemerbos, de Bijlmerweide en het PEN-bos.

Grenzend aan industrieterrein Sniep ligt het Diemerbos dat wordt doorsneden door de A9. Het bos vormt samen met de Bijlmerweide, het PEN-bos en de Gaasperplas een lint van natuurgebieden aan de zuidoostkant van Amsterdam. Ook zijn er verbindingen met natuurgebieden aan de oevers van het IJmeer, het Diemerpark en de Diemer Vijfhoek.

Je wandelt er op de grens van Diemen en Amsterdam- Zuidoost. Daar waar gewoond wordt dus en het bos is dan ook ingericht op recreatie. Je vindt er bijvoorbeeld picknickplekken, mooie waterpartijen met her en der wat zwerfkeien om naar de overkant te lopen, een speelbos voor kinderen, een voetbalveld en een grote ligweide. De verharde wandelpaden zijn ook geschikt voor rolstoelers, rollators, skaters en wandelwagens.

Via de Veeneikbrug, een fraaie wandel- en fietsbrug over de Gaasp, steek ik over naar De Bijlmerweide, waar ook de langeafstandswandelpaden Trekvogelpad en Floris V-pad doorheen trekken. Onderweg veel hondenmensen en trimmers, maar ook paardenweiden, wat toch een echt vrouwending is.

Als we een manege passeren, horen we een paar meiden liefkozend "Kijk hem nou staan" zeggen over een hengst die nieuwsgierig geworden alleen maar mij staat te kijken, wat de dames heel bijzonder vinden. Vrouwen komen van Venus, mannen van Mars.

ommetje jun 2019 - bijlmer // ommetje_jun_2019_003.jpg (31 K)ommetje jun 2019 - woningnood // ommetje_jun_2019_004.jpg (30 K)ommetje jun 2019 - station Diemen-Zuid // ommetje_jun_2019_005.jpg (35 K)

Als je Geldershoofd bent gepasseerd, wandel je de Bijlmer binnen;Overal in Zuidoost wordt gewerkt aan de woningnood;Je kunt ook bij station Diemen-Zuid de wandeling beginnen.

Even verderop ga ik even lekker een onverhard pad op dat om voor mij onverklaarbare manier 'Kunstuiting' heet, waar konijntjes wegschieten in de struiken waarna ik een, tegen de snelweg geklemd, volkstuinencomplex passeer waar de enge regeltjeswoede die op vele volkstuinen heerst gelukkig nog ver weg is. Gewoon een lekkere rommel, maar wel een smakelijke, onbespoten hap van schone grond.

De Bijlmerweide is aangelegd in de jaren zeventig toen ook de laagbouwwijken Kantershof en Geerdinkhof werden opgeleverd.

Als ik langs de flat Geldershoofd ben gekomen, wandel ik een fraaie nieuwbouwwijk in. Als er ergens wordt gewerkt om de woningnood aan te pakken, is het Diemen en Zuidoost. Werkelijk overal waar ik loop, zijn bouwplaatsen waar woningen uit de grond worden gestampt. Zoals in de hoek waar ook de hogeschool InHolland is gevestigd en de straten namen hebben gekregen van Nederlandse kunstenaars uit het recente verleden, zoals Carel Willink en Charley Toorop. Via het Bergwijkpark komen we bij de Campus van Diemen, waar honderden (internationale) studenten huisvesting hebben gevonden. Prima plekje, want met de metro ben je vanaf Station Diemen-Zuid zo in hartje Amsterdam.

Ik wandel de woonwijk Holland Park binnen, waar fraaie woningen staan en de bomen volhangen met vogelhuisjes.

En daar wordt volop van geprofiteerd door onze gevederde vrienden. Toen ik kortgeleden in de uitgestrekte bossen van de Harz in Duitsland wandelde, heb ik in een week niet zoveel vogelgeluiden gehoord als hier op een dag. Bij de oude begraafplaats Rustoord sla ik af en volg de Weespertrekvaart richting het oude Diemen. Rustoord is de eerste particuliere buitenbegraafplaats van Amsterdam die in 1791 in gebruik werd genomen. De doden kwamen toen nog via het water naar de dodenakker met een speciaal rouwjacht. Op de begraafplaats is plaats voor doden van alle gezinten, er is zelfs een hoekje voor dieren en ook het Broederschapsgraf van de Hells Angels. Via de Diemerbrug loop ik het oude Diemen binnen. Zelfs Rembrandt vereeuwigde het dorpje diverse keren in etsen en tekeningen. Na de aanleg van de Muidertrekvaart en Weespertrekvaart in 1638 en 1640 verplaatste het centrum van de gemeente zich naar de Diemerbrug en de huidige Hartveldseweg.

ommetje jun 2019 - fraai meer // ommetje_jun_2019_006.jpg (25 K)ommetje jun 2019 - moeraspoel // ommetje_jun_2019_007.jpg (43 K)ommetje jun 2019 - rust en groen // ommetje_jun_2019_008.jpg (34 K)

Vlak voor het Penbos een fraai meertje dat een uitloper is van de Diem; In het Penbos mooie moeraspoeltjes;Rust en groen op een steenworp van de drukke stad.

De route gaat verder langs de Muiderstraatweg naar de volgende nieuwbouwwijk De Sniep. Ook hier weer nieuwe ruimte voor tientallen gezinnen in een wijk die grenst aan een fraai, beschermd natuurgebied dat ik via een Sportlaan genoemd pad rond. Het grindpad brengt me naar een meertje dat een uitloper is van de Diem, waarnaar het dorp is vernoemd. Het vormde in de middeleeuwen een verbinding tussen de Bijlmermeer, Gaasp en de Zuiderzee. Diemen wordt al in 1033 vermeld en is daarmee twee eeuwen ouder dan Amsterdam, en nog altijd een zelfstandige gemeente. Via het Penbos dat is gelegen in een moerasgebied loop ik een aantal dames tegemoet die op zoek zijn naar planten als dotterbloem en koekoeksbloemen. Met een beetje geluk zie je hier lepelaars, ringslangen (ongevaarlijk!) en hoor je de karekiet en rietzanger. Ongelofelijk toch dat je nog zoveel natuur en rust kunt vinden in een gebied waar zoveel mensen wonen.

Groene route. (9 km)

Honden aangelijnd toegestaan. 80% verhard. Horeca onderweg op de Campus van Diemen en in de buurt van het Penbos bij McDonalds en een Subway in het Esso tankstation.

U kunt met de auto rijden naar parkeerplaats Stammerhove 1, Diemen, maar kan ook met OV reizen naar Station Diemen Zuid (loop het station verlatend naar links en pik de route op bij 74 en volg de nummers vanuit die volgorde) of reis met bus 328 of 66 vanaf station Bijlmer en wandel naar de parkeerplaats Stammerhove 1 (Esso tankstation in de rug). Start bij 51 en wandel vervolgens via 52-53-49-71-73-74-75-76-62-79-72-57- 54 terug naar 51.

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 95855 in.
 • 9.22 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt diemerbos

0.06 km
0.48 km
0.34 km
  1.02 km

  Startpunt station diemen-zuid

  2.43 km

  Startpunt station diemen-zuid

  0.12 km
  1.08 km
  0.48 km
   0.11 km
    0.48 km
     0.79 km
      0.74 km
      0.65 km

      Startpunt diemerbos

      0.58 km