Spring naar inhoud

Langs het Muiderslot

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Beoordeel deze route

Muiderberg en Muiden moet je een keer gezien hebben! In Muiderberg begin je op de mooie Brink, Muiden heeft een supergezellige jachthaven, je passeert het Muiderslot en keert terug langs de voormalige Zuiderzeekust.

Tekst en foto’s Joop Duijs

Waarom ben ik hier nog nooit eerder geweest? vraag ik me verbaasd af als ik over de Brink van Muiderberg rijd. Wat een prachtig stukje Noord-Holland weer! Met eeuwenoude beuken en eiken, waar eekhoorntjes rond dribbelen, bosuilen 's nachts vanuit de bomen op jacht gaan en in de muziektent regelmatig concerten worden gegeven.

Tot de 18e eeuw lieten boeren hier hun vee grazen, maar vanaf toen lieten rijke Amsterdamse kooplieden rond de meent een aantal buitenplaatsen bouwen en creeerden er de huidige Brink.

ommetje jul 2019 - muiderslot // ommetje_jul_2019_002.jpg (53 K)ommetje jul 2019 - muiderbergroute // ommetje_jul_2019_003.jpg (52 K)

Het Muiderslot pronkt al eeuwen aan de voormalige Zuiderzee; De Muiderbergroute start tegenover Hotel Het Rechthuis.

Begin vorige eeuw kwam Muiderberg ook in trek als badplaats, wat mede kwam door de aanleg van de tramlijn tussen Amsterdam en 't Gooi. Bij mooi weer bracht de stoomverbinding, die ook wel de Gooise Moordenaar werd genoemd vanwege het groot aantal slachtoffers dat de tram maakte, duizenden zonaanbidders naar Muiderberg dat nu een forensendorp is.

ommetje jul 2019 - begraafplaats // ommetje_jul_2019_004.jpg (54 K)ommetje jul 2019 - gehoord voelen // ommetje_jul_2019_005.jpg (81 K)

De Joodse begraafplaats in Muiderberg; Dat krijg je als mensen zich niet gehoord voelen...

Waar eens de tramlijn lag - de lijn werd in 1945 gesloten - ligt nu een fietspad waarover we richting de Hakkelaarsbrug wandelen. Vrijwel gelijk passeren we de Israelitische begraafplaats, die eigendom is van de Joodse Gemeente Amsterdam. De grond werd in 1642 aangekocht door Hoogduitse Joden. De eerste eeuwen werden de overledenen nog per trekschuit over de Muidertrekvaart vervoerd naar de grootste Joodse begraafplaats van ons land.

Verderop passeren we meerdere betonnen bunkers en kazematten die vlak voor de Tweede Wereldoorlog zijn aangelegd.

Tegenover Hippisch Centrum Muiderberg ligt een rode tegel om aan te geven dat Floris V - over hem verderop meer - hier zou zijn vermoord.

Aangekomen bij de brug zien we dat we de Vrije Republiek Hakkelaarsbrug betreden. In 2017 riepen de bewoners van het buurtschap de republiek uit omdat men zich continu genegeerd voelde door het gemeentebestuur.

ommetje jul 2019 - spoorbrug a1 // ommetje_jul_2019_006.jpg (47 K)ommetje jul 2019 - entree naardermeer // ommetje_jul_2019_007.jpg (56 K)

De wandeling gaat vlak langs de spoorbrug over de A1; De entree van natuurgebied Het Naardermeer.

Het buurtschap heeft dan ook enorm te lijden gehad van de werkzaamheden voor de verbreding van de A1 en A6 en de bouw van de spoorbrug. Men maakte voor alle buurtbewoners een eigen paspoort, postzegels, vlag en geld (de Hakkelaar) en de ludieke actie had gelukkig resultaat want de bewoners voelen zich inmiddels wel gesteund door de overheid.

Voorbij het buurtschap gaan we via een vers aangelegd viaduct over een van de drukste snelwegen van Nederland, de A1 en komen daarbij vlak langs de fraaie spoorbrug die je gerust weer zo'n fraai stukje Hollands Glorie kunt noemen. Aan de overkant gekomen klimmen we over een hek het Naardermeer in.

Het natuurgebied werd mede door toedoen van Jac Thijsse en Natuurmonumenten uit de klauwen gered van de gemeente Amsterdam dat er een vuilnisbelt van wilde maken.

Onvoorstelbaar hoe stil het hier is, terwijl je echt op maar een paar honderd meter van de A1 loopt waar het autoverkeer dag en nacht voortraast. Een fraaie grasdijk brengt ons naar Muiden waar we zien dat de snelweg onder de Vecht doorgaat.

ommetje jul 2019 - jachthaven muiden // ommetje_jul_2019_008.jpg (70 K)ommetje jul 2019 - raadhuis // ommetje_jul_2019_009.jpg (64 K)

De jachthaven van Muiden; Het voormalige raadhuis van Muiden.

Logisch want Muiden is een belangrijke (jacht)haven. Het kreeg liefst twee keer stadsrechten. In 1122 van keizer Hendrik V en 1296 ook nog eens van Floris V, die in datzelfde jaar werd vermoord in Muiderberg. Hij liet in Muiden rond 1285 het Muiderslot bouwen dat na zijn dood werd verwoest, maar in 1370 herbouwd.

Later gaf P.C. Hooft het kasteel het rijke aanzien van de Hollandse renaissance. Ook o.a. Constantijn Huygens, Joost van den Vondel, Hugo de Groot en Casper Barlaeus bezochten regelmatig het kasteel, dat in 1878 als Rijksmuseum in gebruik werd genomen.

Muiden was, liggend aan de monding van de Vecht, strategisch heel belangrijk voor Utrecht als verbinding met de Zuiderzee.

Daarom werd de Groote Zeesluis aangelegd die in 1674 klaar kwam.

ommetje jul 2019 - dijkhuis // ommetje_jul_2019_010.jpg (82 K)ommetje jul 2019 - muiderstrand // ommetje_jul_2019_011.jpg (35 K)

Fraai dijkhuis langs het water op weg naar Muiderberg; Het Muiderstrand is een eldorado voor (kite)surfers.

Het was niet alleen een schutsluis voor de scheepvaart, het verdedigde ook het land tegen de Zuiderzee en het had een militaire functie, omdat Muiden deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie.

Na de aanleg van de Afsluitdijk wordt de sluis voornamelijk nog gebruikt door de pleziervaart en dat geeft vele Muidense terrasbezoekers minstens zoveel plezier bij het zien van de chaos bij het in- en uitvaren van de sluis.

We wandelen langs het voormalige Raadhuis, de Nicolaaskerk en Florishaven, het voormalige Zusterhuis, waar nonnen die onderwijs gaven woonden. Als we de Vestinggracht zijn overgestoken, wandelen we over de grasdijk terug naar Muiderberg. Vanaf de dijk heb je een fantastisch uitzicht op het Muiderslot, nog steeds een geliefd doel van schoolreisjes.

Verderop hebben we ook een fraai doorkijkje naar het nog steeds groeiende Almere. Na ongeveer vier kilometer arriveren we weer in Muiderberg waar het water zo ondiep is dat alleen hele kleine zeil- en motorboten er kunnen varen.

ommetje jul 2019 - kerk aan zee // ommetje_jul_2019_012.jpg (60 K)ommetje jul 2019 - startpunt // ommetje_jul_2019_013.jpg (55 K)

De Kerk aan Zee dateert uit de 14e eeuw.

Daardoor is het wel weer een eldorado voor wind- en kitesurfers. We passeren er de Kerk aan Zee, die dateert uit het midden van de 14e eeuw. Toen stond de kerk, die diverse keren door brand is getroffen, overigens nog niet aan het water.

Doordat de toenmalige Zuiderzee eeuwenlang vrij spel had, werden er in de loop van de tijd honderden meters grond weggeslagen en kwam de kerk aan het water te staan. Vlak achter de kerk staan we weer op de Brink, waar de terrassen inmiddels zijn gevuld met lunchende levensgenieters. Daar is het hier een uitstekende plaats voor.

Muiderbergroute, groen. (10 km)

60% onverhard. Horeca in Muiderberg en Muiden. Honden verboden.

U rijdt naar Googweg 1, Muiderberg en start tegenover Hotel Het Rechthuis bij nummer 50. Wandel naar 51-78-79-13-11-12-18-16-17-59-58-57 terug naar 50 (groene route). Print, omdat nog niet alle paaltjes met nummerverwijzingen zijn neergezet, de kaart uit of scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 80.

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 95766 in.
  • 10.24 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Muiderberg

Naar
Startpunt Muiderberg

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt muiderberg

0.05 km
    1.72 km
    2.13 km
    0.46 km
      0.3 km
        0.07 km
          0.33 km
            0.14 km
              0.08 km
                4.14 km
                0.34 km
                0.18 km

                Startpunt muiderberg

                0.3 km