Lente rond De Gaasperplas (Diemen)

Onverhard pad (deels)

Eens was de Gaasperplas onderdeel van de Floriade 1982. Het park wordt de komende jaren flink op de schop genomen. Nu al is het rond het meer genieten van mooie strandjes en weelderige bosjes. Wandelen langs de groene randen van de stad met aandacht voor cultuur.

Tekst en foto's Joop Duijs

In een interview met de Ierse hersenonderzoeker professor Shane O'Mara las ik dat wandelen goed is voor de hersenen, ontspanning en sociale contacten. Als iemand van dit statuur het zegt, krijgt het natuurlijk nog meer geloofwaardige lading.

Dat het goed is voor hart en lichaam, kortom je fysiek, weet ik uit eigen ervaring, maar niet dat je je hersenen er ook nog mee traint.

O'Mara: "Hersenen moeten hard werken als je loopt. Signalen geven aan je ledematen, de bestemming selecteren en je naar de plaats brengen. Door wandelen leef je langer, heb je minder stress, heb je minder dure zorg nodig en leef je gelukkiger."

Omdat we ook langzamerhand weer aan de lente mogen snuffelen, maakt dat ik met nog meer wanderlust de natuur in trek. Naar die van de Gaasperplas dit keer, ooit ontstaan als onderdeel van de Floriade 1982. Het kostte de gemeente Amsterdam ongeveer 50 miljoen gulden (omgerekend naar huidige maatstaven ongeveer 35 miljoen euro) en werd mede gesponsord door KLM en Martinair, die door de aanschaf van een aantal Boeing 747's en DC10's hoopten zo hun stoelen te vullen op transatlantische vluchten.

ommetje mar 2020 - vrouw ommetje mar 2020 - voormalig planetarium ommetje mar 2020 - kunst uit Florida ommetje mar 2020 - park

Bij de start zie je het voormalige Planetarium; Kunst, geschonken door bewoners uit Florida (VS); Honden en hun baasjes vinden het heerlijk in het park.

Want het zijn dure geintjes, die Floriades. De Wereld Tuinbouw Tentoonstelling die elke tien jaar wordt georganiseerd, leverde de vorige organisator Venlo bijvoorbeeld een verlies op van liefst 9 miljoen en ook Almere dat de Floriade 2022 organiseert, is inmiddels al ver over de eerder geplande schattingen heen.

Maar dat is geen probleem vinden de bestuurders. "Een fantastisch georganiseerde Floriade is immers een investering in de stad."

En in de natuur, want Hoofddorp dat de Floriade van 2002 in huis had, hield er het Haarlemmermeerse Bos aan over, terwijl Amsterdam, dat ook de Floriade van 1972 organiseerde, er twee mooie parken bij kreeg: het Amstelpark en het al eerder genoemde Gaasperplaspark dat rond de gelijknamige, door zandafgraving ontstane recreatieplas is aangelegd.

ommetje mar 2020 - naaktstrand ommetje mar 2020 - bruggetjes ommetje mar 2020 - toiletgebouw ommetje mar 2020 - bomen in bloei

Je kunt ook naakt ontspannen bij de Gaasperplas; Bruggetjes verbinden de diverse oevers; Vrolijk gekleurde toiletgebouwen langs het water; De bomen staan dit jaar al vroeg in bloei.

Het huidige park ontstond nadat na afloop van de Floriade bijna alle toevoegingen waren verwijderd. Zo werd het binnenwerk van het Planetarium verplaatst naar Artis en werd de 76 meter hoge uitkijktoren verplaatst naar het Europapark in Duitsland. Bij het tegenover het metrostation Gaasperplas gelegen Planetarium, dat nu dienst doet als congres- en zalencentrum, start ik het ongeveer 6 kilometer lange ommetje over slingerende verharde paden, grillige oeverlijnen, straks ongetwijfeld weer weelderige begroeiing en langs vele knotwilgen.

Al snel bereik ik de Gaasperplas die ongeveer 35 meter diep is en vooral in trek als recreatiegebied met een jachthaventje en een indoor-speeltuin, terwijl in het water snoek, paling, baars, blankvoorn, snoekbaars, zeelt en rivierkreeft zwemmen. Het is de bedoeling om in 2022 te beginnen met een opknapbeurt van het park. En dat is nodig, want het maakt een wat vermoeide, afgeleefde indruk.

De bereikbaarheid gaat aangepakt worden, de paden die nu na een regenbui vol met water blijven liggen worden verbeterd, de haalbaarheid van een nieuw stadsstrand onderzocht en ook de horeca moet een nieuwe impuls krijgen. Rond de plas is het in deze tijd vooral voor hondenbezitters heerlijk wandelen, maar als het straks beter en warmer weer wordt, is er ook voor de recreant veel te genieten, want ik zie meerdere ligweides en (naakt)strandjes.

Onderweg passeer ik een kunst, geschonken door inwoners van Florida en het uit 1986 daterende 'Venster van het water'. Er is ook een waterspeelplaats voor de kleintjes, een dagkampeerterrein, meerdere barbecueplaatsen en het komende jaar staan er opnieuw diverse muziek- en dancefestivals op stapel.

ommetje mar 2020 - venster van het water ommetje mar 2020 - metro ommetje mar 2020 - startpunt gaasperplas

Het kunstwerk 'Venster van het Water'; Je kunt ook met de metro naar de Gaasperplas reizen.

Daar begint inmiddels wel wat weerstand tegen te ontstaan, want het park ligt geheel ingeklemd tussen de woonwijken Nellestein en Gein, Waternet en de Gaasp. Daar wonen vele mensen, waar je overigens bij het wandelen rond de plas helemaal niets van merkt.

Wat wel opvalt, is de opmerkelijk te noemen nu al in bloei staande natuur. We beleven immers de warmste winter ooit. Daarover kan ik best mijn hersenen pijnigen. Zo train ik toch nog een beetje mijn grijze massa, want het rondje Gaasperplas is zo makkelijk te wandelen dat het geen enkele fysieke of psychische moeite kost.

5,5 km, vrijwel geheel verhard. Honden toegestaan. U rijdt naar Loosdrechtdreef 3, Amsterdam. Loop via de parkeerplaats naar de ingang van metrostation Gaasperplas en start bij 31.

Wandel via 32-96-33-95-96-32 terug naar 31. Het rondje is geheel uitgezet met oranje pijlen. U kunt ook via metrolijn 53 naar metrostation Gaasperplas (eindhalte) reizen. U komt dan uit tegenover het park en kunt gelijk bij paaltje 31 beginnen.

Horeca:

 • Indoorspeeltuin Ballorig, Valburgdreef 1001 Amsterdam-Zuidoost

 • Planetarium Meeting Center, Kromwijkdreef 11, Amsterdam

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 94624 in.
 • 5.38 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt gaasperplas metro

0.24 km
  0.05 km
   0.46 km
   0.05 km

    Startpunt gaasperplas metro

    0.24 km