Spring naar inhoud

Met de app door Bussum

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

Geweldig

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Oranje route vanaf Startpunt De Zandzee

Ik ben helemaal verkikkerd op de App van Wandelnetwerk Noord-Holland. Wat een gemak! Verkeerd lopen is bijna onmogelijk en ondanks de soms, door omstandigheiden, ontbrekende routepaaltjes kan je toch op pad naar plaatsen die je zo graag eens wilt bezoeken.

Tekst en foto's Joop Duijs

Zo was ik nog nooit in Bussum geweest. Blijkt een hartstikke leuk dorp te zijn dat sinds 2016 is gefuseerd met Naarden, Muiderberg en Muiden tot de gemeente Gooise meren. Vroeger gewoon een eenvoudig buurtschapje, omgeven door bos en heide. Nu een rijk dorp, wat vooral werd veroorzaakt door de komst van het station Naarden-Bussum in 1874. Daarmee kwam het geld van met name rijke Amsterdammers, zoals de familie Dreesman (V&D), deze kant op. Net als vele kunstenaars, schrijvers en intellectuelen vestigden zij zich hier vooral vanwege de ongerepte, gezonde natuur.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog herbergde het dorp meer dan duizend Belgische vluchtelingen. Rond die tijd kwamen ook veel werklui en dienstbodes uit met name Friesland naar 't Gooi en vele Joodse vluchtelingen uit Duitsland.

ommetje juli 2020 - heide2 // bussum_2.jpeg (68 K)

Wij starten onze wandelapp op de parkeerplaats van het mooie Sportcentrum De Zandzee en wandelen de Franse Kampheide op. Zo genoemd omdat hier in 1672 drieduizend Franse soldaten van koning Lodewijk XIV gebivakkeerd lagen in een poging de vesting Naarden te veroveren. Nooit gelukt! Machtig mooi wandelen hier in de bossen en over de heidevelden van waar we de watertoren van Bussum zien. Nadat we voor de eerste keer de Franse Kampweg zijn overgestoken, bereiken we al spoedig de achtertuin van Buitenplaats Boekesteyn.

ommetje juli 2020 -  heide // bussum_3.jpeg (93 K)

De voordeur van het landhuis vind je in het iets verder gelegen 's Graveland. Het is rond 1720 gebouwd in opdracht van Nicolaes Sautyn, telg uit een machtige, schatrijke Amsterdamse koopvaardijfamilie. Het landgoed kwam in 1763 in het bezit van Salomon Dedel die er een nieuw huis bouwde en het Landgoed Boekesteyn noemde. Een naam die zou verwijzen naar de vele beuken. Nadat het landgoed nog diverse keren in andere handen is geweest, is het in 1992 door Natuurmonumenten gekocht en verhuurd aan de Nationale Postcode Loterij.

Leuk weetje: het souterrain figureerde ooit als de keuken van Saartje, de huishoudster van de burgemeester in de populaire tv-serie Swiebertje die werd uitgezonden tussen 1955 en 1975.

ommetje juli 2020 - bospad // bussum_4.jpeg (102 K)

Even verder een ander landgoed: Bantam dat vroeger een geheel vormde met landgoed Schaep en Burgh. Daar beklimmen we de zogenaamde Berg van Bantam, waarvandaan je eeuwen geleden nog kon uitkijken tot de voormalige Zuiderzee.

ommetje juli 2020 -  ruiter // bussum_5.jpeg (125 K)

Op de 'berg' zie je de fundamenten van een waterreservoir met ijzeren windmolen die hier ooit stond. Rond 1774 stond hier een Turkse Tent waar men thee kon drinken, zo lezen we op een informatiebord. Weer beneden bewonderen we een Malleman, waarmee bomen uit het bos werden gesleept, en zien we in een soort verrekijker een beeld van het 1971 gesloopte landhuis. Het landgoed bevat zoals vele andere buitenplaatsen prachtige rododendronstruiken. Snackbar voor bijen, waarvoor we diverse bijenkorven zien opgesteld.

ommetje juli 2020 - kanon // bussum_7.jpeg (110 K)

Als we er een foto van maken, zien we nog net een reetje het bos inschieten.

Nadat we de Franse Kampweg voor de tweede keer zijn overgestoken, wandelen we richting de Hilversumse Meent, een zo'n vijftig jaar oude woonwijk die is omgeven door een fraaie landschappelijke singel. Door het groen heen zien we de weilanden die zich uitstrekken van 's Graveland tot Weesp. De Hilversumse Meent was ooit bezit van de Erfgooiers, een gemeenschap waarvan het lidmaatschap overging van vader op zoon.

ommetje juli 2020 - kanon // bussum_7.jpeg (110 K)

Alleen zij mochten gebruik maken van de gronden, een gewoonte waaraan in 1912 een einde werd gemaakt met de Erfgooierswet. We verlaten de singel en steken via het Gijzenveen, de ecologische verbinding tussen de Franse Kampheide en het Naardermeer, over naar Cruysbergen, een voormalig heidegebied dat is afgegraven als zandwinning.

ommetje juli 2020 - kanaal // bussum_9.jpeg (121 K)

Bij het betreden van het gebied passeren we een bord waarop we welkom worden geheten in de kraamkamer van het Goois Natuurreservaat. Zo'n vijftien jaar geleden is de bovenste grondlaag zo'n 15 cm afgegraven en tot poelen omgevormd.

Door voedingrijk water te weren is de grond geschikt gemaakt voor heel specifieke planten als dop- en struikheide. Via de Koedijk, een houtwal die was aangelegd om te voorkomen dat schapen van heide naar weilanden en koeien juist andersom zouden lopen, wandelen we terug naar de Zandzee.

ommetje juli 2020 - vijver // bussum_10.jpeg (114 K)

Dit gebied maakte in de Tweede Wereldoorlog nog deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tussen Muiden en De Biesbosch.

Weer terug in Bussum gaan we nog even het dorp in, want je loopt daar op historische televisie grond. In de jaren vijftig was er vanuit Bussum namelijk de allereerste televisie-uitzending van ons land, vanuit studio Irene. Ook vanuit de theaters Concordia en 't Spant werden jarenlang live uitzendingen verzorgd, zoals Voor De Vuist Weg van mijn beroemde naamgenoot en presentator Willem Duys.

ommetje juli 2020 - boomstam // bussum_6.jpeg (124 K)

Cafe's, restaurants en winkels deden goede zaken door de aanwezigheid van al die tv-medewerkers die hier toen nog gewoon 'in het wild' rondliepen. Het was de tijd van de vaste, zwarte, bakelieten telefoon die alleen enkele uitverkorenen bezaten. Bellen deed je bij de buren of vanuit een telefooncel. Nu gebruik je je mobiele telefoon om een mooie wandeling te maken.

9,1 km. Honden aangelijnd toegestaan. Geen horeca onderweg. Je start bij Sportcentrum De Zandzee, Struikheiweg 14, Bussum. Je wandelt van 44-43-42-76-75-71-72-18-48-49-26-47-46 terug naar 44 (oranje route). Omdat nog niet overal routepaaltjes staan, kunt u de route downloaden op de app, routenummer 87392.

  • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 108007 in.
  • 9.11 km
  • Gesloten routeGesloten route
  • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
  • MeldingenMeldingen
  • KeuzepuntKeuzepunt
  • Startpunt met informatiebordStartpunt
  • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Punt 50

Naar
Punt 50

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt de zandzee

0.08 km
    0.42 km
    0.34 km
    0.29 km
    1 km
    0.04 km
    0.82 km
    0.9 km
    0.41 km
      2.45 km
        1.18 km
        0.64 km

        Startpunt de zandzee

        0.55 km