Spring naar inhoud

Natuur in de stad

Onverhard pad (deels) Verboden voor honden

ratings.0

1 Beoordelingen

Beoordeel deze route

Riekermolenroute 

Afstand: 8.6 km

Kijk voor meer wandelverhalen op Westphil Wandelt

Starten bij de Rode Brug

Officieel start de Riekermolenroute bij Startpunt de Boswinkel of Startpunt Uilenstede, maar wij willen liever bij het Amstelpark beginnen en starten onze route daarom bij De Rode Brug. Om 8 uur gaat het park open en staan wij al te trappelen van ongeduld. Nou ja, ik dan. Adriaan maakt foto’s van de brug. Boven mijn hoofd hoor ik het kloppen van een specht en ik zie hem zitten tegen de boom. Zo leuk de natuur in de stad!

Ondanks dat het maar 20 minuten rijden is zijn wij nog nooit in het Amstelpark geweest. We kijken onze ogen uit.

image

- De Rode Brug is een van de ingangen van het Amstelpark -


De Floriade van 1972

Het Amstelpark maakte in 1972 deel uit van de Floriade. Het was toen de drukst bezochte tuinbouwtentoonstelling ooit ter wereld gehouden.


image

- Een prachtig plekje en allemaal dankzij de Floriade. -

Na de sluiting van de Floriade bleef een fraai Amstelpark over, waar een groot deel van de voorzieningen die voor het evenement waren aangelegd nog steeds aanwezig zijn. Je kunt ook nu nog genieten van de tuinen, de gebouwen, een treintje en vele andere onderdelen die te bewonderen zijn.

image

- De rails van het treintje, die nog steeds rijdt. -


Een extra rondje

De groene route gaat niet overal langs, maar als je van wandelen houdt, kun je natuurlijk een stukje doorlopen. In dit park kun je niet verdwalen. Als eerst wandelen we over de brede verharde paden naar de Japanse tuin en de vijver. Bij de vijver is een restaurant, maar deze is nog niet open. Het is nog te vroeg.

image

- Ook in november bloeien er nog bloemen. -

We zien op een vlonder een reiger die aan het vissen is. Hij is helemaal niet bang voor ons, want hij blijft gewoon staan en hij pikt zo een visje uit het water.

We lopen ook even naar de kangoeroes; wat een schattige beestjes. Als we langs de kangoeroes wandelen zien we nog net een heel groot konijn (of een haas) wegglippen. We horen prachtige pianomuziek; in het Stadshout Paviljoen speelt een man piano.

Na onze eigen rondje pakken we de groene route weer op.

image

- De piano is goed ingepakt zodat hij niet nat wordt. -


De Rododendronvallei

In het park staan heel veel mooie bomen, die natuurlijk allemaal op hun eigen manier verkleuren in de herfst. Het is een prachtig gezicht en daarom zijn we hier in de herfst. De Rododendronvallei is op z’n mooist in de lente, maar ook nu in de herfst is het er erg mooi.

Als we het pad uitlopen richting de heemtuin zien we onder wat eikenbomen een eekhoorn scharrelen. We wisten dat hier eekhoorns zitten, maar ze echt tegenkomen is toch wel heel bijzonder. We blijven een tijdje staan kijken, want het diertje komt steeds terug om nieuwe eikels bij elkaar te scharrelen. We zien zelfs een tweede! Het lukt Adriaan uiteindelijk om een foto te maken, maar wat zijn die diertjes vlug.

image

- Zo schattig en leuk om tegen te komen. -

Als we verder gaan, wandelen we langs een klein weiland met koeien en paarden. Daar hebben we zicht op de prachtige Riekermolen. Vervolgens wandelen we door de heemtuin, langs het glazen huis en komen uit bij een indrukwekkend monument.

image

- Alvast een doorkijkje naar de Riekermolen. -


Monument Rozenoord

Het Monument Rozenoord is een grasveld met lege stoelen en ontworpen door de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Ram Katzir. Het kunstwerk is ter nagedachtenis aan de

slachtoffers die in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter bij fusilladeplaats Rozenoord werden terechtgesteld. Alle honderd stoelen rusten op een betonnen steen waarop de naam, geboortedatum en datum van overlijden van één van de slachtoffers staan.

image

Monument Rozenoord is erg indrukwekkend. -


Het Glazen Huis

In het Glazen Huis in het Amstelpark worden kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd om projecten te ontwikkelen waarin alternatieve verbeeldingen en praktijken voorgesteld worden over onze omgang met natuur.

Tentoonstellingen vinden plaats in het Glazen Huis maar ook regelmatig in de buitenruimte van het park. De openingstijden tijdens tentoonstelling perioden zijn: vrijdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur. De entree is gratis.

image

- Het Glazen Huis. -

De Amstel en de Riekermolen

Wat een fantastisch begin van de wandeling, maar er komt nog meer. We komen uit bij de Amstel waar heel veel geroeid wordt. De roeiers worden vanaf de kant gecoacht door mannen en of vrouwen op de fiets.

image

- Langs de Amstel. -

Na een klein stukje lopen komen we uit bij de Riekermolen, die wij zo mooi mogelijk op de foto zetten. Er staat ook een beeld van Rembrandt en we zien een bijzonder hek.

image

- Het standbeeld van Rembrandt, als herinnering aan het feit dat de schilder veel tekeningen heeft gemaakt langs de oevers van de Amstel. -

Achter het hek is de Aemstel Schooltuin. We gluren even door het hek naar de tuintjes. Leerlingen van groep 6 en 7 volgen hier een jaar lang natuureducatie en krijgen een eigen tuintje waarop ze groenten, kruiden en bloemen verbouwen.

image

- Ik wil ook zo’n hek! -

Vanaf de tuintjes kun je een stukje afsteken van de route, maar wij wandelen braaf terug langs de weg en slaan rechtsaf langs restaurant Klein Kalfje, de kalfjeslaan in.

We komen langs de andere kant van de schooltuin en hebben ook daar uitzicht op de molen.

image

- Nogmaals de Riekermolen. -


Als je niet oplet loop je verkeerd

Voordat je bij het hek van de schooltuin bent moet je de weg volgen naar links en daarna meteen naar rechts een graspad op. Wij hebben de pijl gemist en zijn daardoor een stuk verkeerd gelopen.

We gaan nooit meer zonder een gedownloade wandeling op de wandelapp van Wandelnetwerk Noord-Holland op stap. Als we onze fout door hebben zijn we al bijna bij de Beneluxbaan. Daar pakken we de pijlen weer op. Bij knooppunt 54 Startpunt Uilenstede, volgen we de pijlen de struiken in langs het water.

Let op: In verband met levertijd van middelen hebben de beheerders deze melding nog niet opgelost. Gebruik de wandelapp om de juiste weg te volgen


Vogelrijk gebied

Aan deze kant van het water loopt veel leuker en rustiger dan langs een fietspad aan de andere kant. We zien halsbandparkieten in de bomen en een groepje staartmeesjes. Het enige wat wij langs het fietspad zagen waren reigers op lantaarnpalen. Ook leuk natuurlijk.

image

- Een reiger op een lantaarnpaal is altijd een leuk gezicht. -

Aan het einde van de groenstrook volgen we de groene pijlen over een bruggetje. We lopen nu langs de rand van Amstelveen richting het Amsterdamse Bos, waar we vorig jaar ook al zo’n leuk ommetje liepen.


De Bosbaan

image

- De Boswinkel, het bezoekerscentrum van het Amsterdamse Bos. -

In het Amsterdamse Bos wandelen we langs de Boswinkel (waar je ook de route kunt

starten) en de Bosbaan. Het lijkt wel of iedereen, die kan roeien naar de Bosbaan is gekomen. Zo’n drukte en gezelligheid op de kade en in het water.

image

- Erg leuk om naar te kijken. -

Als je er geen genoeg van kunt krijgen kun je bij Restaurant De Bosbaan genieten van het weidse uitzicht over het water, de roeiers en een hapje en drankje.


Gijsbrecht van Aemstelpark

image

- De Stedenmaagd Amsterdamse Bos naast de museumtramlijn. -

We lopen langs de Museumtramlijn en bedenken ons dat we ook een keer een stukje met zo’n oude tram op pad moeten. We vervolgen onze route langs het water en de groenstroken van het Gijsbrecht van Aemstelpark.

image

Tunneltje met Graffiti. -

We wandelen langs kunst en een tunneltje met prachtige graffiti en een fraai aangelegde avontuurlijke speeltuin. Ook ontdekken we een gigantische blauwe regen. Nu weten we het zeker, deze route gaan we ook in het voorjaar lopen.

image

- De speeltuin is mooi aangelegd. -

Voordat we het weten zijn we terug bij het parkeerterrein. Wat een aangename verrassing deze route!


Extra info

image

- Nog eentje van het Gijsbrecht van Aemstelpark. -

Afstand: 8,63 km

Link naar de route: Riekermolenroute (groen)

Wij parkeerden bij de parkeerplaats van het Amstelpark ter hoogte van de Rode brug. Hier kun je in het weekend gratis parkeren. Meer info over parkeren vind je hier. Daarnaast kun je deze wandeling ook starten vanaf Startpunt De Boswinkel of Startpunt Uilenstede.

Vanaf de Rode Brug start de route bij wandelkeuzepunt 48, 75, 73, 77, 78, 72, 54, 55, 50,

51, 49 en weer terug richting 48.

Op de site van het Amstelpark vind je alle info over openingstijden en een overzichtelijke plattegrond van de tuinen en de gebouwen.

Let op: Op de route kan bewegwijzering missen. In verband met de levertijd van middelen hebben de beheerders dit nog niet opgelost. Gebruik de wandelapp om de juiste weg te volgen.  Bordje weg? Meld het via www.meldpuntroutes.nl   

Meer wandelen in Noord-Holland:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

image

- Een mooie plek om te wonen. -

 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 182897 in.
 • 8.64 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Uilenstede

Naar
Startpunt Uilenstede

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt uilenstede

1.5 km

Startpunt de boswinkel

0.13 km

  Startpunt de boswinkel

  0.37 km
   0.14 km
    2.77 km
     1.08 km
     0.62 km
      0.09 km
      0.23 km
      0.47 km

      Startpunt uilenstede

      1.24 km